Uusimmat

Tuotteen esittely

18.07.2019 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Pakkauksesta kuoriutuessaan Netgear AX8 -reititin on päällystetty suojamuovilla ja hämmentävillä hieroglyfeillä. Jälkimäiset viestivät ohjeita reitittimen villisti muotoiltujen antennien pystyttämisestä. Netgear on selvästi tunnistanut ongelman perinteisten reitittimien kanssa, joiden useat muoviset antennit eivät juurikaan anna tuotteesta laadukasta vaikutelmaa. Kiinteällä antennien suuntauksella päästään myös valmistajan toivomaan lopputulokseen, toisin kuin vapaasti suunnattavilla piiskoilla.

Netgear Nighthawk AX8 on yksi ensimmäisistä markkinoille saapuvista WiFi 6 -standardia tukevista reitittimistä. Testilaite tuo siis mahdollisuuden olla ensimmäisten joukossa nauttimassa uuden WiFi-standardin mukanaan tuomista parannuksia langattomien verkkojen maailmaan.

Nighthawk AX8 reititin on varustettu 4×4 MU-MIMO (multi-user multiple input, multiple output) ominaisuudella, jonka ansiosta reititin voi kommunikoida laitteen kanssa käytten neljää antennia yhtäaikaisesti, teoreettisesti tarjoten huomattavasti tavallista reititintä korkeampia tiedonsiirtonopeuksia. Tämä tosin vaatii tuen myös päätelaitteilta, ja harva laite tukee 4×4 MU-MIMO teknologiaa.

Netgear Nighthawk AX8 on varustettu hyvällä liitäntävalikoimalla. Reitittimen takana sijaitsee kaksi USB 3.0- ja viisi RJ-45 LAN -liitäntää, WAN-portti sekä virtalähteen liitin. Kaikki reitittimen RJ-45-liitännät tukevat 1000 Mbps -nopeuksia.

Reitittimen USB-liitäntöihin on mahdollista kytkeä esimerkiksi ulkoinen kiintolevy. Netgearin ReadySHARE-ohjelmistoa käyttäen ulkoisen kiintolevyn sisältöä voi tällöin jakaa verkon yli, tai ulkoista kovalevyä voi käyttää tietokoneen varmuuskopiointiin Netgearin ReadyShare Vault -ohjelmiston avulla.

Nighthawk AX8 -reitittimen erikoisuuksiin kuuluu tuki yli gigabitin nopeuksilla varustetuille verkoille. Porttien yhdistämisen avulla (port aggregation) reitittimeen on mahdollista yhdistää kaksi datanousua, käyttäen yhtä LAN-liitännöistä WAN-porttina. Tällöin on mahdollista saavuttaa internet-yhteydelle jopa 2 Gbps:n nopeus. Tässä tilanteessa modeemilta kulkee reitittimeen kaksi RJ-45 ethernet -kaapelia. Hurjan nopeuden hyödyntämiseksi täytyy myös päätelaite kytkeä reitittimeen porttien yhdistämisen avulla eli kahdella RJ-45 ethernet -kaapelilla.

Netgear valmistaakin CM115oV-kaapelimodeemia, joka tukee näitä 2 Gbps:n nopeuksia, kunhan modeemille on kaapeliverkosta saatavissa tällaisia nopeuksia. Valitettavasti, ainakin toistaiseksi, nopeimmat Suomessa tarjolla olevat internet-yhteydet ovat nopeudeltaan 1 Gbps.

Lähes kaikki suomalaisiin taloihin rakennetut valokaapeliyhteydet tukevat teoriassa jopa 10 Gbps:n nopeuksia, mutta kuluttajille suunnattuja tällaisia nopeuksia tukevia laitteita on niin vähän, etteivät operaattorit tarjoa kuluttajille yli gigabitin nopeudella varustettuja internetyhteyksiä.

 

 

Nighthawk AX8 on todella villin näköinen reititin, ja laitteen ulkomuoto tuo mieleen Star Wars -elokuvien Tie Fighter -alukset. Reititin on aktiivisesti jäähdytetty, sillä reitittimen keskikohtaan hieman ”WIFI” ja ”WPS” -painikkeiden alapuolelle on sijoitettu pieni tuuletin kuljettamaan lämmin ilma ulos reitittimen kotelosta.

Reitittimen tuuletin hurahti käyntiin reittimen käynnistyksen yhteydessä, mutta hiljeni pian. Normaalissa käytössä tuuletin ei pyöri lainkaan, mutta suorituskykytestien aikana reitittimen tuuletin piti pientä puhinaa.

Suoraan liitäntöjen yläpuolelle on sijoitettu varsinn tyylikkäät ja hillityt valot ilmaisemaan reitittimen toimintatilaa. Reitittimen tilaa onkin helppo tulkita nopeallakin vilkaisulla, mikä helpottaa huomattavasti vianetsintää mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Netgearin reitittimen pohjaan on jätetty aukot tuuletusta varten. Hieman oudosti reitittimen etuosan säleikkö on kuitenkin umpinainen. Reitittimen yläosa on päällystetty tismalleen samanlaisella säleiköllä, jonka lävitse ilma pääsee kulkemaan, mutta etuosan säleiköstä on tehty umpinainen syystä tai toisesta.

Reitittimen mukana toimitetaan virtalähde sekä ohut pinkka ohje- ja takuulappusia. Asennusohjeita ei reitittimen mukana toimitettu nimeksikään, vaan ainoana ohjeena oli kytkeä kaapelit ja ladata mobiililaitteeseen Netgearin Nighthawk -sovellus, joka opastaa reitittimen asennuksessa.

Asennuskokemus sovelluksen kanssa oli sanalla sanoen heikko.

Aivan ensimmäiseksi sovellus pyytää rekisteröitymään Netgearin palveluun, ja testin nimissä rekisteröidyn palveluun, vaikka sovellus ei selvästi kerro miksi käyttäjiä vaaditaan rekisteröitymään voidakseen määrittää reitittimen asetukset. Kun reititin yritti muodostaa yhteyttä internettiin, jäi puhelinsovellus jumiin toistuvasti tähän vaiheeseen, eikä osannut antaa järkevää virheviestiä.

Noin viidentoista minuutin kiroilun jälkeen allekirjoittanut oman elämänsä insinööri huomasi kytkeneensä datanousun WAN-portin sijasta LAN-porttiin, jolloin viritelmä ei olisi koskaan voinutkaan toimia. Haluan uskotella itselleni, että vastaava virhe voisi sattua kenelle tahansa, ja tällaisessa tilanteessa harmailta hiuksilta vältyttäisiin ongelmaa kuvaavalla virheviestillä.

Kivuliaan asennuksen jälkeen sovellukselle ei löytynyt juurikaan käyttöä. Sovelluksen kautta on mahdollista hoitaa yleisimmät WiFi-verkon ylläpitotoimenpiteet, kuten SSID: n ja salasanan vaihdon. Sovelluksella voi myös testata reitittimen internetyhteyden nopeuden, päivittää reitittemen ohjelmiston ja avata ja sulkea verkkoon liitettyjen laitteiden yhteyksiä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat