Uusimmat

Tuotteen esittely

26.02.2020 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Lenovo Yoga C940 sijoittuu ominaisuuksiensa ja hintansa puolesta hieman ”ultrabook”-kategorian yläpuolelle. Nykypäivän standardeilla 14-tuumainen Yoga C940 ei ole 1,35 kilon painollaan mitenkään poikkeuksellisen kevyt.

Kannettavan runko on valmistettu alumiinista, jonka ansiosta laitteen rakenne on yleisesti oikein jämäkkä. Varsinkin ympäri taipuvasta saranasta on saatu todella laadukkaan tuntuinen. Materiaalivalinnat ovat onnistuneita, sillä vaikka magnesiumrungolla kannettavan painosta oltaisiin varmasti saatu karsittua kymmeniä grammoja pois, on Yoga malliston käyttötapauksissa jämäkkä runko paljon tärkeämpi kuin muutama säästetty gramma painossa.

Kannettava on ulkoasultaan melko pelkistetty. Runko on hopean harmaata alumiinia ja kantta koristaa ainoastaan kiiltäväpintainen ”Yoga”-teksti.

Muropaketin testiin saapunut Yoga C940 -malli on varustettu 1080p-resoluution IPS-kosketusnäytöllä. Näyttö on Dolby Vision -sertifioitu ja tukee näin ollen HDR-ominaisuuksia. Tällä hetkellä Windowsin HDR-tuki on melko kehno, mutta esimerkiksi Netflixin sovelluksen tai Youtuben kautta on mahdollista suoratoistaa HDR-sisältöä. Netflix tukee Dolby Vision -katselutilaa. Dolby Vision -sisältö näyttää kyllä hyvältä, mutta pienellä kannettavan ruudulla ero tavalliseen SDR-kuvaan jäi melko mitättömäksi.

Näytön katselukulmat ovat erittäin hyvät, ja kannettava soveltuukin elokuvien katseluun todella hyvin. Näyttö rekisteröi kosketukset myös täysin ongelmitta, ja tukee maksimissaan kymmentä yhtäaikaista kosketusta.

Lenovo Yoga C940 -kannettavaa saa kaupasta myös 4K-resoluution paneelilla varustettuna, mutta 14-tuuman kokoluokassa 1080p-tarkkuuden näyttöpaneeli on oikeastaan se järkevämpi vaihtoehto. Testilaitteessa käytetyllä 1080p-resoluutiolla ei tässä kokoluokassa tarvitse välttämättä käyttää skaalausta lainkaan, mikä on Windows-käyttöjärjestelmän kanssa selkeä etu.

Tämän lisäksi 1080p-tarkkuuden paneeli käyttää huomattavasti 4K-paneelia vähemmän virtaa. Tämä ilahduttaa nimenomaan akkukäytössä, sillä akkukesto on parempi alhaisemman resoluution paneelilla.

Kannettavan näytön reunukset ovat todella ohuet, ja 14-tuumaiseksi kannettavaksi Yoga C940 -malliston ulkomitat ovat varsin maltilliset. Kannettava on 320,3 millimetriä leveä, 215,6 millimetriä syvä ja paksuimmasta kohdasta 15,7 millimetriä.

Pohja on tasainen alumiinilevy, ja kannettava istuu kahden pitkän kumisen jalan päällä. Jäähdytysjärjestelmä imee viileää ilmaa sisään pohjassa sijaitsevan ritilikön lävitse ja kuuma ilma puhalletaan näytön saranan raosta ulos.

Lenovo Yoga C940 -sarjan kannettavat on varustettu Intelin 10. sukupolven ”Ice lake” Core i7-1065G7 -prosessorilla ja joko 8 tai 16 gigatavulla LPDDR4X-muistia, joka toimii 3733 megahertsin nopeudella.  Kannettavan työmuisti ei ole jälkikäteen päivitettävissä.

Kannettava on varustettu 512 gigatavun NVMe SSD -asemalla, jonka ansiosta käyttöjärjestelmä toimi ripeästi ja ohjelmat avautuivat nopeasti. Langattomat tiedonsiirtonopeudet eivät takkua ainakaan WiFi-piirin takia, sillä Lenovo C940 tukee uutta WiFi 6- eli  802.11AX -standardia. Uutta WiFi 6 -standardia hyödyntäviä tukiasemia on tosin toistaiseksi melko vähän markkinoilla järkevissä kuluttajahinnoissa.

Ice Lake on Intelin ensimmäinen 10 nanometrin viivanleveydellä toteutettu prosessoriarkkitehtuuri. Tuki 3733 megahertsin nopeudella toimivalle LPDDR4X-työmuistille onkin yksi arkkitehtuurin uusista ominaisuuksista.

Uudet Ice Lake -prosessorit tukevat myös Intel Deep Learning Boost -teknologiaa, joka parantaa suorituskykyä neuroverkkoja käytettäessä. Toistaiseksi ominaisuudelle ei löytynyt yhtäkään oikeaa käyttöskenaariota. Tulevaisuudessa sovelluskehittäjät voivat ottaa ominaisuuden käyttöön sovelluksissaan, ja Intel Deep Learning Boostista voi olla apua esimerkiksi automaattisessa kuvien parantelussa.

Suurimmat parannukset pelaajien kannalta ovat kuitenkin tapahtuneet uuden Intel Iris Plus -grafiikkaytimen ansiosta. Intel lupaakin integroidun näytönohjaimen suorituskyvyn parantuneen merkittävästi aikaisempiin malleihin verrattuna.

Intel Core i7-1065G7 on neliytiminen ja kahdeksan säikeinen prosessori, jonka peruskellotaajuus on 1,3 gigahertsiä, prosessorin turbokellotaajuuden ollessa 3,9 gigahertsiä yhdellä ytimellä ja 3,5 gigahertsiä kaikkien ytimien ollessa rasituksessa. Intel Core i7-1065G7 on Ice Lake -malliston toiseksi tehokkain prosessori. Sen yläpuolella on ainoastaan pelikannettaviin suunniteltu Core i7-1068G7, jonka kellotaajuudet ovat Core i7-1065G7 -mallia korkeammat.

Kannettavan kaikki liitännät on sijoitettu koneen vasempaan reunaan, ja oikealta reunalta löytyy ainoastaan virtapainike. Virtapainikkeen sijainti herätti pientä närää, mutta ympäri asti taittuvan näytön takia kannettavan reuna on ainoa luonnollinen paikka virtapainikkeelle.

Lenovo Yoga C940 -kannettavan 14-tuumainen malli on varustettu hyvin rajallisella liitäntävalikoimalla. Kannettavan vasempaan reunaan on sijoitettu vain yksi USB-A-liitin, kaksi Thunderbolt 3 -ominaisuutta tukevaa USB-C-liitintä sekä 3,5 mm kuulokemikrofoniliitäntä.

Liitinvalikoimaa pystyy melko helposti laajentamaan erilaisilla USB-C-adaptereilla, mutta ylimääräisten kilkkeiden mukana kantaminen on ärsyttävää. Varsinkin HDMI-liitännän puuttuminen voi vaikeuttaa monien arkea.

Thunderbolt 3 -liittimistä vain toinen tukee kannettavan latausta, mutta molempien kautta tiedonsiirto onnistuu valtavalla (40 gigabittiä sekunnissa) nopeudella. Thunderbolt 3 -ominaisuus mahdollistaa uudet käyttöskenaariot, kuten ulkoisen näytönohjaimen käyttämisen.

Lenovo Yoga C940 -mallit on varustettu kannettavan runkoon upotettavalla stylus-kynällä. Kynä on suurempi kuin esimerkiksi Samsung Galaxy Note 9 -puhelimen stylus, mutta työpöytäkäyttöön kuitenkin melko pieni.

Kynän pidempiaikainen käyttö ei ole miellyttävää esimerkiksi muistiinpanoja tehdessä, mutta yksinkertaiset piirustukset saa pyöräytettyä kannettavan näytölle varsin vaivattomasti. En kuitenkaan näe stylus-kynää käytettävän ammattilaistason sisällöntuotannossa, sillä kynä ei kestä vertailua oikein piirtopöytien kanssa.

Näppäimistö on taattua Lenovo-laatua. Näppäintuntuma ei ole aivan yhtä hyvä kuin Thinkpad X1 Carbon -mallissa, mutta näppäimistö antaa painalluksista selkeää palautetta ja näppäinten muotoilu on erinomainen.

Nuolinäppäimet on valitettavasti jouduttu ahtamaan yhdelle riville, mutta tämä on hyvin yleinen kompromissi pienten kannettavien näppäimistöissä.

Totutusta paikasta näppäimistön yläreunasta ei löydy virtapainiketta. Virtapainike on siirretty kannettavan oikealle sivulle, jotta virtapainike olisi helposti käytettävissä myös tablettitilassa. Kannettavan sormenjäljenlukija on sijoitettu näppäimistön alapuolelle oikeaan laitaan. Sormenjäljenlukija toimi testijakson aikana vaihtelevasti ja huomasin avaavani kannettavaa poikkeuksellisen usein PIN-koodilla.

Alareunaan sijoitetun tasohiiren käyttö on ristiriitainen kokemus. Toisaalta kosketukset rekisteröityvät todella hyvin ja hiiri liikkuu ongelmitta, mutta tasohiiri sotkee vasemman ja oikean painalluksen jatkuvasti.

Yksi Yoga C940 -malliston mielenkiintoisista suunnitteluratkaisuista on saranaan sijoitettu pieni äänipalkki.

Äänipalkkiin on saatu mahdutettua pienet ylä-ääniä toistavat kaiuttimet. Niistä ei ole juurikaan iloa musiikkia kuunnellessa, mutta sarjoja ja elokuvia katsoessa suoraan käyttäjää kohti suunnattu äänipalkki tuo dialogiin huomattavasti selkeyttä.

Kannettavan suuremmat kaiuttimet ovat edelleen tutussa paikassa kannettavan pohjassa – ne on siis helppo tukkia vahingossa käytettäessä kannettavaa esimerkiksi sohvalla tai sängyssä.

Yksi kannettavan käyttötiloista on niin kutsuttu ”teltta”-tila. Näin kannettavalta voi katsoa helpommin elokuvia ja sarjoja esimerkiksi sängyssä vailla huolta huonosta ilmankierrosta jäähdytysjärjestelmässä.

En näe tässä käyttötilassa juurikaan Yoga C940:n kanssa järkeä, sillä näytön kohdistaminen suoraan kohti katsojaa oli hankalaa, saranassa sijaitseva äänipalkki osoitti kohti kattoa ja kannettavan alla sijaitsevat isommat kaiuttimet jäivät näytön taakse.

Kannettava toimii kohtalaisen hyvin myös tabletiksi käännettynä, mutta itse en kaivannut ominaisuutta juurikaan. Tabletiksi käännettynä äänipalkki ei enää osoita käyttäjää kohti ja näyttö peittää pohjaan sijoitetut suuremmat kaiuttimet, jolloin tablettitila sopii mediakulutukseen hieman ontuvasti.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat