Uusimmat

Testi Mekaaninen HyperX x Ducky One 2 Mini -pelinäppäimistö – Tätä toimivaa pikkupakettia ei riitä kaikille

02.12.2020 19:00 Antti Voutilainen

Miten sujuu käyttö jos näppäimistön kutistaa lähes minikokoiseksi? Otimme testiin yhden mielenkiintoisen version. HyperX x Ducky One 2 Mini tulee myös jäämään hieman harvinaisemmaksi ilmestykseksi, sillä sitä tuli myyntiin vain hyvin rajallinen erä.

Kuluvana vuonna näppäimistöjen saralla trendiksi on nousseet ns. mininäppäimistöt, jotka ovat numeronäppäimettömiä näppäimistöjäkin pienempiä. Mininäppäimistöjä on toki ollut tarjolla aiemminkin, mutta nyt ne ovat nousseet enemmän valtavirtaan, kun tunnetummat valmistajat ovat ryhtyneet niitä valmistamaan. Niistä ovat innostuneet HyperX:n ohella muun muassa Asus, Razer ja Glorious PC Gaming Race.

Mininäppäimistöjen tärkein funktio on vapauttaa tilaa työ- tai pelipöydältä. Käytännössä näppäimistöstä löytyy pitkälti samat toiminnallisuudet kuin täysikokoisesta näppäimistöstä. Toimintojen käyttö edellyttää vain Fn-näppäimen käyttöä.

Testiin otettu HyperX x Ducky One 2 Mini asettuu 129,99 euron hinnallaan erittäin kilpailtuun hintaluokkaan.

Esimerkiksi 120 – 130 euron hintaluokasta löytyy 45 eri vaihtoehtoa. Näitä ovat mm. HyperX:n Alloy Origins Core, Duckyn One 2 Mecha Mini, Asuksen ROG Claymore ja SteelSeriesin Apex 5.

Onko siis perusteltua ostaa mininäppäimistöä, kun samalla rahalla saa täysikokoisen näppäimistön multimedianäppäimineen? Siihen pureudumme itse testissä, jossa tutustutaan näppäimistön ominaisuuksiin, pienen koon muodostamiin etuihin ja sen asettamiin haasteisiin.

HyperX x Ducky One 2 Mini -näppäimistö on syntynyt yhteistyön tuloksena Duckyn kanssa. One 2 Mini -näppäimistöjä löytyy Duckyltä runsaasti, joten yhteistyö nojaa vahvasti siihen, että HyperX tarjosi kokonaisuuteen omat kytkimensä.

Kyseessä ei ole aivan uusi juttu, sillä vastaavaa yhteistyötä samalta kaksikolta nähtiin jo aiemmin. Aiemmassa näppäimistöversiossa osa näppäinhatuista ja näppäimistön runko oli väriltään punainen. Tällä kertaa runko on kauttaaltaan musta ja valtavirrasta poikkeavat näppäinhatut ovat harmaita.

HyperX x Ducky One 2 -näppäimistöjä valmistetaan rajoitettu 6500 kappaleen erä. Jokainen valmistettu näppäimistö on numeroitu ja testiyksilön luku on 6053. EMEA-markkina-alueelle kiintiöstä riittää 1425 kappaletta.

Mininäppäimistön ulkomitat ovat 302 x 108 x 40 millimetriä. Painoa näppäimistölle on kertynyt 599 grammaa. Irrotettavan USB-C-kaapelin pituus on 1,6 metriä.

Näppäinhattujen alta löytyy HyperX:n lineaariset HyperX Red -kytkimet. Niissä rekisteröintipiste on 1,8 millimetrissä ja koko liikerata on 3,8 mm. Kytkinten käyttöön tarvittava voima on 45 grammaa. Käyttöiäksi kytkimille lupaillaan 80 miljoonaa painallusta.

Näppäinhatut ovat Duckyn omaa tuotantoa ja ne ovat kestävää PBT-muovia.

Ergonomian osalta muokattavuudesta huolehtii kahdet näppäimistön jalat. Käytännössä jalkojen avulla näppäimistön saa asetettu kolmeen eri asentoon.

Näppäimistöllä ei ole erillistä hallintaohjelmaa. Kaikki toiminnot tapahtuvat itse näppäimistön kautta. Makrojen tallennus, multimediatoiminnot ja ns. normaalit täysikokoisen näppäimistön toiminnot ovat tarjolla, mutta niiden käyttö edellyttää näppäinyhdistelmien käyttöä.

Näppäimistön mukana tulee kattava ohjekirja, jossa yksilöidään tarkemmin näppäinyhdistelmien käyttö. Lisäksi mukana tulee yksitoista vaihtonäppäinhattua. Persoonallisin niistä on välilyönnin näppäinhattu, joka on koristeltu varsin pelaajahenkisesti. Luonnollisesti mukana tulee myös työkalu näppäinhattujen irrottamiseen.

Näppäimistön takapuolelta löytyy neljä DIP-kytkintä, joilla määritellään erilaisten tilojen päällä olo. Esimerkiksi Windows-näppäimet voi deaktivoida yhdellä kytkimistä. Toisella käyttöön voi määrittää 6-key Rollover -tilan, jolloin näppäimistö kykenee rekisteröimään maksimissaan kuuden näppäimen yhdenaikaisen painalluksen. Oletuksena päällä on kuitenkin N-Key Rollover -tila, jossa kaikkien näppäinten yhdenaikainen painallus rekisteröityy.

Näppäimistö on päällisin puolin erittäin miellyttävä tuttavuus. Pieni koko hieman hämmentää alkuun, mutta käyttöönoton myötä saattoi todeta, että kyseessä on näppäimistö sinä missä muutkin. Ulkoisesti silmiin pisti ehkä eniten RGB led-valaistuksen kirkkaus. Valaistus hohkaa miellyttävän kirkkaana ja värit toistuvat hyvin. Vertailun vuoksi sanottakoon, että normaali näppäimistöni on leveydeltään 475 millimetriä. Eli se on melkein 20 senttiä leveämpi kuin tämä mininäppäimistö.

Näppäimistön rakenne ei ole ehkä sieltä lujimmasta päästä, sillä siinä ei ole metallivahvistuksia. Taivuttaessa näppäimistö taipuu helposti, mutta siitä huolimatta sen rakenne tuntuu hyvin jämäkältä. Siitä kiitos kuulunee nimenomaan kompaktille koolle.

Ergonomian suhteen näppäimistöä voi pitää onnistuneena. Käyttö kaikilla kolmella näppäimistön korkeudella oli miellyttävä. Suosikiksi nousi kuitenkin matalin vaihtoehto, eli ”ilman jalkoja”.

Pienen koon ansioksi voitaneen laskea sekin, että näppäinäänet pysyvät varsin maltillisina. Toki perinteinen mekaanisten näppäimistöjen ”kolina” on läsnä, mutta tiivis rakenne estää näppäimistöä toimimasta ”kaikukoppana”. Äänet pysyivät hillittyinä osittain myös sen takia, että kyseessä on lineaariset kytkimet, jotka eivät suo erillistä äänipalautetta rekisteröintipisteen saavuttamisesta painalluksen aikana.

Äänien lisäksi näppäimistön näppäintuntuma on erittäin miellyttävä. Vaikken olekaan lineaaristen kytkimien fani, niin tämän näppäimistön kohdalla ne tuntuivat luontevilta. Kirjoitus- ja pelituntuma pysyi hyvänä niin pelatessa kuin kirjottaessa. Tästä päästäänkin näppäimistön ainoaan merkittävään ongelmaan.

Vaikka kirjoitustuntuma näppäimistössä on suorastaan erinomainen, tekstinkäsittelyssä näppäimistö on heikoimmillaan. Tekstien äärellä kursorin vaivaton liikuttelu kirjaimesta, lauseesta tai kappaleesta toiseen on suoranainen elinehto. Siihen käyttöön perinteisen näppäimistön nuolinäppäimet ovat voittamattomat.

Mininäppäimistöstä fyysiset nuolinäppäimet puuttuvat. Ja tottumattomalle näppäinyhdistelmien käyttö kursorin siirtelyyn tuntuu luonnottomalta.

Epäilemättä näppäinyhdistelmien käyttöön tottuisi kuukaudessa tai parissa. Reilun parin viikon testijakson aikana kursoria tulikin liikuteltua useammin hiirellä ja yksittäiset kirjoitusvirheet tuli korjattua pyyhkimällä ja uudelleenkirjoittamalla. Tämä lähinnä alleviivaa näppäimistön roolia pelinäppäimistönä eikä niinkään yleiskäyttöisenä näppäimistönä.

Näppäimistön toimintaa ja ergonomiaa testattiin runsailla kirjoitussessioilla, mutta vastaavasti myös pelisessioilla. Testipeleinä toimivat Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Destiny 2, Insurgency Sandstorm ja Hell Let Loose.

Pelikäytössä ainoa moite syntyi siitä, että näppäimistö sekosi, kun pidin Fn-näppäintä pohjassa hieman pidemmän aikaa, arviolta 10 – 20 sekuntia. Sekoamisen myötä pelihahmon ohjaamiseen käytetyt W-, A-, S- ja  D-näppäinten painallukset rekisteröityivät hiiren liikkeiksi. Mainittakoon, että kyseisiä näppäimiä käytetään Fn-näppäimen kanssa juurikin hiiren kursorin liikuttamiseksi. Tilanne korjaantui irrottamalla ja kiinnittämällä USB-kaapelin. Fn-näppäimen pitkäaikainen pohjassa painaminen aktivoi ilmeisesti ns. hiiritilan, jolloin Q-, W-, E-, R-, A-, S-, D- ja F -näppäimet simuloivat pelkästään hiiren toimintoja. Tällaisesta ei ohjekirjassa kuitenkaan ollut mainintaa.

Muissa yhteyksissä kuin tekstinkäsittelyssä Fn-näppäimen käyttö tuntuu jo huomattavasti luontevammalta. Puuttuvat näppäimet ovat sijoitettuna normaaleihin kirjainnäppäimiin ja vaihtoehtoiset toiminnot ovat tulostettuna näppäinhatun etuosaan.

Valaistuksen hallinta ja makrojen tallentaminen näppäimistön kautta on vahvasti makuasia. Itse pitäisin enemmän erillisestä hallintaohjelmasta, josta näkisi vaihtoehdot ja mahdolliset tallennetut makrot. Valaisun-, makrojen- ja profiilinhallintaan heikkotasoinenkin hallintaohjelma on mieluisampi vaihtoehto kuin kaivaa ohjekirja esille joka käänteessä.

Näppäimistöön on esiohjelmoitu seitsemän erilaista valaisutilaa. Hieman erikoisesti ohjekirjan mukaan valaisutilan valinta tapahtuisi Fn + Shift + kirjain -yhdistelmällä. Todellisuudessa valaisutila vaihtui Fn + Alt + T -näppäinyhdistelmällä.

Näppäimistön takaa löytyville DIP-kytkimille ei ollut paljoakaan käyttöä. Lähinnä Windows-näppäimen aktivointi ja deaktivointi ovat toimintoja, joita pelikäytössä saattaisi vaalia.

HyperX x Ducky One 2 Mini murskasi pitkälti kaikki ne ennakkoluulot, joita minulla oli mininäppäimistöjä kohtaan. Pieni on kaunista ja tässä tapauksessa se vapauttaa reilusti tilaa työpöydältä hiirtä varten.

Pienestä koostaan huolimatta siitä löytyy kaikki normaalikokoisen näppäimistön toiminnot, joskin Fn-näppäimen takaa. Multimediatoiminnoilla näppäimistö ei juhli, mutta se ei ole tarkoituskaan. Jos näppäimistöltään kaipaa runsasta multimedianäppäinten kirjoa, katse pitää suunnata kookkaampiin vaihtoehtoihin, joissa on tilaa yhden toiminnon näppäimille.

Näppäimistö erottuu edukseen parhaiten kirjoitus- ja pelituntumassaan. Pelikäytössä HyperX x Ducky One 2 Mini onkin eniten kotonaan. Tekstinkäsittelyssä sujuva kursorin liikuttelu on suorastaan elintärkeää. Nuolinäppäinten käytön ollessa lihasmuistissa Fn-näppäimen hyödyntäminen kursorin liikutteluun vaatii opettelua.

Näppäimistöä on helppo suositella heille, jotka haluavat vapauttaa työ- tai pelipöydältään lisää tilaa hiirelle, mutta eivät tarvitse näppäimistöä niinkään tekstinkäsittelyyn. Jos koon suhteen on valmis tekemään kompromissin, silloin kyseeseen tulee TKL-näppäimistö. Se  palvelee aavistuksen paremmin heitä, jotka tarvitsevat työssä tai arjessaan nuolinäppäimiä ja ehkä erillisiä multimedianäppäimiä.

Hyvää

  • Erinomainen näppäintuntuma niin peli kuin kirjoituskäytössä
  • Miellyttävän hiljainen
  • Pieni koko
  • Ulkonäkö

Huonoa

  • Soveltuvuus ”tylsään” tekstinkäsittelyyn
  • Ohjekirjan puutteet
  • Hallintaohjelman puute

Tekniset tiedot HyperX x Ducky One 2 Mini

  • Hinta: 130 €
  • Ulkomitat: 302 x 108 x 40 mm, 599 g.
  • Lineaariset HyperX Red -kytkimet (rekisteröintipiste 1,8 millimetrissä ja koko liikerata 3,8 mm. Painalluksen rekisteröintiin tarvittava painallusvoima 45 g)
  • Näppäinhatut PBT-muovia

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat