UUSIMMAT

Suorituskyky

01.07.2020 20:00 | Antti

Suorituskyky

Suorituskykymittauksissa MSI GE66 Raider -pelikannettavaa verrattiin edellisen sukupolven GE65 Raider F -pelikannettavaan.

Testikannettavan ja verrokkikoneen spekseissä ei ole suurta eroa. GE65 Raider F -kannettavassa prosessorina on Intelin kuusiytiminen Core i7-9750H. Keskusmuistia kokoonpanossa on 16 gigatavua, joka toimii 2666 megahertsin kellotaajuudella. Näytönohjaimena toimii Nvidia GeForce RTX 2070.

Käytännössä merkittävin ero kaksikon välillä on prosessori. Toisaalta eroavaisuuksien vähäisyyden ansiosta testit osoittivat hyvin, millainen suorituskykyero kahden eri sukupolven prosessorin välille muodostuu. Kumpaankin koneeseen asennettiin Nvidian GeForce Game Ready -ajureiden 446.14 -versio.

GE66 Raider -pelikannettavan suorituskykyä testattiin synteettisillä testeillä sekä pelitesteillä.

Ensimmäisenä synteettisenä testinä toimi 3DMark Firestrike Extreme, joka mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen.

Hieman odotetusti GE66 Raider pärjäsi kilpakumppaniaan paremmin prosessorin ansiosta. Comet Lake-H -prosessori saavutti 10 prosenttia paremmat prosessoripisteet. Kokonaispistemäärään prosessori ei heijastunut paljoa, sillä ero jäi alle kahteen prosenttiin.

Time Spy -suorituskykytesti mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen.

Time Spy -testin kohdalla päätimme kokeilla, millainen vaikutus kannettavan esimääritetyillä tuuletinprofiileilla on suorituskykyyn. Tuuletinprofiilien hallinta tapahtuu MSI:n Dragon Center -ohjelmalla. Time Spy -suorituskykytesti ajettiin Silent-, Extreme Performance- ja Cooler Boost -asetuksilla.

Verrokkikoneella käytettiin automaatti-asetusta, joka oli vastaava testilaitteen Extreme Performance -tuuletinprofiilin kanssa.

Extreme Performance -tuuletinprofiililla GE66 Raider saavutti 11 prosenttia paremmat prosessoripisteet kuin verrokki. Näytönohjainpisteisiin prosessorisukupolven muutos ei paljoa heijastunut, sillä ero on vain yhdeksän pistettä.

Cooler Boost -tila nostaa kannettavassa olevien kahden tuulettimen kierrosnopeudet täysille. Jäähdytystehon ollessa korkeimmillaan, ero verrokkiin prosessoripisteissä kasvoi 19 prosenttiin. Cooler Boost -tila kasvatti myös näytönohjainpisteitä, mutta ero verrokkikoneeseen on silti vain 2,7 prosenttia.

Silent-tuuletinprofiili laski tuulettimien kierrosnopeuksia huomattavasti ja verrattuna kahteen kilpailevaan profiiliin, Silent oli todellakin hiljainen. Hiljaisuuden hintana oli suorituskyvyn lasku. Alhaisilla kierrosnopeuksilla testikoneen prosessoripisteet jäivät 10 prosenttia verrokkikoneen taakse. Näytönohjainpisteet jäivät 3,7 prosenttia verrokkikoneen tuloksesta.

Extreme Performance -tuuletinprofiiliin verrattaessa ero prosessoripisteissä oli 22,7 prosenttia ja näytönohjainpisteissä maltillisempi 3,8 prosenttia.

Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että Cooler Boost -tila ei sovellu normaaliin käyttötilanteeseen, sillä tuulettimien melu nousee sietämättömäksi. Ainoa tapa hyödyntää kyseistä tuuletinprofiilia on se, että koneen rinnalle hankkii erillisen näppäimistön, hiiren ja näytön, että melulähteen saa kauemmas käyttäjästä.

Kolmas synteettinen suorituskykytesti oli 3DMark Port Royal, jossa mitataan kokoonpanon suorituskykyä säteenseurantaa hyödyntäessä. Tulokset vastasivat ennakko-odotuksia, sillä piste-ero koneiden välillä oli vain 21 pistettä. Prosenteissa ero jää alle yhteen prosenttiin. Hieman yllättävää oli se, että molemmat koneet saavuttivat paremman tuloksen kuin joulukuussa testissä ollut HP Omen X 2S -pelikannettava.

Viimeinen synteettinen testi oli koko kokoonpanon suorituskykyä mittaava PCMark 10 -suorituskykytesti. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön työtehtävissä, se simuloi muun muassa videoneuvotteluja, kevyttä kuvankäsittelyä ja verkkoselaamista.

PCMark 10 ei muodostanut kaksikon välille merkittäviä eroja. Piste-erot ovat suurimmillaan vain 5,6 prosenttia.

Pelitesteistä Deus Ex: Mankind Divided -pelissä kannettavien välille ei syntynyt suurta eroa. Tulokset saatiin ajamalla pelin sisäinen suorituskykytesti DirectX 12 -rajapinnalla ja Ultra-esiasetuksilla. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä ei ollut käytännössä eroa.

Toinen ”raskasta sarjaa” edustava peli on viime vuoden lopulla tietokoneille ilmestynyt Red Dead Redemption 2. Visuaalisesti häikäisevän kaunis peli vaatii koneelta paljon ja se kävi selväksi pelin sisäisessä suorituskykytestissä, joka ajettiin High-esiasetuksilla DirectX 12 -rajapintaa käyttäen. Kaksikon välille ei muodostunut tässä testissä mainittavia eroja.

Pelikannettavan näytön suuresta virkistystaajuudesta pääsee hyötymään Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -pelissä. Pelin sisäinen suorituskykytesti ajettiin DirectX 11 -rajapintaa käyttäen Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. GE66 Raider saavutti testissä 220 ruudun keskimääräisen päivitystahdin, joka oli 18,9 prosenttia parempi kuin verrokilla. Testikoneen ruudunpäivitys oli alimmillaan 163 ruutua sekunnissa, joka oli 19,8 prosenttia parempi kuin verrokilla.

Toinen korkean ruudunpäivityksen testipeli oli Counter Strike Global Offensive, joka nauttii yhä suurta suosiota eSportsissa. Pelitestissä käytettiin High-esiasetuksia ja 8-kertaista MSAA-reunanpehmennystä. Mittaukset tehtiin hyödyntämällä Fraps-ohjelmaa, joka mittasi ruudunpäivitystä kolmen minuutin pelin ajan.

Tälläkin kertaa testikone vei pidemmän korren 185 ruudun keskimääräisellä päivitysnopeudella. Ero verrokkiin oli 14 prosenttia. Alimmillaan testikoneen ruudunpäivitys laski 130 ruutuun sekunnissa. Tuolloin ero verrokkiin oli 27 prosenttia.

Pelitestit osoittivat, että kannettava suoriutuu mallikkaasti raskaammistakin peleistä. Red Dead Redemption 2:n kohdalla grafiikka-asetusten hienosäädöllä pelikokemuksesta saa vielä sujuvamman. Samoin myös Deus Ex: Mankind Divided -pelin kohdalla. Counter Strike Global Offensive- ja Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -peleissä ruudunpäivitys ja pelikokemus oli todella miellyttävä korkeimmillakin esiasetuksilla.

Lämpötilojen suhteen testilaite oli varsinkin selkeä. Käytännössä aina, kun prosessorille tuli enemmän kuormaa, sen lämpötila nousi 95 asteeseen. Furmark CPU burner -testiä ajaessa lämpötila nousi huipussaan 96 asteeseen. Tuuletinprofiilien vaihtaminen ei vaikuttanut lämpötilaan.

Furmark Furry Donut -rasitustestillä näytönohjaimen lämpötila nousi korkeimmillaan 74 asteeseen. Cooler Boost -tuuletinprofiililla lämpötila vakiintui 71 asteeseen.

Molempien rasitustestien yhdenaikainen ajaminen ei onnistunut, sillä CPU burner -testin käynnistys pudotti välittömästi kuormitusta näytönohjaintestistä.

Näytönohjaimen osalta lämpötila on siinä määrin matala ja vakaa, että pientä ylikellotusvaraakin olisi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat