Uusimmat

Käyttökokemukset

22.06.2021 10:00 Antti Voutilainen

Käyttökokemukset

Ensimmäinen yllätys Orochi V2:n kohdalla oli sen muotoilu. Hiiri on muotoiltu varsin maltilliseen tapaan verrattuna vaikkapa Viper- ja Deathadder -malleihin. Toinen yllätys piili siinä, että vastaanottimena toimiva USB-dongle oli oletuksena päällyskuoren alla. Dongle toimii ainoastaan 2,4 Ghz:n langattomalla yhteydellä. Bluetooth yhteyden käyttö edellyttää, että tietokoneessa itsessään on valmius Bluetoothille.

USB-donglen ja hiiren lisäksi myyntipakkauksesta löytyy yksi AA-litiumparisto ja käyttöohjeet.

Paristokäyttöisyys herätti omat huolensa. Paristot on mieltänyt enemmänkin toimistokäyttöön tarkoitettujen hiirten virtalähteeksi. Nämä hiiret ovat yleensä olleet kaikkea muuta kuin pelikäyttöön soveltuvia. Onkin varsin ilahduttavaa huomata, miten teknologinen kehitys murskaa ennakkoluuloja kerta toisensa jälkeen. Niin kävi tälläkin kertaa.

Tässä tapauksessa ennakkoluulot suorituskyvystä ja pariston kestosta saivat huutia. Hiiren mukana toimitettu AA-litiumparisto ei osoittanut hyytymisen merkkejä vielä 17 päivänkään jälkeen. Tuon aikajakson aikana hiiri palveli väsymättä työkäytössä, mutta myös aktiivisessa pelikäytössä. Hiirtä käytettiin koko testijakson ajan 2,4 gigahertsin tekniikalla. Ynnäämällä edellä mainitut vuorokaudet yhteen, Razerin lupailema 425 tuntia ei kuulosta lainkaan liioitellulta. Positiivista on myös se, että hätätilanteessa virtalähteenä voi käyttää myös AAA-paristoa.

Toki uusien paristojen hankkiminen kasvattaa hiiren kokonaiskustannusta pidemmässä juoksussa. Toisaalta paristokäyttöisyys vapauttaa latauskaapelin mukana kuljettamiselta. AA-paristoja löytyy käytännössä jokaisesta lähikaupasta, joten apu on varsin lähellä.

Suorituskyvyn saralla hiiri suoritutui hyvin. Ongelmilta ei kuitenkaan vältytty. Testijakson aikana ilmeni ajottaista kursorin jäätyilyä ja painallusten rekisteröimättömyyttä. Tilanne oli varsin erikoinen, sillä vastaavia ongelmia ei ilmennyt työkoneella. Tarkempi selvittäminen paljasti, että USB-vastaanotin oli turhan kaukana hiirestä, kun se oli kytkettynä pöytäkoneen emolevyn I/O-paneeliin. Työkoneen kohdalla ongelmia ei ilmennyt, koska siinä vastaanotin oli riittävän lähellä. Pöytäkoneella havaitut ongelmat poistuivat kokonaan, kun vastaanottimen sai samalle pöydälle hiiren kanssa. Pelikannettavalla ongelmaa ei pitäisi esiintyä, sillä kannettava on todennäköisesti käyttäjänsä edessä ja USB-dongle sen myötä riittävän lähellä hiirtä.

Mousetester-ohjelma on linjassa hiiren suoriutumisen kanssa. Kun vastaanottimen etäisyysongelman sai korjattua, hiiri palveli täysin moitteettomasti niin peli kuin työkäytössäkin.

Pelitesteinä toimi tällä kertaa Destiny 2-, Hell Let Loose-, Insurgency Sandstorm, Valheim ja Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -pelit.

Ergonomian puolesta hiiren pienempään kokoon tottui parissa päivässä. Ergonomian puolesta moitteelle ei löytynyt sijaa. Kylkinäppäinten sijoittelu on ainakin omaan käteen juuri sopiva. Kylkinäppäinten käyttötuntuma oli myös varsin hyvä. Painalluksille sai selvän tunto- ja äänipalautteen.

Päänäppäinten toiminta oli niin ikään moitteetonta, vaikka irrotettava päällysosa herättikin omat epäilyksensä. Rulla ansaitsee myös omat kiitoksensa. Rullan porrastukset tuntuvat selvästi, mutta rullasta lähtevä ääni on miellyttävän vaimea.

Hiiren hallinnointiin käytettävä Synapse-ohjelma suoriutuu tehtävästään odotetusti. Hiiressä itsessään ei ole merkittävää määrää säädettävää, joten senkin vuoksi käyttö on sujuvaa. Orochi V2 -pelihiiressä ei ole ollenkaan RGB led-valaistusta ja sisäiseen muistiinkin mahtuu vain yksi profiili.

Positiivista ohjelman toiminnassa oli se, että heti USB-donglen kiinnittämisen jälkeen työpöydälle avautui ikkuna, joka lähti viemään hallintaohjelman asennusta eteenpäin. Kaikki ominaisuudesta eivät välttämättä pidä, mutta itse koin tuon positiivisena, koska asennuspakettia ei tarvinnut lähteä lataamaan valmistajan sivuilta.

Hallintaohjelman Synapse-päänäkymä listaa kaikki koneeseen liitetyt Razerin oheislaitteet ja mahdolliset asennetut lisämoduulit. Mouse-osiosta löytyy Customize-, Performance-, Calibration- ja Power-välilehdet.

Customize-välilehdellä määritetään hiiren näppäinten toiminnot. Oletustoimintoihin ei ollut tarvetta tehdä muutoksia.

Ohjelmassa on tarjolla Hypershift-tila, joka tarjoaa mahdollisuuden konfiguroida hiiren jokaiselle näppäimelle toissijaiset toiminnot. Ajatus itsessään on hieno, mutta nähtävästi tämän hiiren kohdalla toiminto ei todellisuudessa ole tarjolla, sillä ohjelma ei tarjonnut HyperShift-tilalle omaa aktivointinäppäintään. Toisaalta hiiressä on vain kuusi näppäintä ja oikeastaan yhtään niistä ei raaski pyhittää ns. ylimääräiselle toiminnolle. Jos hiiressä olisi kylkinäppäimet molemmilla puolilla, tällöin toiminnolle voisi keksiä oikeasti hyödyllistä käyttöä.

Performance-osiossa määritetään sensorin tarkkuus ja päivitysnopeus. Sensorille pystyy määrittämään enimmillään viisi eri tarkkuutta ja halutessaan käyttäjä voi lukita käyttöön vain yhden DPI-arvon.

Calibration-välilehdellä pystyy määrittämään sen, missä korkeudessa sensori lakkaa seuraamasta hiiren liikettä. Oletuksena tarjolla on yksi ja kaksi millimetriä. Tarjolla on enemmän säätövaraa, jos käytössä on Razerin oma hiirimatto. Tai jos väittää, että käytössä on Razerin hiirimatto.

Power-välilehdellä määritetään kuinka nopeasti hiiri menee lepotilaan, ja missä kohtaa virransäästötila aktivoituu. Ohjelma ei itsessään kerro, mikä käytössä olevan pariston varaus on. Siinä kohtaa, kun varaus alkaa olla heikko (alle viisi prosenttia), hiiren selkäpuolella oleva led-valo alkaa välkkymään punaisena. Sitä valoa ei kuitenkaan päässyt testijakson aikana näkemään.

Sisältö

  1. Johdanto ja esittely
  2. Käyttökokemukset
  3. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat