Ominaisuudet

28.07.2019 09:00 | Aleksi Pakkala

Ominaisuudet

Noctua NH-U12A -tuulettimen jäähdytinrivaston ulkomitat ovat hyvin samanlaiset vanhemman NH-U12S -jäähdyttimen kanssa. Uusi NH-U12A on kuitenkin 13 millimetriä vanhempaa mallia paksumpi.

Uudelleensuunnittelun ansiosta jäähdyttimen rivastosta on saatu myös aiempaa tiheämpi. Muutosten ansiosta jäähdytyspinta-ala on kasvanut 37 prosenttia aiempaan NH-U12S -malliin verrattuna.

Jäähdytinrivaston läpi kulkee seitsemän nikkelöityä kuparista lämpöputkea, jotka kuljettavat lämpöenergian kupariselta lämpölevyltä alumiinirivastolle. NH-U12A koostuu yksittäisestä 58 millimetriä paksusta jäähdytinrivastosta, jonka molemmilta puolilta löytyy NF-A12x25-tuulettimet.

Jäähdytinosa on ilman tuulettimia 158 millimetriä korkea, 125 millimetriä leveä ja 58 millimetriä paksu. Koko komeus painaa 760 grammaa.

NH-U12A on varustettu kahdella NF-A12x25 -tuulettimella, jotka todettiin erinomaisiksi laitetuulettimiksi Muropaketin aikaisemmassa testissä. NF-A12x25 -tuuletinmalli onkin Noctuan vastaus kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin, sillä tuuletin sopii paitsi kotelotuulettimeksi, myös erinomaiseksi kumppaniksi jäähdytinrivaston tai vesijäähdytysradiaattorin kylkeen.

Aikaisempi NF-F12 -tuuletinversio saa aikaan korkeamman ilmanpaineen, mutta ainoastaan todella korkeilla kierrosnopeuksilla. Normaaleissa käyttötapauksissa pyritään kokoonpanon hiljaisuuteen, jolloin käyttäjää ei niinkään kiinnosta kuinka hyvin tuuletin käyttäytyy 2000 RPM:n kierrosnopeudella.

NF-A12x25 -tuulettimen lavat on valmistettu uudesta Sterrox LCP -materiaalista, joka pitää muotonsa tavallisia muoveja paremmin. Tämä mahdollistaa pienemmän raon tuulettimen lapojen ja kehyksen väliin, mikä taas on omiaan parantamaan tuulettimen akustisia ominaisuuksia sekä suorituskykyä.

Noctualla on selvästi vielä pieniä ongelmia NF-A12x25 -tuulettimien valmistuksessa, sillä testissä olleen NH-U12A -jäähdyttimen tuulettimet olivat keskenään räikeästi eri väriset. Toisen tuulettimen kehys oli sävyltään huomattavasti vaaleamman ruskea.

Väriero ei luonnollisestikaan vaikuta suorituskykyyn millään tavalla, mutta tällaisten seikkojen tulisi olla kunnossa sata euroa kustantavassa jäähdyttimessä. Toisaalta, ulkonäkö tuskin on koskaan ollut Noctualle aivan ykkösprioriteettina.

NH-U12A -tornicoolerin lämpölevyn läpi kulkee seitsemän kuparista lämpöputkea, jotka on nikkelöity paremman ulkonäön toivossa. Myös lämpölevy on nikkelöityä kuparia parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseksi. Lämpölevy on hiottu todella tasaiseksi ja kiillotettu täysin kiiltäväksi, parhaan mahdollisen suorituskyvyn takaamiseksi.

Lämpölevy ei ole jäähdytinrivastoon nähden täysin keskellä, vaan hieman sivussa, jotta yhteensopivuus korkeiden muistikampojen kanssa olisi parempi.

NH-U12A -coolerin mukana toimitetaan varsin perinteinen pakkaus oheistavaraa. Intel ja AMD -alustoille yhteensopivien kiinnikkeiden lisäksi paketissa toimitetaan mielenkiintoinen 90° -kulmalla varustettu ruuvimeisseli, NT-H1-lämpötahnaa, tuulettimien kierrosnopeuksia laskeva low noice -adapteri ja Y-liitin, jolla kaksi tuuletinta saadaan yhdistettyä yhteen PWM-tuuletinliittimeen.

Noctua NH-U12A kiinnittäminen emolevylle on erittäin helppoa. Noctuan kiinnitysmekanismi on pysynyt hyvin samanlaisena vuosikaudet. Kiinnikkeiden asentaminen on helppoa ja nopeaa, eikä vaadi useampia käsipareja.

Täydellinen kiinnitysmekanismi ei kuitenkaan ole.

Hieman vinoon jäähdytinlevyyn nähden asettuvan jäähdytinrivaston takia toinen kiinnitysruuveista on niin lähellä rivastoa, että ruuvin kiristäminen ilman mukana toimitettavaa työkalua saattaisi osoittautua erittäin hankalaksi. L-kirjaimen mallinen ristipääruuvimeisseli on siis syytä pitää tallessa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto