Uusimmat

Suorituskyky

18.08.2021 20:00 Antti Voutilainen

Suorituskyky

Ennakkoon suorituskykytesteiltä saattoi odottaa mielenkiintoisia tuloksia, sillä kuluneen vuoden aikana kaikista testatuista pelikannettavista on löytynyt Intelin prosessori. Nyt kilpaan saatiin viimein ”punaisen leirin” vastine.

AMD:n Ryzen 9 näytti synteettisissä testeissä kaapin paikan, mutta pelitesteissä jäätiin kilpakumppaneista jälkeen, sillä karsitumpi GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain ei pysty haastamaan tehokkaampia GeForce RTX 3070 -malleja.

Suorituskykymittauksissa Blade 14 -kannettavaa verrattiin aiemmin keväällä testissä olleisiin Aero 15 OLED XD- ja GP66 Leopard -kannettaviin. Joihinkin testeihin on sisällytetty myös MSI:n edellisen vuoden GE66 Raider -pelikannettavan tulokset.

Gigabyten Aero 15 OLED -kannettavasta löytyy Intelin 8-ytiminen Core i7-11800H -prosessori ja GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain, jonka TDP-arvoksi on asetettu 105 wattia. MSI:n GP66 Leopard -pelikannettavasta löytyy Intelin kuusiytiminen Core i7-10750H -prosessori ja GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain, jonka TDP-arvona on jo 130 wattia. MSI:n GE66 Raider -mallista löytyy niin ikään Core i7-10750H -prosessori, mutta siinä on GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjain, joka siis edustaa edellistä näytönohjainsukupolvea.

Useimmista edellisistä pelikannettavista poiketen Blade 14 -kannettavassa oli neljä eri virtatilaa, jotka ovat virransäästö, parempi akku, parempi suorituskyky ja paras suorituskyky. Verkkovirrassa ollessa oletuksena käytössä oli parempi suorituskyky -virtatila. Kaikki testit ajettiin oletusvirtatilalla, mutta lisäksi muutama testi ajettiin paras suorituskyky -tilassa. Ne näkyvät erikseen graafeissa.

Synteettisistä testeistä 3DMark Firestrike Extreme mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa hyödyntäen.

Blade 14 pääsi yllättämään ensimmäisen kerran Firestrike Extreme -testissä. Normaalitilassa prosessoripisteissä ero toiseksi tulleeseen Aero 15 OLED -malliin on noin 6,5 prosenttia Bladen eduksi. GP66 Leopardiin ero kasvoi noin 37 prosenttiin.

Paras suorituskyky -tilassa erot kasvoivat hieman, mutta prosessoripisteisiin virtatila toi vain noin kolmen prosentin parannuksen. Näytönohjainpisteissä sen sijaan nähtiin reilun seitsemän prosentin loikka.

3DMark Time Spy -suorituskykytestissä mitataan kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen.

Time Spy -testissä Blade 14:n voittokulku prosessoripisteissä päättyykin. Se onnistuu ohittamaan GP66 Leopardin oletustilassa 26 prosentin erolla. Aero 15 OLED sen sijaan vie kärkipaikan noin kahdeksan prosenttia paremmalla pistemäärällä. Näytönohjainpisteissä tulokset ovat odotetut. Paras suorituskyky -tilan myötä näytönohjainpisteissä nähdään noin 13 prosentin parannus. Prosessoripisteissä parannus on alle prosentin.

Tarkempi testitulosten tutkinta paljasti, että prosessorin lämpötila nousi testin aikana korkeimmillaan 101 asteeseen. Tämä heijastui myös kellotaajuuksiin, jotka notkahtivat prosessoritestin aikana alle neljään gigahertsiin. Prosessorista ei saatu irti kaikkea potentiaalia korkeiden lämpötilojen vuoksi ja siksi voittokulku ei jatkunut enää Time Spy -testissä.

3DMark Port Royal mittaa kokoonpanon suorituskykyä säteenseurantaa hyödyntäessä.

Port Royal -testin tulokset eivät yllättäneet kovimpien kilpakumppaneiden osalta. Karsitussa GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjaimessa on vähemmän CUDA-ytimiä, Tensor-ytimiä ja RT-ytimiä, jonka vuoksi tulokset olivat odotetut. Sen sijaan vertailu viime vuonna testissä olleeseen GE66 Raider -malliin on jo perustellumpaa. Blade 14 ohittaa viime sukupolven pelikannettavan niukasti ja ero tuloksissa on alle prosentin luokkaa.

Viimeisenä synteettisenä testinä toimi koko kokoonpanon suorituskykyä mittaava PCMark 10. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön työtehtävissä, se simuloi muun muassa videoneuvotteluja, kuvankäsittelyä ja verkkoselaamista.

PCMark 10 palauttaa Blade 14:n takaisin kärkikahinoihin. Kokonaispisteissä Aero 15 OLED voittaa alle prosentin erotuksella, mutta häviää Razerin kannettavalle Essentials-osiossa noin viidellä prosentilla ja Productivity-osiossa noin kahdeksalla prosentilla.

Videoeditointia ja kuvankäsittelyä simuloivassa Digital content creation -osiossa Blade 14 häviää molemmille kilpakumppaneille. Siinä ero GP66 Leopardin eduksi on n. neljä prosenttia ja Aeron eduksi n. 17 prosenttia. Muissa osioissa ja kokonaispisteissä GP66 Leopard häviää Blade 14:lle. Kokonaispisteissä Blade 14 ohittaa Leopardin noin 12 prosentin erolla. Essentials-osiossa ero on noin 19 prosenttia ja Productivity-osiossa noin 12 prosenttia.

Deus Ex Mankind Divided -pelin suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä. Testi ajettiin DirectX 12 -rajapintaa käyttäen ja Ultra-esiasetuksilla.

Pelitesteihin siirtyessä yllätyksille ei ollut sijaa. Järeämmillä näytönohjaimilla varustetut kilpakumppanit ottivat kärkipaikat odotetusti. Deus Ex: Mankind Divided -pelissä keskimääräisessä ruudunpäivityksessä Leopardin tulos on noin 28 prosenttia parempi ja Aeron noin 20 prosenttia.

Modernimpaa, mutta kevyempää kastia edustaa Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -peli.  Suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla.

Blade 14 ei pysty haastamaan kilpakumppaneitaan myöskään Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -pelissä. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä Blade 14 jää Aero 15 OLED -mallista noin 14 prosenttia ja noin 18 prosenttia GP66 Leopardista. Lohdullista sen sijaan on, että minimi- ja keskimääräinen ruudunpäivitys ylittävät selvästi näytön 144 hertsin virkistystaajuuden.

Suorituskykyä mitattiin myös Shadow of the Tomb Raider -pelin sisäisessä suorituskykytestissä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen ja säteenseurantaa hyödyntäen. Testejä varten esiasetuksiksi määritettiin korkeimmat mahdolliset, paitsi varjojen säteenseurannalle asetettiin high-esiasetus. DLSS-toiminto ei ollut testeissä käytössä.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä erot kilpakumppaneihin kasvoivat edellisiä testejä suuremmiksi. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä ero Aero 15 OLED -malliin kasvaa jo noin 56 prosenttiin ja Leopardiin verrattuna ero on noin 42 prosenttia.

Korkeat lämpötilat heijastuivat Blade 14:n suorituskykyyn myös tässä testissä. Testin aikana tausta-ajossa ollut HWMonitor kirjasi korkeimmillaan 101 asteen lukeman. Testi ajettiin myös DLSS aktivoituna. Tuolloin keskimääräiseksi ruudunpäivitykseksi saatiin 65 ruutua sekunnissa.

Kokeilumielessä testi ajettiin myös määrittämällä kaikki mahdollinen virta prosessorille ja näytönohjaimelle Razer Synapsessa sekä määrittämällä Paras suorituskyky -virtatila. Lisävirran avulla keskimääräinen ruudunpäivitys nousi 63 ruutuun sekunnissa.

Viimeisenä ajettiin Red Dead Redemption 2 -pelin sisäinen suorituskykytesti DirectX 12 -rajapintaa käyttäen high-esiasetuksilla.

Raskaampaa kastia edustavassa Red Dead Redemption 2 -pelissä voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Blade 14 jää keskimääräisessä ruudunpäivityksessä noin 30 prosenttia GP66 Leopardin taakse. Läheisin kilpailija Blade 14:lle onkin GE66 Raider. Sen Blade ohittaa n. kolmen prosentin erolla. Peliin lisättiin vasta tuki DLSS:lle ja testi ajettiin myös sen kanssa. DLSS:n avulla keskimääräinen ruudunpäivitys nousi 80,2 ruutuun sekunnissa. Minimi ruudunpäivitys nousi 27,6 ruutuun sekunnissa. DLSS tarjosi noin 15 prosentin piristyksen sekä keskimääräiseen ja minimi ruudunpäivitykseen.

Razer Synapse -hallintaohjelmassa olleita suorituskykytiloja testattiin useammassa pelissä. Lukemat eivät eronneet käytännössä ollenkaan oletusasetuksista. Suorituskykyä sai sen sijaan lisää, kun hallintaohjelman asetusten lisäksi aktivoi paras suorituskyky -virtatilan. Parantuneita tuloksia nähtiin lähinnä synteettisissä testeissä. Pelitesteissä parannukset olivat enimmillään yhdestä viiteen prosenttia. Näkyvämpiä tuloksia sai aktivoimalla DLSS:n peleissä, jotka sitä tukevat.

Lämpötiloja on sivuttu jo useampaan otteeseen, mutta niitäkin testattiin. FurMarkin GPU Stress test -testissä näytönohjaimen lämpötila vakiintui 73 asteeseen. CPU Burner -rasitustestissä prosessorin lämpötila loikkasi välittömästi 98 asteeseen ja samalla automatiikka laski kellotaajuudet 3,7 GHz:in. Samaan aikaan päälle kytketty GPU Stress test nosti prosessorin lämpötilan 100 asteeseen ja laski kellotaajuudet 3,6 GHz:in.

Suorituskykytesteissä nähdyt tulokset ja lämpötilatestit osoittivat, että kompakti koko on kompromissi jäähdytyksen suhteen. Prosessorilla olisi todennäköisesti ollut enemmän menohaluja, mutta lämpötilojen vuoksi se joutui jarruttelemaan. Ei voi välttyä ajatukselta, että olisiko joku hieman vaatimattomampi APU-malli soveltunut tähän käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi Ryzen 9 5900HS, jonka TDP-arvo on 35 wattia tai sitten jokin 6-ytiminen malli.

Tulokset antavat hyvin osviittaa myös siitä, että päivitys Geforce RTX 3060 -mobiilinäytönohjaimella varustettuun kannettavaan ei kannata, jos nykyisestä löytyy Geforce RTX 2070 -mobiilinäytönohjain. Suorituskykyerot jäävät varsin pieniksi. Suuremmalla TDP-arvolla oleva Geforce RTX 3060 kasvattaa epäilemättä eroa, mutta tuskin merkittävästi.

Blade 14:n jäähdytysratkaisu onnistuu pitämään näytönohjaimen lämpötilat kurissa, mutta prosessorin kohdalla se on vaikeuksissa niin synteettisissä kuin pelitesteissäkin. Kiitoksensa Razer ansaitsee siitä, että tuulettimien melu pysyy kurissa korkeista lämpötiloista huolimatta. Vaikka tuuletinmelu onkin korkeataajuuksista, se ei ollut niin häiritsevää kuin aiemmin testattujen pelikannettavien melu.

Lisäkiitos tulee siitä, ettei nuo huomattavan korkeat lämpötilat välity käyttäjän käsille. Koneen runko lämpenee selvästi, mutta ei liialti. Ainoastaan näppäimistön yläpuolella oleva kaistale kuumenee niin paljon, että siihen ei tohdi koskea.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat