Uusimmat

Yhteenveto

22.07.2021 20:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

TP-Link Deco X90 on suorituskykynsä puolesta todella vaikuttava ratkaisu kodin WiFi-verkon rakentamiseksi. Tiedonsiirtonopeudet ovat yhdelläkin tukiasemalla todella riittävät puurakenteisessa paritalossa, ja kahdella tukiasemalla saa katettua todella suuren alueen.

Mesh-teknologiassa on omat rajoituksensa, ja tietoliikenteen kulkiessa useamman mesh-tukiaseman kautta viive auttamatta kasvaa ja nopeudet saattavat kärsiä. Käytännössä kuitenkin valtaosa verkon käytöstä on sellaista, ettei tietoliikenteen reitittäminen useamman tukiaseman läpi aiheuta huomattavaa haittaa. Esimerkiksi verkkopelaaminen kannattaa edelleen hoitaa mieluusti kiinteän kaapelin kautta, tai yhdistämällä laite isäntä-tukiasemaan.

Deco X90 Mesh-tukiasemilla on kaksi selkeää heikkoutta perinteisiin tukiasemiin verrattuna. Deco X90 -tukiasemassa on vain kaksi ethernet-liitäntää, ei yhtäkään USB-porttia eikä muitakaan liitäntöjä. Tämä joko on ongelma, tai sitten ei.

Omassa kodissani lähes kaikki verkkoon kytketyt laitteet ovat yhdistetty verkkoon fyysisellä kaapelilla. Televisiot, pelikonsolit ja kotiteatterivahvistimet on kaikki liitetty verkkoon ethernet-kaapelilla takuuvarman toiminnan varmistamiseksi. Tämä ei yksinkertaisesti olisi mahdollista tukiasemien avulla, joissa on vain kaksi ethernet-liitäntää.

Tätäkin suurempi ongelma joillekin käyttäjille on selainkäyttöliittymän totaalinen puute.

Ainoa tapa Deco X90 tukiasemien käyttöönotolle on TP-Linkin puhelinsovelluksen lataaminen, ja palveluun rekisteröityminen.

Tämän voi nähdä selkeänä tietoturvariskinä. Omasta mielestäni ei ole millään tavalla perusteltua, että käyttäjän täytyy rekisteröityä TP-Linkin palveluun sähköpostiosoitteella, vain voidakseen konfiguroidakseen järjestelmän käyttöön.

Rekisteröityminen TP-Linkin palveluun mahdollistaa kyllä verkon monitoroinnin ja asetusten muuttamisen sisäverkon ulkopuolelta, minkä itse näen enemmän ongelmana kuin ominaisuutena. Erityisen ongelmallisen tilanteesta tekee se, ettei verkon etäohjausta ole mahdollista kytkeä pois päältä asennuksen jälkeen.

Itse sovelluksen käyttö on melko mutkatonta ja yksinkertaista. Tukiasemien käyttöönotto onnistui tällä kertaa lähes ongelmitta, urakasta selvittiin vain yhdellä reitittimen uudelleenkäynnistyksellä. Verrattain hyvä suoriutuminen siis.

Toisaalta sovelluksessa myydään melko aggressiivisesti jäsenyyttä TP-Linkin HomeShield Pro -palveluun. Jo maksuttomaan versioon TP-Linkin HomeShield palvelusta sisältyy pitkä liuta ominaisuuksia, jotka lähinnä keskittyvät verkon suojaukseen ja erilaisiin lapsilukkosäätöihin. HomeShield Pro jäsenyydellä on hintaa 60 euroa vuodessa tai 6,95 euroa kuukaudessa. Tällä rahalla saa käyttöönsä vielä hieman paremman verkon suojauksen, kuten DDOS-suojauksen kodin verkolle, ja erilaisia verkon käyttöraportteja luettavakseen.

Kokonaisuutena TP-Link Deco X90 on todella vaikuttava paketti. Järjestelmä tarjoaa todella nopeat langattomat yhteydet ja järjestelmän käyttöönotto oli todella yksinkertaista. Mikäli kaipaa kotinsa verkkoratkaisuilta enemmän fyysisiä liitäntöjä, joutuu katseensa suuntaamaan muualle, mutta valtavaan tilaan langatonta verkkoa kaipaava tuskin pettyy Deco X90 -tukiasemien kanssa. Tukiasemien muotoilu on aina makuasia, mutta omaan silmääni TP-Linkin Deco sarjan tuotteet istuvat kilpailijoitaan paremmin.

Hyvää

  • Langattoman verkon erinomainen suorituskyky
  • Vaivaton käyttöönotto

Huonoa

  • Pakotettu rekisteröityminen TP-Linkin palveluun
  • Verkon etäohjausta ei voi kytkeä pois päältä

Tekniset tiedot TP-Link Deco X90

  • Hintaluokka: 350 € ( 2 tukiasemaa)
  • Enimmäisnopeudet: 574 Mb/s (2,4 GHz:n) ja 4804 Mb/s (5,0 GHz)
  • WiFi-standardit: 5 Ghz 802.11 ax/ac/n/a, 2,4 Ghz 802.11 ax/n/g/b
  • Suoritin: Neliydin
  • Mitat: 140 (halkaisija) × 210 mm
  • Liitännät: 1 kpl 1 Gb/s RJ-45, 1kpl 2,5 Gb/s RJ-45
  • Muuta: kuusi sisäistä antennia, joista kaksi ”älykkäitä antenneja”

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Laitteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat