Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

27.08.2020 10:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Testikannettavan prosessori on Intelin kymmenettä sukupolvea edustava, neliytiminen Core i5-10300H -prosessori. Keskusmuisteille on varattuna kaksi paikkaa. Tässä mallissa ainoastaan toinen paikka on hyödynnetty, siitä löytyy yksi kahdeksan gigatavun SO-DIMM DDR4-2933 -muistikampa. Massamuistin virkaa toimittaa 512 gigatavun NVMe SSD-asema. Laajennuspaikoista ei ole mainintaa.

Näytönohjaimena kannettavassa toimii Nvidian GeForce GTX 1660 Ti.

Kannettavan SSD-aseman koosta voi tässäkin tapauksessa todeta, että kaikkien testipelien asennus vei lähes kaiken käytettävissä olevan tallennuskapasiteetin. Toivottavaa on, että suurempikapasiteettisien asemien laskevat hinnat saavat valmistajat siirtymään kapasiteetiltaan suurempiin asemiin.

Kannettavassa on 15,6-tuumainen mattapintainen näyttö, jossa käytetään WVA-paneelia. Näytön resoluutio on 1920×1080 pikseliä. Paneelin virkistystaajuus on 144 hertsiä ja kirkkaudeksi ilmoitetaan 300 nitiä. Vasteajan kerrotaan olevan alle kolme millisekuntia.

Näytön väri- ja liiketoisto on moitteetonta ja lisäksi katselukulmat ovat laajat. Värit eivät vääristy sivuilta tai yläpuolelta katsellessa.

Ulkomitat ovat 363,06 x 259,61 x 26,1 millimetriä. Painoa koneella on 2,46 kg. Verrokkina toimivassa MSI:n kannettavassa paino oli 2,38 kg. Paino on hyväksyttävä ottaen huomioon, että kyseessä on pelikannettava, ei suinkaan mikään ultrakannettava.

Koneen liitäntävalikoimaan kuuluu neljä USB 3.2 Gen 1 -liitäntää. Ulkoisia näyttöjä varten koneesta löytyy USB 3.2 Gen 1 Type-C/DisplayPort -liitäntä ja HDMI 2.0 -liitäntä. Lisäksi liitännöistä löytyy RJ 45 ethernet -liitin ja 3,5 millimetrin kuuloke-mikrofoni-yhdistelmäliitäntä.

Valtaosa liittimistä on keskitetty kannettavan taakse. Molemmille kyljille on sijoitettu yhdet USB-liitännät.

Koneen jäähdytyksestä vastaa Legion Coldfront 2.0 -jäähdytysjärjestelmä. Ilmanotto tapahtuu pohjassa olevan ritilän kautta ja kuuman ilma poistuu takaa sekä kyljistä.

Nopealla tarkastuksella näyttää, että koneen sisuksiin päätyy helposti pölyä ja muuta roskaa, mutta ritilän takana on huomattavasti tiiviimpi suodatinritilä, joka estää suurempien roskien päätymisen koneen sisälle. Toisaalta tiivis ritilä herättää kysymyksen siitä, kuinka paljon se haittaa ilmankiertoa. Avoimemmasta rakenteesta olisi ollut todennäköisesti hyötyä erityisesti prosessorin lämpötiloissa.

Koneen pääasiallisena hallinta-ohjelmana toimii Lenovo Vantage. Ohjelman päänäkymässä näytetään prosessorin kellotaajuus, keskusmuistin käyttö ja näytönohjaimen muistin käyttö. Lisäksi ohjelma kertoo paljonko massamuistista on käytössä.

Legion Edge -osiossa voidaan valita koneen jäähdytysprofiili kolmesta vaihtoehdosta. Valittavissa on suorituskykytila, tasapainotettu tila ja hiljainen tila. Erot suorituskyvyssä tilojen välillä ovat varsin vaatimattomat, kuten myöhemmin testituloksista saadaan nähdä. Ylikellotustyökaluja Lenovo Vantage -ohjelmasta ei löydy ainakaan tämän mallin kohdalla.

Eri jäähdytystilat eivät myöskään merkittävästi eroa toisistaan melutasossa. Hiljainen tila on kiistatta hiljaisin, mutta ero suorituskykytilaan on vaatimaton.

Ylimääräisen kiitoksen Legion 5 -kannettava ansaitsee siitä, että jäähdytysprofiilia voi vaihtaa lennosta Fn+Q -näppäinyhdistelmällä. Käyttäjä näkee käytössä olevan jäähdytysprofiilin virtanäppäimeen sijoitetusta pienestä led-valosta.

Lenovo on tehnyt erinomaista työtä siinä, ettei näytönohjaimen tai prosessorin lämpötilat välity käyttäjän käsille. Kovassakin kuormituksessa näppäimistö tuntuu vain hieman lämpimältä. Eivätkä näppäimistöä ympäröivät osatkaan tunnu erityisen lämpimiltä.

Hyvää työtä on tehty myös melutason suhteen. Kovassakin kuormituksessa tuuletinten kohina pysyy siedettävänä. Pelaaminen hyödyntäen kannettavan omien kaiuttumien kanssa on jopa mahdollista. Kuulokkeiden kanssa pelaaminen on toki vielä mukavampaa, kun kohina ei pääse häiritsemään.

Kannettavan näppäimistö on käyttötuntumaltaan varsin miellyttävä. Se palveli hienosti pelatessa, mutta myös kirjottaessa. Näppäimissä käytetään Lenovon TrueStrike-kytkimiä, joissa kytkimen liikerata on 1,5 millimetriä. Odotetusti näppäimistö on RGB-taustavalaistu. Valaistuksen hallinta tapahtuu Lenovo Vantage -ohjelman avulla.

Kannettavasta löytyy 80 wattitunnin akku. Lenovon tuotesivuilla akkukeston kerrotaan yltävän kahdeksaan tuntiin. Akkukestoa testattiin suoratoistamalla FullHD-laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon kautta, kunnes kone sammui. Kone jaksoi pyörittää videota kaksi tuntia ja 27 minuuttia.

Mukana toimitettavan laturin ulkomitat ovat 160 x 86 x 24 millimetriä. Laturin koko on varsin siedettävä ja se mahtuu oletettavasti useimpiin kantolaukkuihin ilman suurempia ongelmia.

Useimpien kannettavien tapaan kannettavan näytön yläreunaan on sijoitettu 1280 x 720 resoluutioon yltävä web-kamera. Kameran linssin saa piilotettua liu’uttamalla pienen kytkimen linssin päälle. Mukava lisä heille, jotka haluavat varmistua siitä, ettei kamera jää vahingossakaan kuvaamaan.

Kameran laatu itsessään on välttävä videoneuvotteluihin- ja puheluihin. Striimaukseen on suotavaa hankkia erillinen kamera.

Langattomien verkkojen osalta koneesta löytyy Intelin WiFI 6 (802.11ax) ja Bluetooth 5.0. WiFi:n osalta ei löytynyt moitittavaa. Rajoittavana tekijänä toimi yhä oma reititin, jonka vuoksi WiFi 6:n standardin tiedonsiirtonopeuksiin ei päästy. Bluetooth-yhteyttä testattiin kuulokkeilla ja sen toiminnassa ei esiintynyt moitittavaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat