Uusimmat

NZXT H440

03.12.2014 17:43 Muropaketin toimitus

Kymmenen vuotta sitten perustettu yhdysvaltalainen NZXT tuli täällä Pohjolassa paremmin tunnetuksi vuosikymmenen taitteessa, kun se toi markkinoille suosiota keränneen rohkeasti muotoillun Phantom-kotelonsa. Hillitymmin muotoiltujen ja hiljaisuuteen tähtäävien koteloiden ystäville NZXT lanseerasi muutama vuosi sitten H-malliston, jonka ensimmäinen vesa H2 oli aikanaan myös Muropaketin testissä. Tähän vertailuun valitsimme mukaan viime tammikuussa esitellyn H440-mallin, joka on seuraaja edellä mainitulle H2:lle. Valmistajan ilmoittama suositushinta H440:lle on 109 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan hinta on Suomessa edullisimmillaan noin 117 euroa.

H440 toimitetaan valkoisessa pahvilaatikossa, jonka kyljissä on näyttävät kuvat kotelosta ja sen tärkeimmistä ominaisuuksista. Laatikon päädyissä on kantamista helpottavat kahvat. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styrox-sovittein sekä muovipussilla.

Oheistarvikkeet löytyvät kotelon sisään pakatusta pahvirasiasta. Toimitussisältöön kuuluu selkeästi kuvitettu käyttöohjekirja, mallistoesite, nimikoituihin pusseihin jaotellut ruuvit, kymmenkunta nippusidettä sekä etupaneeliin liimattava NZXT-logo.

NZXT on muotoillut H440:n modernin pelkistetysti, mutta toteuttanut katto- ja etupaneelin liitoskohdan huomiota herättävästi H630-mallin tapaan. Etupaneeli on täysin umpinainen sekä tasainen ja toisin kuin saattaisi luulla, sen takaa ei löydy asemapaikkoja, vaan rakenne on kiinteää mallia. NZXT on tehnyt rohkean vedon jättäessään modernista miditornikotelostaan optisten asemien paikat kokonaan pois. H440:n ulkopinnat ja runko ovat maalattua terästä ja etu- sekä kattopaneelin runko muovia. Vasemmasta kyljestä löytyy kookas ikkuna, joka paljastaa emolevyn alueen lähes kokonaan. Valkoisen version kiiltävä maalipinta on viimeistelyltään vakuuttava tämän hintaluokan koteloon.

H440:n ulkomitat ovat 220 x 510 x 475,3 mm (L x K x S), joten kyseessä on melko tyypillisen kokoinen, joskin hieman korkeahko miditornikotelo. 9,75 kg:n paino on miditornikotelolle melko suuri. H440:n sisältä löytyy paikat kuudelle 3,5 tuuman levylle sekä kahdelle 2,5 tuuman levylle. Kotelon mukana toimitetaan neljä tuuletinta ja kaikkiaan koteloon on mahdollista asentaa seitsemän tuuletinta. Yhteensopivuus luvataan mini-ITX-, micro-ATX- ja ATX-kokoisten emolevyjen kanssa. Kotelosta on tarjolla kiiltävän valkoinen värivaihtoehto mustilla korostuksilla sekä mattamusta värivaihtoehto punaisilla, oransseilla, sinisillä tai vihreillä korostuksilla. Valmistajan takuu kattaa kaksi vuotta.

Koska H440:n etupaneeli on täysin umpinaista mallia, on aiheellista siirtyä suoraan tarkastelemaan mitä sen takaa löytyy. Etupaneeli irtoaa helposti alareunasta ulospäin nykäisemällä ja sen sisäpinnasta löytyy kerros vaahtokumista valmistettua äänenvaimennusmattoa. Sen takaa löytyy magneetein kotelon runkoon kiinnitetty pölysuodatin, joka puolestaan piilottaa alleen kolme esiasennettua NZXT FN v2 -kotelotuuletinta 120 mm koossa. Tuulettimien speksit ovat täydellä nopeudella 1200 RPM, 21 dBA sekä 45 CFM. Tuulettimien ilmanotto tapahtuu ainoastaan etupaneelin oikean kyljen kautta, jolloin melu ei pääse kantautumaan suoraan käyttäjän suuntaan.

Kaikki H440:n liitännät ja painikkeet löytyvät kattopaneelin etureunasta. Oikeasta puoliskosta löytyvät kaksi USB 2.0 ja USB 3.0 -liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Vasempaan reunaan ovat puolestaan sijoitettuna pyöreä valkoisella virtavalolla sekä kiintolevyjen aktiivisuusvalolla reunustettu virtapainike sekä pienehkö pyöreä reset-painike. Painikkeiden tuntuma on lyhyt ja terävä.

Kattopaneeli on päältäpäin umpinaista maalattua metallilevyä. Melun vaimentamiseksi ilmanpoistoaukot ovat sijoitettu kattopaneelin vasempaan kylkeen sekä takapäätyyn. Ratkaisu rajoittaa ilman virtaamista varmasti melko rajusti, mutta toisaalta myös estää tuulettimien äänen pääsemisen suorinta tietä käyttäjän korviin. Kattopaneeli irtoaa helposti ylöspäin nyppäämällä, kunhan etupaneeli on ensin irrotettu. Etupaneelin tapaan myös sen sisäpintaan on kiinnitetty äänenvaimennusmateriaalia. Kotelon katosta löytyy paikat kahdelle 140 mm tai kolmelle 120 mm tuulettimelle.

Toisin kuin monissa muissa nykypäivän koteloissa, H440:n pohjalevy on rakenteeltaan varsin umpinainen. Kulmista löytyy noin 25 mm korkeat muoviset koroketassut, joiden pohjassa on kumia. Pohjan takaosassa on muovisella suodattimella peitetty virtalähteen ilmanottoaukko, joka nykymittapuulla poikkeuksellisen ahdas. Suodatinkasetti irtoaa kotelon takapaneelia kohti vetämällä.

Takapaneeli on asettelultaan pääosin perinteinen, mutta tarjoaa muutamia NZXT:n lisäominaisuuksia. Virtalähdepaikka sijaitsee kotelon pohjalla ja sen ympärillä on sormiruuvein kiinnitetty kehys, jonka ansiosta virtalähteen voi työntää paikalleen takapaneelin kautta. Laajennuskorttipaikkojen oikealla puolella sijaitsee kaksi kumireunaista letkuläpivientiä sekä muutama pieni ilmanvaihtoaukko. Yläosasta löytyvät I/O-liitinpaneeli sekä poistotuuletinpaikka, joka on varustettu tuulettimen pystysuuntaisen sijainnin säätämisen mahdollistavilla kiinnityskiskoilla. Sekä korttipaikat että I/O-paneeli ovat varustettu valkoisella ”asennusvalolla”, jonka saa kytkettyä päälle vasemman ylänurkan painikkeesta. Ainakin usein kotelon takana konttaavat käyttäjät osaavat arvostaa tätä pientä erikoisominaisuutta. Samasta painikkeesta syttyy myös kotelon sisällä olevan NZXT-logon valaistus.

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa avautuva näkymä saattaa yllättää, sillä se poikkeaa varsin paljon useimmista nykypäivän tyypillisistä kotelomalleista. H440 on myös hyvä esimerkki nykykotelosta, jossa oikean kyljen puolelta löytyy lähes yhtä paljon merkittäviä toimintoja, kuin perinteisesti tärkeämmältä vasemmalta puolelta. Kotelon etuosassa sijaitsevia levypaikkoja sekä alaosassa sijaitsevaa virtalähde- ja kaapelialuetta operoidaan oikean kyljen puolelta. Väliseinään on kiinnitettynä kaksi pientä mustaa piirilevyä, joista alempi toimii kymmenen tuulettimen keskittimenä, sekä ylempi puolestaan on pyhitetty takapaneelin valaistusta varten.

Kumireunaisia kaapeliläpivientejä löytyy ainoastaan emolevyn pitkältä sivulta, jonka lisäksi emolevyn yläpuolelle on sijoitettu kaksi pienempää läpivientiaukkoa. Kylkipaneelin taakse jää myös tavallista vähemmän tilaa (noin 15 mm), joka on kuitenkin H440:ssä tarkoituksellista. Syy löytyy kotelon alaosasta, sillä NZXT on pyhittänyt käytännössä koko pohjaosan virtalähteelle sekä ylimääräisille kaapeleille. NZXT mainostaakin H440:n olevan markkinoiden helpoin kotelo siistien johdotusten tekemiseen. Kotelon omien johtojen niputus on toteutettu hieman karkeasti metallilangasta tehdyillä siteillä. Tarranauhat olisivat olleet siistimpi ratkaisu.

Koko H440:n etuosa lattiasta kattoon on pyhitetty levypaikoille. Levypaikkojen edestä löytyy kolme 120 mm etutuuletinta, joten jäähdytyksen pitäisi olla kunnossa. Levypaikkoja on yhteensä kuusi kappaletta ja ne on toteutettu melko suurikokoisilla metallikelkoilla. Kukin kelkka on kiinni kotelossa kahdella sormiruuvilla, jotka pysyvät kiinni kelkassa myös ollessaan irrotettuna. 2,5 tai 3,5 tuuman levyt kiinnitetään kelkkoihin pohjasta tavallisilla ruuveilla. 3,5 tuuman levyille kelkoista löytyy kumiset vaimennusrenkaat. Yhdelle 2,5 tai 3,5 tuuman levylle löytyy lisäksi kiinnityspisteet levypaikkojen alta kotelon pohjalta.

5,25 tuuman asemapaikkojen poisjättäminen on tuonut kotelon etuosaan runsaasti lisää tilaa, mutta tuntuu hieman siltä, että NZXT on sortunut hieman tuhlailemaan käyttöön vapautuneita kuutioita. Levyjen sijoittelu on nimittäin melko harvaa ja samaan tilaan olisikin saanut hyvin mahdutettua 8-10 levypaikkaa. Lisäksi etupaneeliin asennettavan jäähdytinkennon kannalta levykelkkojen sijoittelu ei ole erityisen optimaalista, kuten myöhemmin tarkemmin huomataan.

Kotelon pohjalla on runsaasti tilaa virtalähteelle ja ylimääräisille kaapeleille. Kotelon alaosa on kokonaan peitetty kotelon vasemman kyljen puolelta, joten virtalähteen taakse jäävä kaapelisotku ei jää ikkunan kautta näkyviin.

H440:n kylkipaneelit ovat sormiruuvikiinnitteistä mallia ja ruuvit pysyvät myös avattuina näppärästi kiinni kylkipaneelissa. Paneelit ovat liu’utettavaa mallia, mutta niiden sovitus on varsin toimiva ja helppokäyttöinen. Oikeanpuoleisen kylkipaneelin sisäpinta on päällystetty kauttaaltaan ohuella vaahtokumia muistuttavalla äänenvaimennusmateriaalilla, mutta vasemmasta kyljestä (kuvassa) vaimennusmattoa löytyy vain etuosasta alueelta, jossa ei ole ikkunaa.

Vasemman kylkipaneelin takaa paljastuva näkymä on varsin peitelty ja sisältää paljon umpinaista peltipintaa. Virtalähde on eristetty emolevykammiosta omalla välipohjallaan ja myöskään levypaikat eivät ole näkyvissä vasemman kyljen puolelta. Sisäasettelu on silti perusajatukseltaan tuttua kauraa – levypaikat edessä, virtalähde takana pohjalla ja emolevy takana ylhäällä. Ilmankiertoratkaisu luottaa edestä sisään, takaa ja katosta ulos -periaatteeseen.

H440:n virtalähde ei siis näy lainkaan vasemman kyljen puolelle, sillä sitä peittää NZXT-logolla ja kahdella 2,5 tuuman levypaikalla varustettu kiinteä välipohja/suojus. NZXT:n logo on valaistu valkoiseksi ja valon saa kytkettyä päälle samasta takapaneelissa sijaitsevasta kytkimestä, josta myös takapaneelin valaistusta ohjataan. NZXT:n logoa ympäröivä muovipaneeli on valkoisessa versiossa musta ja mustissa versioissa korostusvärin mukainen. Virtalähteen suojuksen päällä sijaitsevat kaksi 2,5 tuuman levypaikkaa käyttävät sormiruuvilla kiinnitettyjä metallikelkkoja. Levyt kiinnitetään kelkkoihin pohjasta ruuveilla.

Takapaneelista löytyy seitsemän laajennuskorttipaikkaa, joita suojaa sormiruuvein kiinnitetyt rei’itetyt peitelevyt. Näytönohjaimen maksimipituudeksi kerrotaan 294 mm etuosan levykehikoiden ollessa paikallaan ja 406 mm levykehikon ollessa irrotettuna. Takapaneeliin on esiasennettuna 140 mm FN v2 -poistotuuletin, jonka speksit ovat 1000 RPM, 50 CFM ja 21 dBA. Tuulettimen sijaintia on mahdollista säätää pystysuunnassa. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi paikallaan väliseinässä. Kotelo on yhteensopiva maksimissaan 180 mm korkeiden prosessoricoolereiden kanssa, eli tällä hetkellä markkinoilta saatavien coolereiden kanssa ongelmia ei pitäisi syntyä. Katosta löytyy paikat kolmelle 120 mm tai kahdelle 140 mm tuulettimelle.

Testasimme myös H440:n vesijäähdytyskelpoisuutta Alphacoolin NexXxoS ST30 Full Copper -sarjan jäähdyttimillä (paksuus 30 mm). Kattoon on mahdollista kiinnittää maksimissaan kolmen 120 mm tuulettimen kenno (360 mm), sillä kolmannelle 140 mm tuulettimelle ei ole kiinnityspisteitä ja myös tila loppuu kotelon etuosassa. Kotelon katosta emolevyn reunaan on matkaa 55 mm, joka riittää juuri 30 mm paksulle kennolle ja 25 mm paksuille tuulettimille. Paksummilla kennoilla syntyy todennäköisesti ongelmia emolevyn komponenttien kanssa.

Etupaneelin suhteen tilanne on sama kuin katossa – kolmen tuulettimen kenno sopii vain 120 mm koossa, 140 mm tuulettimille mitoitettu kenno jää kahden tuulettimen malliin. Kennon paksuuden suhteen rajoituksia ei sen sijaan juurikaan ole, sillä levykehikot on poistettava sen tieltä. 360 mm kennon kanssa levykelkkoja ei jää lainkaan jäljelle, joten ainoa 3,5 tuuman levyn asennusmahdollisuus jää kotelon pohjalle. Kahteen alimpaan tuuletinpaikkaan asennetun 240 mm kennon kanssa kaksi ylimmäistä levykelkkaa jäävät käyttöön. 280 mm kennon kanssa käyttöön jää vain ylin levykelkka. Kotelon etuosassa on siis hyvin tilaa jäähdyttimille, mutta niiden edestä on uhrattava kohtuuttomasti levypaikkoja.

Kokoonpanon asentaminen H440:een on tavallisesta poikkeava kokemus, sillä tavallista suurempi osa asennustyöstä tapahtuu muualta kuin vasemman kylkipaneelin puolelta. Emolevyn alue on testiryhmän kapein, sillä takapaneelista levypaikkojen peitepaneeliin on matkaa 295 mm. Siitä huolimatta emolevyn asennuksessa ei ole ongelmia, sillä pystysuunnassa on miditorniksi melko hyvin tilaa. Emolevyn asennuskorokkeet ovat valmiiksi paikallaan, joten käyttäjän ei tarvitse huolehtia niiden asentamisesta.

Virtalähteen asentaminen takapaneelin kautta on uusi kokemus, mutta kotelon alaosassa on riittävästi tilaa, jotta se sujuu ongelmitta. Virtalähteen asennuksessa käytetään kehikkoa, joka itsessään on kiinni mukana pysyvillä sormiruuveilla, mutta virtalähde on kiinnitettävä kehikkoon hullunkurisesti tavallisilla ruuveilla. Ruuvimeisseliä kaivataan myös sekä 2,5 että 3,5 tuuman levyjen kiinnittämiseen kelkkoihinsa. Lisäksi jostain syystä 2,5 tuuman levykelkkojen sormiruuvi on irtoavaa mallia, vaikka kotelossa on muutoin varsin ansiokkaasti käytetty osien mukana pysyviä sormiruuveja.

H440:n johdottaminen on melko vaivatonta, kiitos alaosan runsaan johtotilan. Emolevyn pitkällä sivulla sijaitsevien läpivientien suojakumit voisivat olla paremmin kiinni, sillä ne irtoavat melko helposti kaapeleiden mukana. Kotelon alaosassa kannattaa pitää huolta, että ylimääräiset johdot eivät työnny etupaneelin alimmaisen tuulettimen lapoihin, sillä sitä ei ole varustettu suojaritilällä. Emolevyn taustapuolelle ei kannata sijoittaa suurta määrää johtoja, sillä muutoin kylkipaneelin kiinnittämisestä saattaa tulla hieman hankalaa.

 

Sisältö

  1. Testissä 100 euron tornikotelot - syksy 2014
  2. Fractal Design Define R5
  3. NZXT H440
  4. Phanteks Enthoo Pro
  5. be quiet! Silent Base 800
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto