Uusimmat

Suorituskykymittaukset

16.01.2022 11:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Suorituskykymittaukset MSI MAG B660M Mortar Wifi DDR4 -emolevyn kanssa suoritettiin Intel core i7-12700KF -prosessorilla ja Adata XPG Spectrix D60G-DDR4 3000 Mhz 32 Gt -muistikitillä. Verrokkina toimi Gigabyte Z690 Aorus Pro, jonka työmuistina oli 32 gigatavua 4800 megahertsin nopeudella toimivaa Kingston Fury Beast -DDR5-muistia. Kokoonpanon näytönohjaimena toimi Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC.

Suorituskykymittauksissa tutkittiin siis paitsi emolevyjen välisiä eroja suorituskyvyssä, myös DDR4- ja DDR5-muistien välisiä eroja suorituskyvyssä. Kaikki testit ajettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos laskettiin tulosten keskiarvosta.

3DMark Timespy -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käytettäessä. Timespy-testistä ajettiin ainoastaan prosessorin suorituskykyä mittaava osuus.

3DMark Timespy -testissä DDR5-muisteilla varustettu Gigabyte Z690 Aorus Pro oli 7,4 prosenttia nopeampi, kuin DDR4-muisteilla varustettu MSI MAG B660M Mortar.

3DMark Fire Strike Extreme -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käytettäessä. Testistä ajettiin vain prosessorin suorituskykyä mittaava osuus.

Toisin kuin 3DMark Timespy -testissä, tällä kertaa DDR4-muisteilla varustettu kokoonpano oli merkittävästi nopeampi. Eroa oli liki kuusi prosenttia MSI MAG B660M Mortar -emolevyllä varustetun kokoonpanon hyväksi.

Cinebench R15 -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä 3D-mallinnuksessa prosessorilla renderöitäessä.

Cinebench R15 testissä DDR5-muisteilla varustettu kokoonpano suoriutui 3,3 prosenttia paremmin.

7-Zip-ohjelman suorituskykytesti mittaa kokoonpanon suorituskykyä tiedostojen pakkauksessa ja purussa. Työmuistin nopeudella on usein isokin vaikutus 7-Zip-suorituskykytestin tuloksiin, mutta tällä kertaa ero jäi melko vaatimattomaksi.

Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevyllä ja DDR5-muisteilla varustettu kokoonpano oli 7-Zip suorituskykytestissä vain 1,3 prosenttia nopeampi purkunopeuksia tarkasteltaessa.

POV-Ray-testissä MSI MAG B660M Mortar oli nopeampi yllättävän suurella 7,2 prosentin erotuksella. POV-Ray testissä Windows 10 -käyttöjärjestelmällä molemmilla emolevyillä ilmeni ongelmia, joiden seurauksena laskenta siirtyi hetkellisesti core i7-12700KF -prosessorin tehokkailta P-ytimiltä energiatehokkaille E-ytimille, mikä aiheutti mittaustuloksiin vaihtelua.

Deus Ex: Mankind Divided -pelin suorituskykytesti ajettiin 1080p-resoluutiolla Ultra-esiasetuksilla ja 2x MSAA -reunanpehmennystekniikalla.

Deus Ex: Mankind Divided -suorituskykytestissä molemmat kokoonpanot suoriutuivat käytännössä identtisesti. Keskimääräiseltä ruudunpäivitysnopeudelta DDR5-muisteilla varustettu kokoonpanon oli prosentin nopeampi, miniminopeuksissa taas eroa oli 2,5 prosenttia.

Shadow of the Tomb Raider -pelin suorituskykymittaukset ajettiin korkeimmilla graafisilla asetuksilla 1920 x 1200 -resoluutiolla. Tämä siksi, että kyseessä oli alin mahdollinen resoluutio, jolla DLSS (Deep Learning Super Sampling) -ominaisuuden sai kytkettyä käyttöön.

Suorituskykymittausten tulokset olivat jälleen käytännössä identtiset. DDR5-muisteilla varustetun kokoonpanon ruudunpäivityksen miniminopeus oli alle prosentin nopeampi kuin DDR4-muisteilla varustetulla kokoonpanolla.

Suorituskykyerot kokoonpanojen välillä jäivät todella pieniksi, eikä näiden testien perusteella pysty sanomaan toisen kokoonpanon olevan nopeampi kuin toisen. Olisi voinut myös kuvitella, että 4800 megahertsin nopeudella toimivat DDR5-muistit olisivat tarjonneet kautta linjan huomattavasti parempaa suorituskykyä, mutta muistien suorituskykyyn vaikuttaa paljon muukin kuin megahertseissä mitattu nopeus. Testikäytössä olleen 4800 megahertsin nopeudella toimivien Kingston Fury Beast DDR5-muistien CL38-latenssi on huomattavasti korkeampi kuin 3000 megahertsin nopeudella toimivilla DDR4-muisteilla, joiden latenssi on vain CL16.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat