UUSIMMAT

Yhteenveto

01.07.2020 20:00 | Antti

Yhteenveto

MSI:n GE66 Raider yllätti positiivisesti kahdella tapaa. Koneen suorituskyky pääsi yllättämään siinä mielessä, että graafisessa suorituskyvyssä se oli jopa parempi kuin joulukuussa testissä ollut selvästi kalliimpi pelikannettava. Toinen yllätys oli se, että näytön korkea virkistystaajuus pääsi aidosti oikeuksiinsa. Oli positiivista havaita, että koneen vääntö riitti tuottamaan vastinetta korkealle virkistystaajuudelle.

Testilaitteen todelliseksi puutteeksi muodostui sen varsin rajallinen tallennustila. Testin aikana saattoi todeta, että kaikki testipelit asennettuna tallennustila hupeni alle 100 gigatavuun, ja kone alkoikin siitä varoitella.

Liikkuvassa käytössä koneella soisi olevan useita eri pelejä asennettuna, ettei niitä tarvitse alkaa lataamaan vieraiden langattomien verkkojen yli tai mobiilidataa käyttäen.

Toinen ongelmakohta on koneen tuulettimien tuottama melu, mikä on toki pelikannettavissa hyvin yleistä. Optimaalinen suorituskyky on saavutettavissa Extreme Performance -tuuletinprofiililla, mutta siinä melutaso nousee jo huomattavan korkeaksi. Pelatessa käyttäjällä on syytä olla hyvät kuulokkeet, ettei tuuletinmelu häiritse pelaamista.

MSI:n puolustukseksi on sanottava, että yksi melun syistä huomattavan kuumana käyvä prosessori. Intelin on pian tuotava pöytään muitakin ratkaisuja suorituskyvyn nostamiseksi kuin kellotaajuuksien korotukset.

Suorituskykytestit paljastivat, että päivitetty prosessori tuo 10-20 prosentin parannuksen suorituskykyyn testistä riippuen. Erityisesti Counter Strike Global Offensive- ja Rainbow Six Siege -peleissä nähtiin huomattavat parannukset. Synteettisissä testeissä ero edellisen sukupolven malliin olivat kymmenen prosentin luokkaa.

Kokonaisuutena GE66 Raider on kuitenkin erinomainen kompromissi suorituskyvyn ja liikuteltavuuden välillä. Suorituskyky riittää tuottamaan kilpapeleissä kaivatun ruudunpäivityksen ja silti kyseessä on reilut kaksi kiloa painava kannettava. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että omassa pöytäkoneessani oleva näytönohjain yksinään painaa enemmän (2,6 kg) kuin testilaite.

Olisiko MSI GE66 Raiderista siis jopa pöytäkoneen korvaajaksi?

Ehdottomasti, kunhan vain muistaa huomioida tallennustilan hankintaa tehdessä.

Hyvää

 • Erinomainen suorituskyky pelikäytössä
 • Näyttö

Huonoa

 • Melutaso korkeilla tuuletinkierroksilla
 • Vaatimaton tallennustila
 • Kookas muuntaja

Tärkeimmät tekniset ominaisuudet MSI GE66 Raider (10SF-042NE)

 • Hintaluokka: 2000 euroa
 • Prosessori: Intel Core i7-10750H
 • Näytönohjain: GeForce RTX 2070
 • Muisti: 16 Gt 3200 Mhz DDR4
 • Tallennustila 512Gt PCIe NVMe M.2 SSD

Sisältö

 1. Johdanto
 2. Kannettavan olemus ja käyttö
 3. Suorituskyky
 4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat