Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

01.07.2020 20:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Testiin otetussa GE66 Raider -kannettavassa prosessorina toimii Comet Lake-H -sukupolven 6-ytiminen Core i7-10750H -prosessori. Koneessa on kaksi paikkaa keskusmuisteille, ja tässä tapauksessa muisteina on kaksi kahdeksan gigatavun DDR4-3200 -muistikampaa.

Näytönohjaimena on Nvidia GeForce RTX 2070. Massamuistina toimii 512 gigatavun NVMe SSD-asema. Koneesta löytyy yksi tyhjä paikka M.2 SSD -komboasemalle, johon voi asentaa NVMe PCIe- tai SATA-aseman.

Tätä nykyä 512 gigatavun tallennustila alkaa olla jo melko vaatimaton ratkaisu. Pelien koon jatkuva kasvu aiheuttaa pian sen, että tämän kokoisella tallennustilalla koneella voi olla asennettuna pari kolme peliä eikä enempää mahdu ilman kompromisseja. Esimerkiksi testipeleinä toimineet Red Dead Redemption 2 ja Rainbow Six Siege veivät yhdessä melkein 200 gigatavua, eli melkein puolet tallennuskapasiteetista.

Kannettavan kapeareunuksinen näyttö on kooltaan 15,6 tuumaa, ja sen resoluutio on 1920×1080. Näytön paneelityyppinä on IPS. Testikappaleessa näytön virkistystaajuus on 240 hertsiä. Vaihtoehdoista löytyy myös 300 hertsin virkistystaajuuteen yltäviä versioita.

Näytön korkea virkistystaajuus ja väritoisto olivat erittäin miellyttävää katsottavaa. Liiketoisto oli todella sulavaa ja ruudun repeilyä ei ollut havaittavissa vaikka näytöstä ei löytynytkään tukea Nvidian G-Sync -toiminnolle.

Näytön asetuksista löytyy viisi esimääritettyä väritilaa. Ne ovat sRGB, Office Movie, Anti-Blue Light ja Gamer. Silmiä miellyttävin vaihtoehto oli ehdottomasti sRGB, jossa värit toistuivat luonnollisimmin.

Paneelityypin ansiosta värit eivät vääristyneet vaikka näyttöä katsoi sivuilta tai yläpuolelta.

Koneen ulkomitat ovat 358 x 267 x 23,4 millimetriä. Paino akun kanssa on 2,38 kilogrammaa. Vaikkei kyseessä ole todellakaan mikään ultrakannettava, paino on varsin maltillinen.

Kannettavasta löytyy erillisiä näyttöjä varten yksi HDMI-liitäntä, yksi Mini-DisplayPort-liitäntä ja yksi USB Type-C 3.2 Gen2 / DP -liitäntä. Koneesta löytyy lisäksi kaksi USB 3.2 Gen1 Type-A -liitäntää, yksi USB 3.2 Gen2 Type-A -liitäntä ja yksi USB 3.2 Gen2x2 Type-C -liitäntä. Tarjolla on myös RJ45 ethernet -liitin ja 3,5 millimetrin kuuloke-mikrofoni-yhdistelmäliitäntä.

Ulkoisia näyttöjä varten olevat liitännät, virtaliitäntä ja RJ45 ethernet -liitäntä ovat sijoitettu kannettavan takaosaan, jota voi pitää fiksuna ratkaisuna. Esimerkiksi vertailulaitteessa, eli vanhemmassa mallissa virtaliitäntä on sijoitettuna koneen oikeaan kylkeen.

RJ45 ethernet -liittimen ohessa kannettava tukee langattomia Wi-Fi 6 (802.11 ax) ja Bluetooth v5.1 -verkkoja. WiFin osalta toiminta oli moitteetonta. Haasteena oli enemmänkin oma langaton reitittimeni, josta on iän myötä tullut hieman epävakaa, eikä se tue esimerkiksi WiFi 6 -standardia. Mutta esimerkiksi pelipäivitysten lataus sujuu ongelmitta ja kone hyödynsi langatonta tiedonsiirtoa reitittimen maksimikapasiteetilla. Pelatessa käytin kuitenkin RJ45 Ethernet -liitäntää varmistaakseni sen, ettei pelisessio keskeydy reitittimen oikutteluun.
Verkon hallintaa ja seurantaa varten koneella oli esiasennettuna Killer Control Center -hallintaohjelma, jolla voi muun muassa optimoida kaistan käytön pelikäyttöä varten, tai rajata tiettyjen ohjelmien kaistan käyttöä. Hallintaohjelma huomauttikin ystävällisesti siitä, että reitittimeni olisi päivityksen tarpeessa.

Koneen jäähdytyksestä vastaa MSI:n kehittämä Cooler Boost 5 -jäähdytysratkaisu. Viileää ilmaa imetään sisään kannettavan pohjassa olevista ilmanottoaukoista. Lämmintä ilmaa puhalletaan ulos koneen takaa ja molemmilta kyljiltä.

Koneen lämpötilojen seuranta ja tuuletinprofiilien hallinta tapahtuu MSI Dragon Center -ohjelmalla. Oletuksena käytössä on Extreme Performance -tila, jossa tuulettimet reagoivat kuormitukseen varsin agressiivisesti. Korvia miellyttävämpi vaihtoehto on Silent-tila, joka sopii yleisesti kevyeen työpöytäkäyttöön. Extreme Performance -tilassa on mahdollista ylikellottaa näytönohjaimen grafiikkapiiriä ja muisteja. Lisäksi asetuksista löytyy Cooler Booster -toiminto, joka nostaa tuulettimien kierrosnopeudet todella häiritsevän äänekkääksi.

Pelikäytössä käyttäjällä kannattaa olla ehdottomasti suljetut kuulokkeet, sillä tuulettimien tuottama ääni käy häiritseväksi ja peittää alleen esimerkiksi koneen sisäänrakennettujen kaiuttimien äänet. Suljetuilla kuulokkeilla tuulettimien ääni ei juurikaan häiritse.

Kannettavan näppäimistö on RGB-taustavalaistu. Valaistus ja näppäinten ohjelmointi tapahtuu SteelSeries Engine 3 -ohjelman kautta. Samalla ohjelmalla tapahtuu myös koneen etuosasta löytyvän RGB-led-nauhan ohjelmointi.

Koneen etuosan RGB led-valaistus on kiistatta persoonallinen lisä, mutta sen hyöty on varsin subjektiivinen. Jos hallintaohjelmasta olisi löytynyt oletuksena valaisutehoste, jossa punainen valo liikkuu edestakaisin kuten Ritari Ässä -televisiosarjan KITT-autossa, olisin ollut varsin tyytyväinen. Etuosan valaistus on mukava lisä, mutta ilmankin olisi pärjännyt.

Näppäimistön käyttötuntuma on pääasiassa miellyttävä. Se toimii pelaamisessa oikein hyvin, mutta myös kirjoittamisesta. MSI on tehnyt erityisen hyvää työtä siinä, ettei koneen kuumeneminen välity käyttäjän käsiin.

Erityisesti pelatessa kone lämpeni huomattavasti, mutta näppäimistö tuntui vain hieman lämpimältä. Näppäimistön yläpuolella oleva muutaman sentin tyhjä kaistale sen sijaan kuumenee niin kuumaksi, ettei siinä tohdi kauaa sormiaan pitää.

Kannettava on varustettu 99,9 wattitunnin akulla. Valmistaja ei itse lupaile mitään tiettyjä tuntimääriä akun kestolle. Akkukestoa testattiin pyörittämällä UNIGINE Heaven -suorituskykytestiä yhtäjaksoisesti. Tuossa tapauksessa akku kesto oli noin tunti ja 47 minuuttia.

Akkukestoa testattiin myös suoratoistamalla Youtubesta videomateriaalia, kunnes kone alkoi varoitella virransäästötilan aktivoitumisesta. Virransäästötila kytkeytyi päälle kolmen tunnin ja viiden minuutin jälkeen.

Kannettavan laturi itsessään on melko kookas. Laturin ulkomitat ovat 164 x 75 x 30 millimetriä. Kantolaukussa on syytä olla ylimääräistä tilaa pelkästään laturia varten.

Koneessa on myös 1920×1080 pikselin resoluutioon yltävä web-kamera. Kameran kuvanlaatu oli välttävä. Se kelpaa videoneuvotteluihin- ja puheluihin, mutta esimerkiksi striimaukseen kannattaa hankkia erillinen kamera.

Testikannettavan suorituskyky riittää hyvin pyörittämään kaikkia moderneja ja tietenkin myös vanhempia pelejä. Kaikkein raskaimmissa peleissä yksityiskohdista on syytä hieman tinkiä, jos suinkin haluaa nauttia sulavammasta ruudunpäivityksestä.

Esimerkiksi Esports-peleihin suorituskyky riittää vallan mainiosti eikä niiden kohdalla tarvitse juurikaan tinkiä grafiikka-asetuksista. Kone jaksaa varmuudella pyörittää kaikenlaisia pelejä Call of Duty: Warzonesta aina Rocket Leagueen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat