Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

15.04.2021 20:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

MSI:n omassa hierarkiassa GP Leopard -sarja asettuu pelikannettavien keskiluokkaan GE Raider -sarjan alapuolelle. Tästä osoituksena toiminee ainakin selvästi hillitympi ulkoinen olemus.

Hillitty ulkonäkö miellyttää pääasiassa, mutta kannessa käytettävä materiaali on sellaista, johon jää ikävästi tahroja. Samaa materiaalia on myöskin näppäimistön ympärillä, mutta siinä tahrat eivät pääse ”hyppimään silmille”, koska kosketuslevyn molemmin puolin on tarrat, jotka vievät tehokasta tahraantumistilaa.

Ulkoisessa olemuksessa oman kiitoksensa ansaitsee kannettavan pohjasta löytyvät jalat. Niiden ansiosta kannettavaa tuskin saa sijoitettua alustalle, joka tukkisi pohjassa olevan ilmanottoaukot.

Testiin otetusta GP66 Leopard 10UG-296NE -kannettavasta löytyy Intelin Core i7-10750H (Comet Lake-H) -prosessori. Sen rinnalla on 16 gigatavua DDR4-2933 -muistia. Massamuistin roolissa on 512 gigatavun M.2 SSD-asema (PCIe). Lisäksi koneessa on vapaa paikka toiselle M.2 PCIe SSD-asemalle. Näytönohjaimena toimii Ampere-sukupolven GeForce RTX 3070, jossa on kahdeksan gigatavua GDDR6-muistia. Näytönohjaimen maksimi TDP-arvoksi on määritetty 130 wattia ja grafiikkapiirin boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 1660 megahertsiin.

Käytännössä GP Leopard 10UG -pelikannettavan pitäisi osoittaa melko hyvin se, millainen kehitys Turing- ja Ampere-sukupolvien välillä on. Prosessorin puolesta on lupa odottaa vastaavaa suorituskykyä, sillä se on sama kuin viime kesän GE66 Raider -kannettavassa.

Tietokoneen liitännöistä löytyy kolme USB 3.2 Gen1 Type-A -liitäntää, yksi USB 3.2 Gen 2 Type-C -komboliitäntä ja yksi HDMI -liitäntä. Lisäksi koneesta löytyy RJ45-liitäntä langallisia yhteyksiä varten ja 3,5 millimetrin yhdistelmäliitäntä kuulokkeita ja mikrofonia varten. USB-A -liitännät ovat sijoitettu koneen kyljille, kaksi oikealle ja yksi vasemmalle. Kuulokeliitäntä löytyy myöskin koneen vasemmalta kyljeltä. Loput liitännät virtaliitäntä mukaan lukien löytyvät koneen takaosasta.

Langattomissa yhteyksissä tuki löytyy 802.11 ax Wi-FI 6- ja Bluetooth 5.1 -verkoille. Verkon toimintaa testattiin lataamalla kaikki testipelit ja ohjelmat langattoman verkon yli. Mitään häiriöitä ei testijakson aikana ilmennyt. Yhteys toimi luotettavasti ja moitteetta.

Kannettavan jäähdytyksestä vastaa Cooler Boost 5 -jäähdytysjärjestelmä, johon kuuluu kuusi lämpöputkea ja kaksi tuuletinta. Koneen jäähdytyksen ja virtaprofiilin hallinta tapahtuu MSI Dragon Center -ohjelman kautta. Extreme Performance -tila on nimensä mukaisesti pyhitetty suorituskyvylle. Tilasta löytyy Cooler Boost -lisäasetus, joka nostaa tuulettimien kierroslukemat täysille. Löytyypä tilasta myös mahdollisuus ylikellotukselle. Ohjelma antaa nostaa sekä grafiikkapiirin että muistien kellotaajuutta korkeimmillaan 200 megahertsiä.

Omien tuuletinkäyrien määrittäminen onnistuu User-tilassa. Tuuletinkäyrät voi määrittää sekä näytönohjaimen että prosessorin tuulettimelle. Hyödyllisimmillään toiminto on silloin, kun käyttäjä haluaa eliminoida satunnaiset tuulettimien kiihdyttelyt. Hiljaisuutta saa valitsemalla Silent tai Super Battery -tilan.

Pääasiassa konetta käytettiin Balanced-tilassa ja tietyissä suorituskykytesteissä kokeiltiin Extreme Performance -tilaa Cooler Boost -toiminnon kanssa.

Koneessa on 15,6 tuumainen IPS-paneelinen näyttö, joka kykenee 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näytön resoluutio on 1920×1080. Näyttö oli kaikin puolin moitteeton. Väritoisto oli varsin miellyttävää ja katselukulmat laajat, kuten IPS-paneelilta onkin lupa odottaa.

Web-kamera on sijoitettuna näytön ylälaitaan. Tasoltaan kamera on varsin vaatimaton 720p -tarkkuudellaan. Riittävässä valaistuksessa kamera ajaa asiansa videopuheluissa ja vastaavissa virtuaalineuvotteluissa. Striimausta varten kannattaa hankkia tarkoitukseen sopivampaa kalustoa.

Akkuna kannettavassa toimii 64 wattitunnin litiumpolymeeri-akku. MSI ei ilmoita sivuillaan arviota akkukestosta. Käytännön testi paljasti, että kone jaksaa pyörittää videota suoratoistona kolme tuntia ja 51 minuuttia yhtäjaksoisesti. Testi suoritettiin Balanced-virtatilassa, joka on paras mahdollinen kompromissi suorituskyvyn ja akkukeston välillä. Akkukestoa testattiin suoratoistamalla Full HD -laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon kautta.

Kannettavan näppäimistö ajaa asiansa hienosti. Taustavalaistut näppäimet erottuvat hyvin ja kirjoitustuntuma on kaikin puolin miellyttävä, kannettavan tietokoneen näppäimistöksi. Näppäimistön valaistus ei herättänyt tunteita suuntaan tai toiseen. Valaistus oli riittävä hämärässä käyttöön ja värit toistuivat riittävän elävästi.

Kosketuslevystä löytyi sen sijaan moitittavaa. Nopeilla painalluksilla kosketuslevystä lähti outo ylimääräinen, muovinen ääni. Aivan kuin kosketuslevyn kiinnitys olisi puutteellinen. Ääntä ei kuitenkaan lähde, kun painallukset kohdistaa kosketuslevyn alalaitaan, josta löytyy ns. viralliset näppäimet. Toimintaan ylimääräinen ääni ei juurikaan vaikuttanut. Lähinnä ääni kolhaisi kannettavan muutoin tyydyttävää laatuvaikutelmaa.

Koneen ulkomitat ovat 358 x 267 x23,4 millimetriä. Painoa koneella on 2,38 kilogrammaa. Mukana tuleva muuntaja on varsin kookas. Sen ulkomitat ovat 32 x 75 x 164 millimetriä. Koko on sitä luokkaa jo, että siihen kannattaa kiinnittää huomiota, jos kannettavaa varten hankkii laukkua.

Koneen toimintojen monitorointi ja hallinnointi onnistuu pääasiassa aiemmin mainitun MSI Dragon Center -ohjelman kautta. Näppäimistön valaistusta hallinnoidaan SteelSeries Engine 3 -ohjelmalla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat