Uusimmat

Testi: Logitech G923 -rattiohjain – Pienillä, mutta hyvillä parannuksilla uuteen sukupolveen

09.09.2020 21:00 Joonas Koivisto

Logitech ilahdutti autosimulaattoreiden ystäviä julkaisemalla loppukesästä uuden version rattiohjaimestaan. Loppuvuodesta ilmestyviä Playstation 5- ja Xbox Series-konsoleita tukevat uutuusmallit eivät merkittävästi poikkea edeltäjästään, mutta joitakin uusia ominaisuuksia on tuotu. Lopputulos on entistäkin hiotumpi, erityisesti tärinäpalaute ilahduttaa.

Logitech on nykyisillä G-sarjan rattiohjaimillaan ollut monen ajopelejä mielivän toimiva perusvalinta. Ratin ja kolme pedaalia sisältävät polkimet on saanut 249 euron hintaan, eikä tässä hintaluokassa oikein edes ole todellista kilpailua vastaavanlaisesta kokonaisuudesta.

Rattaita pyörittävän moottorin kautta luotu Force Feedback -tärinapalaute on monelle riittävän hyvän ja realistisen ajotuntuman tae, joten Logitechin ratit ovat osuneet juuri sopivaan hintaluokkaan. Niitä on myös myyty runsaasti eteenpäin myös käytettyinä, mikä on omalta osaltaan lisännyt niiden suosiota.

Uudesta Logitech G923 -rattiohjaimesta on omat versiot PlayStation- ja Xbox-konsoleille. Tuki löytyy sekä nykyisille että tuleville PlayStation 5- ja Xbox Series -konsoleille. Kumpikin versio toimii myös PC:n kanssa. Molempien versioiden suositushinta on 399 euroa.

Logitechin rattien pahimmat kilpailijat ovat Thrustmasterin hihnavetoisella tärinäpalautuksella varustellut T 150RS- ja T 300RS -mallit. Näistä ensin mainittu on hinnaltaan lähempänä, noin 200 euron luokassa, Logitechin aiempia malleja. Testissä olevan Logitechin kanssa lähempi vertailukohta on kuitenkin T 300RS, jonka GT-paketin myyntihinta on lähempänä 400 euroa.

Nyt testattu Logitech G923 -rattiohjainmalli näyttää pitkälti samalta kuin aiemmat G29- ja G920-mallit. Konsolikohtaisista värityksistä on luovuttu ja polkimien logo on vaihtunut, mutta muuten ilme on tuttu.

Lähes koko ratti moottoreineen on musta. Ainoa väripilkahdus on sininen merkki ajopyörän yläosassa. Ajopyörä on päällystetty aidolla nahalla, joka on ommeltu ohjauspyörän metallirungon ja pehmusteen päälle. Ratti tuntuu tältä osin kestävältä ja hyvin tehdyltä. Ainoa miinus tulee nahkapäällysteen ompeleista ohjauspyörän sisäreunoilla. Ne laittavat miettimään ajohanskojen tarvetta, sillä terävistä ompeleista jää helposti hiertymiä käsiin rattia puristaessa.

Testissä olleessa PlayStation-versiossa on kaikki samat painikkeet kuin ohjaimessa, mutta niiden lisäksi vielä – ja + -painikkeet sekä valintapyörä ja sen keskellä oleva näppäin. PC-pelit tunnistavat – virallisesti tuettua Assetto Corsa: Competizionea lukuunottamatta –  painikkeet toistaiseksi vain numeroilla, eivätkä anna niille tuttuja symboleja. Painikkeiden tuntuma on hyvä ja ne tuntuvat edellisen mallin tapaan siltä, että kestävät käyttöä.

Vaihteita vaihtavat siivekkeet ovat mustaksi maalattua metallia. Reunat on hiottu mukavasti pehmeiksi ja siivekkeet klikkaavat hyvin vaihdetta vaihtaessa.

Polkimia on tutusti oikealta vasemmalle kaasu, jarru ja kytkin. Kaasupoljin ja kytkin ovat oikeastaan identtisiä edellisten mallien kanssa. Kaasussa on tarpeeksi painallusmatkaa tarkkaan säätöön, ja se on hintaluokassaan ihan pätevä poljin. Kytkinkin toimii kuten pitääkin.

Jarrupolkimen tuntuma on sen sijaan kehittynyt ja korostuu entistä enemmän. Jarrussa on hyvin painallusmatkaa ja ääriasentoon halutessaan poljinta saa painaa suhteellisen kovaa. Jopa niin kovaa, että polkimet lähtevät helposti liikkeelle vain lattialla ollessaan. Jos ei omista minkäänlaista rattitelinettä tai ajopenkkiä, on jarrua syytä säätää herkemmäksi.

Pohjan piikeillä voi parantaa pitoa matolla, kunhan on valmis uhraamaan maton pidemmässä käytössä. Jo lyhyestä kokeilusta mattoon jäi pientä jälkeä, koska varsinkin jarrua tulee helposti painettua kovaa.

Kovempaa painamista vaativa jarru on Logitechin rattiohjaimelle askel eteenpäin, sillä juuri jarrupolkimen tuntuma on erittäin tärkeä osa nopeaa ajamista. Pidempi painallusmatka antaa lihasmuistille enemmän varaa kehittyä eri profiilin mutkiin eri autotyyppejä ajettaessa.

Polkimet vaikuttavat olevan kestävää tekoa, mutta testikappaleen jarrupoljin naksahti muutaman kerran kovassa jarrutuksessa. Tämä saattoi johtua myös käytössä olleesta rattitelineestä, mutta todennäköisemmin ääni tuli polkimesta.

Erilaisten telineiden ja ajopenkkien omistajille ratin samankaltaisuus on helpotus ja ruuvattavat kiinnitykset ovat täysin samat kuin G25-, G27- ja G29-malleissa.

Pakettiin kuuluu ratti ja polkimet, vaihdekeppi on edelleen erikseen ostettava lisäosa.

Asennus yksinkertaisimmin pöytään kiinnitettäessä on helppo. Ratin virtajohto ja polkimien johto kytketään ratin pohjaan kiinni kaapeleille tarkoitettujen urien avulla.

Pöytään ratti kiinnittyy kahdella puristimella, jotka kiristetään kotelon päällä nousevista nupeista. Pöytäkiinnikkeiden ruuvaus tuntuu muoviselta, mutta ajaa asiansa, ja vastaava järjestely on kestänyt aikaa jo aiemmissakin malleissa.

Ennen käyttöä kannattaa vielä asentaa Logitechin G Hub -ohjelmisto, joka toimii ratin säätöön, ja on pakollinen ainakin joidenkin pelien kanssa, jotta ratti toimii kunnolla.

G Hub antaa luoda eri peliprofiileja, määrittää TrueForce -palautteen, kääntösäteen, painikkeet ja polkimien herkkyyden.

Ohjelmisto tunnistaa uusimmista peleistä suoraan ainoastaan Assetto Corsa: Competizionen, mutta profiilit voi luoda myös itse ja niitä voi säätää myös kesken pelin, ja yleensä tämä onnistuu ongelmitta.

Logitechin rattaisiin pohjautuva tärinäpalaute on edelleen hintaluokassaan toimiva ratkaisu. Aiemmista versioista päivittävien iloksi palaute on nyt hieman pehmeämpää ja yksityiskohtaisempaa. Niin suuri ero ei kuitenkaan ole, että kauppaan kannattaa lähteä suuna päänä, mutta perättäin samassa pelissä eri ratteja käyttäessä eron kyllä huomaa.

Kovaäänisestä rattaiden lonksunnasta ja turhasta kolinasta vaikkapa hiekalle formulalla ajaessa on hieman päästy eroon. Ongelma on edelleen olemassa, mutta raja tulee vastaan harvemmin, eikä melu tai tärinä ole yhtä voimakasta kuin aiemmilla malleilla.

Uusi TrueForce-palaute on jarrupolkimen parantamisen lisäksi uuden ratin tärkein lisäominaisuus. Tällä hetkellä se toimii Assetto Corsa: Competizionen, GranTurismo Sport ja GRID -pelien kanssa. Näistä testiaikana pelattiin Assetto Corsaa.

Pelissä perinteinen Force Feedback vaihtuu automaattisesti ratin kanssa TrueForceen. Yksinkertaisimmin selitettynä TrueForce pyrkii parantamaan ja laajentamaan tärinäpalautetta tuomalla tärinään enemmän mukaan äänen tunteen ratin kautta. Ainakin Assetto Corsa: Competizionenessa tämä toimii hyvin, ja ominaisuutta voi pitää onnistuneena lisänä.

TrueForce parantaa myös rengastuntumaa ja ajamisen tunnetta muutoinkin, mutta pääasiallinen hyöty on kasvanut immersio. Äänien pienet tärinät tuovat peliä lähemmäksi pelaajaa.

Ominaisuuden hyöty mahdolliselle ostajalle riippuu pidemmän päälle siitä, kuinka laajasti TrueForce-vastetta tuetaan. Nyt se ei ole mikään syy hankkia Logitechin uutuutta, ellei pelaa todella paljon jotakin näistä kolmesta pelistä.

Logitech on jälleen tehnyt hyvän rattiohjaimen. G923 on varsin toimiva ensiaskel ForceFeedback-ratteihin ja riittävä myös pitkäaikaiseksi vaihtoehdoksi. Ei ole sattumaa, että monet kovimmat virtuaalikilpakuljettajat käyttävät Logitech G-sarjan ratteja. Entisestään kehittynyt palaute tekee ajamisesta tarkkaa ja vääntöäkin löytyy kohtalaisesti peruskilvanajoon.

Ohjaimessa käytetty rataspohjainen palaute on sen heikkous, sillä hyvin tehty hihnapohjainen moottori tarjoaa tarkemman ajotuntuman. Siksi kalliimmissa rateissa käytetään hihnamoottoreita. Toinen heikko kohta on polkimien muovirakenne. Se vaikuttaa aiempaa versiota vahvemmalta, mutta on silti altis halkeilulle telineihin asetettuna. Hieman lyhyempi polkimien alusta tai metallinen alusta kestäisi telineissä ja ajopenkeissä paremmin.

Isompia päivityksiä toivoneet joutuvat pettymään, sillä suuria muutoksia ei ole tehty. Toisaalta Logitechilla ei ole siihen paljoa paineitakaan. Samassa hintaluokassa vain Thrustmaster on tuonut tarjolle ihan hyviä vaihtoehtoja, mutta T 150RS -malli ei ole horjuttanut Logitechin rattien suosiota.

Logitech G923 -ohjaimen suositus on vahvasti alisteinen sen hinnalle. Noin 400 euron hintaluokassa Thrustmasterin T 300 RS:n (kolmipolkimisen GT-paketin yleinen hinta noin 369 euroa) on kova vaihtoehto. Thrustmasterin käyttämä hihnamoottori tuottaa pehmeämmän ja tarkemman tärinäpalautuksen tässä hintaluokassa. Lisäksi Thrustmasteriin on saatavilla lukuisia lisäosia, esimerkiksi erimallisia rattikehiä, käsijarru ja parempi vaihdekeppi.

Jos taas G923:n hinta asettuu ajan saatossa edeltäjiensä tapaan jopa alle 300 euroon, on Logitech jälleen oman hintaluokkansa selvä ykkönen. Testissä Logitech G923 osoittautui hieman vakavammin ajopelejä mielivälle valmiiksi kokonaisuudeksi, joka on helposti laajennettavissa vielä vaihdekepillä.

Hyvää

  • Parantunut tärinäpalaute
  • Onnistunut TrueForce-toiminto
  • Jarrupolkimen tuntuma
  • Peruspaketti on jälleen hyvä, eikä mikään ole mennyt huonompaan suuntaan

Huonoa

  • Ratasperusteisen voimapalautteen ongelmat yhä läsnä
  • Hinta kirjoitushetkellä

Tekniset tiedot

  • Hinta: 399 euroa
  • Kääntösäde: 900 astetta
  • Pakettiin kuuluu: Ratti ja polkimet (kaasu+jarru+kytkin)
  • Tärinäpalautteet: ForceFeedback ja Trueforce
  • Ratin halkaisija (leveys): 26cm
  • Ratin korkeus: 27cm
  • Alustat: PC sekä Playstation 4 ja 5 / Xbox One -konsolit ja Xbox Series -konsolit
  • Käyttöjärjestelmät: Windows 10, 8.1, 8 ja 7
  • Ratin paino: 2,25 kg
  • Poljinten paino: 3,1 kg

Joonas Koivisto

Muropaketin uusimmat