Uusimmat

Suorituskykymittaukset

28.07.2019 09:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Noctua NH-U12A -tornicoolerin suorituskykyä verrattiin Noctua NH-D15 -jäähdyttimen kanssa. Jälkimäisellä onkin ollut pitkäaikainen kunnia toimia Muropaketin testeissä verrokkijäähynä. Noctua NH-D15 edustaa edelleen ilmajäähdytteisten jäähdytysratkaisujen terävintä kärkeä, ja pärjää suorituskykyvertailussa myös nestejäähdytteisten ratkaisujen kanssa.

Kokoonpano rakennettiin ATX-kokoluokan koteloon. Testin jäähdyttimet asennettiin viilentämään Intel Core i7-8700K -prosessoria, joka asennettiin Asus ROG Strix Z370-H -emolevylle, jolle asennettiin myös 16 gigatavua G.Skill TridentZ -muistia.

Jäähdyttimen suorituskykymittauksia varten prosessorin boost-kellotaajuudet kytkettiin pois päältä ja testit ajettiin 4,5 ja 4,8 gigahertsin kellotaajuuksilla. Jäähdytysmittaukset suoritettiin ilman kotelon sivupaneelia, kotelotuulettimien ollessa pois päältä.

Ensimmäinen suorituskykymittauksista oli Prime 95 -ohjelman Small FFT -testi, joka tuottaa mahdollisimman suuren lämpökuorman. On hyvä pitää mielessä, että äärimmäisen rasittavan Prime 95 -testin lämpötilalukemat eivät edusta normaaleja käyttötilanteita. Lämpötilamittaukset suoritettiin HWMonitor -ohjelmalla, kun testi oli ollut käynnissä kymmenen minuuttia.

Prosessorin toimiessa 4,5 gigahertsin nopeudella ja 1,24 voltin jännitteellä, pitivät molemmat jäähdyttimet Intelin prosessorin lämpötilan alle 85 celsiusasteen.

Tuulettimien pyöriessä 1000 RPM:n nopeudella, pitää Noctua NH-D15 prosessorin noin neljä prosenttia viileämpänä. Ero pienenee reiluun kolmeen prosenttiin, kun tuulettimien nopeus nostetaan maksimiin. Tämä selittyy yksinkertaisesti sillä, että NH-U12A-coolerin tuulettimien 2000 RPM:n enimmäispyörimisnopeus on huomattavasti NH-D15 -tuulettimien 1500 RPM:n maksiminopeutta suurempi.

Prosessorin kellotaajuuden noustessa 4,8 gigahertsiin, oli myös jännite nostettava 1,36 volttiin. Tällöin mitatut lämpötilat nousivat keskimäärin kymmenisen astetta, mutta jäähdyttimien ero pysytteli 1000 RPM:n nopeudella noin neljässä prosentissa NH-D15:n hyväksi. NH-U12A-jäähdyttimen alla prosessorin lämpötila kipusi jo lähelle 95 celsiusastetta, mutta prosessori ei joutunut laskemaan kellotaajuuttaan lämpötilan vuoksi.

Kovemman lämpökuorman kanssa korkeamman tuulettimien kierrosnopeuden merkitys vaikutti myös lisääntyvän. Tuulettimien pyöriessä täydellä nopeudella lämpötilaerotus pieneni 2,7 prosenttiin. 1000 RPM:n nopeudella jäähdyttimien suorituskykyero pysyi noin neljässä prosentissa.

Prosessorijäähdyttimien suorituskykyä pelitesteissä mitattiin ajamalla Civilization VI -pelin suorituskykymittaustyökalua, joka on huomattavan raskas prosessorille. Testiä ajettiin viidestä kymmeneen kertaan, eli kunnes prosessorin lämpötila ei enää noussut testiajojen välillä.

Tällä kertaa 4,5 Gigahertsin nopeudella toimiva Intel Core i7-8700K -prosessori lämpeni 2,9 prosenttia kuumemmaksi NH-U12A-jäähdyttimen kanssa verrattuna Noctuan lippulaivamalliin tuulettimien pyöriessä 1000 RPM:n nopeudella. Ero on mitattavissa, mutta käytännön pelikäytössä häviävän pieni.

Nostettaessa kellotaajuus 4,8 gigahertsiin, menestyy suurempi NH-D15 -jäähdytin edelleen vain marginaalisesti Noctuan uutuutta paremmin. Kovemmalla lämpökuormalla jäähdyttimien tuloksien ero kasvoi hieman, mutta jäi silti vain 3,5 prosenttiin.

Tornicoolerien melumittaukset suoritettiin ilmastoidussa toimistossa ilta-aikaan, taustamelun ollessa 38 desibeliä. Täydellä nopeudella NH-U12A oli hieman verrokkiaan äänekkäämpi, mutta alhaisemmilla tuuletinnopeuksilla NH-U12A -jäähdytin oli hivenen hiljaisempi.

Ero jäähdyttimien välillä meluntuoton osalta on kuitenkin äärimmäisen pieni, eikä kumpikaan Noctuan malleista pitänyt ylimääräisiä ääniä. NH-U12A -mallin ääni on korkeilla nopeuksilla aavistuksen NH-D15 -mallin ääntä korkeampitaajuista, mutta eroa ei huomaisi, ellei jäähdyttimiä testaisi peräjälkeen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat