Uusimmat

Testi: SteelSeries Apex 3 on edullinen ja hiljainen pelinäppäimistö

15.07.2020 20:00 Antti Voutilainen

SteelSeries-pelinäppäimistöjen tuoreimpiin tulokkaisiin kuuluu Apex 3 -malli, jossa ei käytetä mekaanisia kytkimiä. Tällä saadaan hilattua alaspäin niin hintaa kuin meluakin. Mutta miten on käyttötuntuman laita? Muropaketti otti näppäimistön testiin ja selvitti asian.

Pelinäppäimistöjen kohdalla usein ensimmäinen pohdinta koskee siinä käytettävien kytkinten väriä tai paremminkin tyyppiä. Pelinäppäimistöissä kumikupukytkimet ovat jääneet mekaanisten kytkinten varjoon. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö markkinoille saataisi myös hyviä kalvokytkintekniikkaan perustuvia näppäimistöjä.

Otimme testattavaksi kuluvan vuoden tammikuussa julkaistun SteelSeries Apex 3 -pelinäppäimistön, jossa käytetään kumikupukytkimiä. Kirjoitushetkellä näppäimistön hinta Suomessa on edullisimmillaan 79 euroa. Samasta hintaluokasta löytyy muun muassa HyperX:n Alloy FPS RGB, Cooler Masterin CK530 RGB TKL, Roccatin Horde AIMO ja Logitechin G512 SE. Samasta hintaluokasta löytyy siis kumikupukytkimillä ja mekaanisilla kytkimillä varustettuja näppäimistöjä.

Apex 3 -näppämistön myyntipakkauksesta löytyy itse näppäimistö, rannetuki ja ohjekirja. Mukana tulevan ohjekirjan tärkeintä antia on tieto multimedianäppäinten toiminnallisuuksista sekä tieto siitä, mitä erillisiä funktioita SteelSeriesin logolla varustettuun Fn-näppäimeen kuuluu.

Testissä tutustutaan näppäimistön ominaisuuksiin, ergonomiaan, SteelSeries Engine 3 -hallintaohjelmaan ja siihen, miten hyvin näppäimistö pärjää mekaanisilla kytkimillä varustettujen näppäimistöjen rinnalla.

SteelSeries Apex 3 -näppäimistö on siis toteutettu kalvokytkintekniikalla. Yksi näppäimistön kilpailuvaltti on sen IP32 -luokituksen saanut veden- ja pölynkestävyys. Luokitus tarkoittaa, että näppäimistö on roiskevesitiivis.

Kalvokytkintekniikkaan nojaavan näppäimistön eduksi on nostettava myös hiljaisuus. Tekniikalle ominaiseen tapaan käyttöikä jää mekaanisia kytkimiä selvästi vaatimattomammaksi. Käyttöiäksi luvataan 20 miljoona painallusta, kun mekaanisissa kytkimissä käyttöikä on yleensä vähintään 50 miljoona painallusta.

Näppäimistön yleisilme ei herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen. Näppäimistön etupuoli onnistuu jopa herättämään harhaluulon, että se olisi metallinen. Rakenne on kuitenkin kokonaan muovinen ja pieni taivuttelu vahvistaa sen.

SteelSeries Apex 3 -näppäimistön ulkomitat ovat 444,7 x 151,62 x 69,69 millimetriä. Painoa on 1,8 paunaa, eli noin 817 grammaa. USB-kaapelin pituutta ei ole oletuksena ilmoitettu, mutta mittanauhan avulla pituudeksi saattoi todeta 185 senttimetriä. Kaapeli lähtee poikkeuksellisesti näppäimistön pohjasta.

Kaapelia varten näppäimistön pohjasta löytyy kourut, joiden avulla kaapelin saa koteloitua niin, että se lähtee eteenpäin näppäimistön keskikohdasta tai vaihtoehtoisesti vasemmasta tai oikeasta laidasta.

Näppäimistön jaloissa on vain yksi asento, joka nostaa ylimmät näppäimet melkoisen korkealle. Plussaa jaloille tulee siitä, että niihin on sijoitettu pienet kumikaistaleet, jotka estävät tehokkaasti näppäimistön tahattoman liikkumisen. Kumitassut ovat kokonaisuutena toteutettu mallikkaasti. Näppäimistö ei pääse karkaamaan käsien alta tahattomasti.

Näppäimistön mukana toimitetaan magneettikiinnitteinen rannetuki. Mittanauhalla suoritetussa mittauksessa ulkomitoiksi saattoi todeta 444 x 80 x 15 millimetriä. Magneetit ovat sijoitettu rannetuen oikeaan ja vasempaan laitaan.

Rannetuki on niin ikään varustettu runsaalla määrällä kumitassuja. Lisäksi magneettikiinnitys on kiitettävän vahva. Rannetuki suorastaan tempautuu kiinni SteelSeries Apex 3 -näppäimistöön, kunhan se vain on oikeassa kohdassa. Kiinnitys pitää vaikka näppäimistöä hieman siirtäisikin.

Rannetuki asettuu paikoilleen vain yhdessä asennossa, eli sitä ei voi kiinnittää niin, että tuki olisi vain vasemmalle kädelle. Rannetuki on kaiken kaikkiaan erittäin miellyttävä lisä kokonaisuuteen, vaikkei se olekaan pehmustettu.

Ergonomian kannalta rannetuki on Apex 3:n kohdalla suoranainen välttämättömyys, ainakin kirjoittamisessa. Testijakson aikana havaitsin useaan otteeseen, että ilman rannetukea kädet väsyivät kirjottaessa. Rannetuen kanssa vastaavaa väsymistä ei ilmennyt. Pelatessa rannetuki oli lähinnä plussaa. Vastaavaa väsymistä ei ollut havaittavissa, pidemmissäkään pelisessioissa.

Näppäimistön kiistattomaksi vahvuudeksi nousee sen hiljaisuus. Painalluksista lähtevä ääni on selvästi hiljaisempi kuin esimerkiksi hiljaisiksi luokiteltavissa mekaanisissa lineaarisissa kytkimissä.

Se minkä kalvokytkintekniikka voittaa hiljaisuudessa, häviää se hieman tuntumassa. Kalvokytkin näppämistössä painallukset rekisteröityvät, kun näppäin painetaan pohjaan. Mekaanisissa Tactile- ja Clicky-kytkimissä painallusta ei tarvitse viedä loppuun saakka, koska niissä on tuntopiste, joka kertoo painalluksen rekisteröitymisestä.

SteelSeries Apex 3:n käyttötuntumaa ei voi kuitenkaan luonnehtia huonoksi. Näppäimistöä oli miellyttävä käyttää koko testijakson ajan, eikä mekaanisten kytkinten tuntumaa tarvinnut ikävöidä.

Kirjoittamisessa selkeä tuntopiste on merkittävä etu, koska näppäimiä ei tarvitse painaa pohjaan asti kuten kumikupukytkimien kohdalla. Lyhyemmän liikeradan ansiosta kädet väsyvät vähemmän ja todennäköisesti samalla estetään muitakin vaivoja. Tämä on toki hyvin yksilöllistä ja testijakson aikana kädet eivät väsyneet kirjottaessa paitsi silloin, kun rannetuki ei ollut paikallaan.

Pelatessa tuntumaero mekaanisiin kytkimiin on huomaamattomampi, sillä painallukset ovat usein jatkuvia ja pitkäkestoisiakin, jolloin selkeälle tuntopisteelle ei ole niin selvää tarvetta, ainakaan harrastelijatason pelaajalla.

Nopeita kaksoispainalluksia peleissä tarvitsevan kannattaa suunnata Linear- tai Tactile-kytkimillä varustettujen näppäimistöjen suuntaan, sillä niissä palautumispiste on joko samassa kohdassa tai lähellä rekisteröintipistettä. Eli kaksoispainallukset saa tehtyä hyvin pienellä liikkeellä ja nopeasti. Kumikupukytkimillä vastaava ei onnistu.

Näppäimistön toiminta oli moitteetonta niin peli- ja kirjoituskäytössä. Pelitesteissä SteelSeries Apex 3 -näppäimistöä käytettiin Hell Let Loose-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Destiny 2- ja Insurgency Sandstorm -peleissä.

Multimediatoimintoja varten näppäimistöstä löytyy erillinen näppäin ja rulla. Näppäimellä toiston pystyy keskeyttämään, siirtymään seuraavaan tai edelliseen. Yksi painallus tarkoittaa keskeytystä, kaksi painallusta tarkoittaa siirtymistä seuraavaan ja kolme painallusta paluuta alkuun tai edelliseen. Rullan funktiona on säätää äänenvoimakkuutta. Lisäksi rullaa painamalla kaiken äänen saa mykistettyä.

Multimedianäppäimen toimintaa on syytä moittia. Näppäin harvoin reagoi painallukseen ensimmäisellä painalluskerralla. Usein vasta toinen painallus keskeytti musiikin tai videon. Näppäimen toiminta häiriintyi myös siitä, jos selaimen jollakin välilehdellä oli esimerkiksi GIF-animaatio. Tällöin painallukset eivät rekisteröityneet ollenkaan soittimelle, jota oli tarkoitus hallinnoida.

Rulla sen sijaan palveli moitteettomasti. Rullan pyöritys tapahtuu porrastetusti, joka miellyttää erityisesti äänenvoimakkuuden säädössä.

Näppäimistön roiskevesitiiviyttä ei lähdetty erikseen testaamaan. Tutkimalla näppäimistön etupuolta saattoi todeta, että rakenne on varsin tiivis. Roiskeveden saa poistettua ilman, että sitä päätyisi näppäimistön sisälle. Näppäinhattujen alla olevat kumiset kuvut ovat hyvässä suojassa, sillä näppäinhatun kiinnitys on tiivis ja näppäinhatut ovat hyvin tiukasti kiinni näppäimistössä.

Pelinäppäimistöille ominaiseen tapaan näppäimistöstä löytyy myös RGB-led-valaistus. Taustavalaistus on 10-vyöhykkeinen, jota voi hallinnoida SteelSeries Engine 3 -ohjelman kautta. Kirkkautta pystyy säätämään myös näppäimistön kautta. Valaisuefektien hallinta tapahtuu ohjelman kautta.

SteelSeries Apex 3 -näppäimistön RGB-led-valaistusta voi kuitenkin luonnehtia lähinnä välttäväksi. Rakenteen vuoksi värit eivät toistu kovinkaan kirkkaina, eikä valaistus ole muutenkaan kovinkaan kirkas.

Valaistus on parhaimmillaan, kun kaikki 10 vyöhykettä toistaa samaa väriä. Jos jokaiselle vyöhykkeelle määrittää oman värinsä, lopputulos jää hyvin vaisuksi. Roiskevesitiiviyden hintana on heikompi näyttävyys valaistuksen osalta.

Näppäimistön hallinnointiin käytetään aiemmin mainittua SteelSeries Engine 3 -ohjelmaa. Valaistuksen lisäksi ohjelmalla voidaan säätää näppäinkohtaisia asetuksia ja nauhoittaa makroja.

Päänäkymässä, Gear-välilehti näyttää, mitä yhteensopivia laitteita tietokoneeseen on kytkettynä. Apps-välilehdeltä löytyy runsas valikoima laajennuksia, joilla pystyy määrittämään valaisutoimintoja eri ohjelmiin ja peleihin.

Käyttäjä voi esimerkiksi määrittää näppäimistölle valaisuefektin, kun joku liittyy hänen kanssaan samalle Discord-kanavalle. Library-välilehden kautta pääsee määrittämään pelikohtaisia asetuksia niin valaistuksen kuin toimintojen osalta.

Näppäimistön tarkemmat asetukset avautuvat, kun Gear-välilehdellä klikkaa näppäimistön kohdalla. Asetukset jakautuvat kolmeen kategoriaan, jotka ovat Key Bindings, Illumination ja Settings.

Key Bindings -osiossa hoituu näppäinkohtaisten määritysten tekeminen. Halutessaan käyttäjä voi uudelleenmäärittää kaikkien näppäinten oletustoiminnot. Samasta osiosta löytyy myös Macro Editor -jossa voi nauhoittaa makroja.

Näppäimistön RGB-led-valaistuksen säätäminen tapahtuu Illumination-osion kautta. Valaisuefektejä on tarjolla oletuksena kolme kappaletta. Ne ovat Steady, ColorShift ja Multi Color Breathe. Neljäs vaihtoehto on poistaa valaistus päältä, mutta valaisutehosteeksi sitä on vaikea mieltää.

Valaistuksen pystyy määrittämään vyöhykekohtaisesti tai kerralla koko näppäimistölle. Valaistuksen pystyy myös synkronoimaan muiden SteelSeriesin laitteiden kanssa, mutta se edellyttää, että päänäkymän Apps-välilehdeltä on käynyt aktivoimassa PrismSync-toiminnon.

Settings-osiossa määritetään näppäimistön päivitysnopeus ja näppäimistön kielialueen määrittäminen. Vaikka ohjelman asetus oli oletuksena English (US), se ei vaikuttanut näppäimistön toimintaan, eli Ä- ja Ö-kirjainten painallukset rekisteröityivät normaalisti.

SteelSeries Engine 3 -ohjelman käyttöliittymästä ja toiminnoista ei löydy moitittavaa. Toimintojen jaottelu on selkeää ja käytettävyys on vähintäänkin hyvällä tasolla. Ohjelman toiminnassa ei myöskään ole ilmennyt häiriöitä tai ongelmia.

SteelSeries Apex 3 on hyvä muistutus siitä, että näppäimistön hinnan ei tarvitse olla kolminumeroinen. Hyvän pelikokemuksen pystyy saamaan alle sadan euron investoinnillakin. Säästyneen rahan voi käyttää hiireen tai muuhun kokoonpanoon.

Kilpailu tässä hintaluokassa on tiukkaa, sillä samasta hintaluokasta löytyy myös mekaanisilla kytkimillä varustettuja näppäimistöjä, kuten esimerkiksi Logitechin G512 SE ja Cooler Master CK530 RGB. Toisessa vaakakupissa on kumikupukytkinten hiljaisuus ja toisessa mekaanisten kytkinten parempi näppäintuntuma.

Kokonaisuutena SteelSeries Apex 3 on hintaansa suhteutettuna hyvä näppäimistö. Ainoiksi todellisiksi heikkouksiksi osoittautuivat multimedianäppäimen toiminta ja haalea valaistus. Käsien väsyminen ilman rannetukea on sen verran subjektiivinen kokemus, että sitä ei voi lähteä yleistämään. Rannetuki kuitenkin korjasi ongelman.

SteelSeries Apex 3 -näppäimistö soveltuu erityisesti heille, jotka haluavat näppäimistöltään hiljaisuutta – ja myös heille, joilla on taipumusta läikytellä virvoitusjuomiaan näppäimistön ääressä, tahallisesti tai tahattomasti. Rapatessa tunnetusti roiskuu ja onhan se hyvä, ettei näppäimistö mene uusiksi jokaisella kerralla.

Hyvää

  • Hiljaisuus
  • Roiskevesitiiviys
  • Rannetuki

Huonoa

  • Valju RGB-led-valaistus
  • Multimedianäppäimen toiminta

Tekniset tiedot SteelSeries Apex 3

  • Hinta 79,90 €
  • Mitat: 444,7 x 151,62 x 69,69
  • Kytkin: Kumikupukytkimet

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat