Uusimmat

Phanteks Enthoo Pro

03.12.2014 17:43 Muropaketin toimitus

Phanteks on nuori tekijä kotelomarkkinoilla, mutta siitä huolimatta se on jo onnistunut julkaisemaan vakuuttavia malleja. Trendi on sama, joka Phanteksilla oli pari vuotta sitten myös cooleripuolella – suoraan huipulle. Tässä vertailussa mukana oleva Enthoo Pro julkaistiin toukokuun puolivälissä ja sitä on saanut kaupoista kesästä lähtien. Valmistajan suositushinta on 89,90 euroa ikkunalliselle ja 99,90 euroa. Muropaketin hintavertailun mukaan hinnat ovat edullisimmillaan 95 ja 103 euroa.

Enthoo Pro myydään ruskeassa pahvipakkauksessa, jonka pintaan on painettu mustalla mallinimi sekä kotelon hahmotelmakuva. Pakkauksen päädystä on luettavissa tärkeimmät tiedot teknisistä ominaisuuksista. Laatikon päissä on aukot kantamista varten ja sisällä kotelo on suojattu styrox-sovittein sekä muovipussilla.

Phanteksin koteloille tyypillisesti myös Enthoo Pron oheistarvikkeet ovat siististi pakattuina kotelon sisälle sijoitettuun pahvirasiaan ja ruuvit on jaoteltu muovirasiaan omiin lokeroihinsa. Lisäksi toimitussisältöön kuuluu kymmenkunta mustaa nippusidettä, kaksi tarranauhasta tehtyä kaapelisidettä, metallinen nestesäiliön kiinnityskehikko sekä kiiltäväkantinen ohjekirjanen. Ohjeiden toteutus on selkeä ja hyvin kuvitettu.

Enthoo Pro on Phanteksin kotelomalliston edullisin vaihtoehto, mutta sillä on selvää sukunäköä kalliimpiin sisarmalleihin nähden. Muotoilu on kuitenkin hieman yksinkertaisempaa eikä ulkokuorta ole koristeltu valoilla. Ikkunallisessa versiossa vasenta kylkeä koristaa kaksiosainen melko kookas ikkuna, joka on tummennettua polykarbonaattilevyä. Värivaihtoehtoina ovat musta ja valkoinen, joista jälkimmäistä on saatavissa vain ikkunalla varustettuna.

Enthoo Pron ulkomitoiksi ilmoitetaan 235 x 535 x 550 mm (LxKxS) ja painoksi 11,9 kg (ikkunaton versio 11,4 kg). Tässä hintaluokassa kyseessä on siis varsin kookas kotelo. Enthoo Pron runko sekä kyljet ovat mustaksi maalattua metallilevyä ja etu- sekä kattopaneeli pinnaltaan harjattua ABS-muovia. Kotelosta löytyy kolme ulkoista 5,25 tuuman asemapaikkaa, kuusi 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa sekä lisäksi yksi erillinen 2,5 tuuman levypaikka. Kotelon mukana toimitetaan 200 mm ja 140 mm tuulettimet. Kaikkiaan paikat löytyy jopa kymmenelle tuulettimelle. Enthoo Pro on yhteensopiva ATX-, EATX-, micro-ATX- ja SSI EEB-emolevyjen kanssa. Valmistajan takuu on viiden vuoden pituinen.

Enthoo Pron etupaneeli on muotoilultaan melko yksinkertainen, vaikkakaan ei aivan yhtä pelkistetty kuin Define R5:ssä ja H440:ssä. Etupaneeli on keskiosastaan hieman ulkoneva ja sen reunoille muodostuu pieni lippa. Etupaneelin pinnassa on harjattua alumiinia muistuttava kuviointi, joka ei kuitenkaan ole erityisen uskottava imitaatio. Etupaneelin alaosan keskellä on tiheähkö metalliverkko, jonka lisäksi etutuulettimien ilmanotto tapahtuu myös etupaneelin kyljissä olevien pienten aukkojen kautta.

Etupaneelin yläosasta löytyy kolme ulkoista 5,25 tuuman asemapaikkaa sekä luukun taakse piilotetut liitännät, joita saattaa luulla erehdyttävästi neljänneksi asemapaikaksi. Luukun takaa löytyy kaksi USB 3.0 ja USB 2.0 -liitäntää, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä pieni pyöreä reset-painike.

Etupaneelin alareunasta ulospäin vetämällä irtoaa muovinen pölysuodatin, joka peittää 2/3 kotelon pohjasta. Myös etupaneeli irtoaa helposti alareunasta ulospäin nykäisemällä. Etupaneelin sisäpinnassa on irrotettava muovinen suodatinkasetti, joka pysyy paikallaan muovikynsien avulla. Etupaneelin takaa paljastuu kotelon rungon sisäpuolelle asennettu 200 mm etutuuletin, jonka tilalle on mahdollista asentaa myös kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta. Etutuuletin on malliltaan PH-F200SP ja sen speksit ovat 800 RPM, 110,1 CFM ja 25 dBA.

Valkoisella valokehällä varustettu virtapainike sekä kiintolevyjen valkoinen aktiivisuusvalo sijaitsevat kattopaneelin etuosassa. Kattopaneelin takaosaa peittää metalliverkko, jonka alla sijaitsevat kattotuuletinpaikat. Kattopaneeli irtoaa vetämällä, kunhan etupaneeli on ensin irrotettu. Kattopaneelin sisäpinnassa on kiinteä suodattimena toimiva verkko. Katossa on asennuspaikat kolmelle 120 tai 140 mm tuulettimelle tai vaihtoehtoisesti yhdelle 200 mm tuulettimelle. 120 ja 140 mm tuulettimien kiinnitysreiät ovat kiskomaiset, joten tuulettimien sijainnin hienosäätö on mahdollista kotelon pituussuunnassa. Kattopaneeli on siinä määrin matala, että rungon ulkopuolelle ei ole mahdollista kiinnittää tuulettimia tai jäähdytintä.

Enthoo Pron pohjan molemmilla reunoilla on muoviset sokkelit, joissa oleviin kuuteen kohoumaan on kiinnitetty suorakulmaiset kumitassut. Sokkeli nostaa kotelon rungon noin 30 mm tason yläpuolelle. Kotelon pohjaa peittää kaksi muovista pölysuodatinta, joista takimmainen peittää virtalähteen ilmanottoa ja etummainen kahta 120 mm tuuletinpaikkaa (vaihtoehtoisesti yksi 140 mm). Virtalähteen suodatin liu’utetaan ulos kotelon takapaneelin suuntaan.

Takapaneelin komponenttiasettelu ei tarjoa juurikaan yllätyksiä. Virtalähdepaikka on kotelon pohjalla ja takapaneelin tuplareiät mahdollistavat virtalähteen kiinnittämisen ylös- tai alassuin. Lisäkorttipaikkojen oikealta puolelta löytyy ilmanvaihtoaukko, jonka yhteydessä on kiinnitysreiät nestesäiliötä varten. I/O-paneelin vierestä löytyvät takatuuletinpaikka on varustettu tuulettimen pystysuuntaisen sijainnin säätömahdollisuudella.

Oikeanpuoleisen (edestä katsottuna) kyljen takaa paljastuu nykykotelolle tyypillisesti varsin runsaasti nähtävää. Johtoja on melko paljon, mutta ne ovat niputettu melko siististi kalliimmista Enthoo-malleista tuttujen Hoop-N-Loop-tarranauhojen avulla. Perinteisten etupaneelin johdotusten lisäksi mukana on myös valmiiksi vedetyt etu- ja takatuulettimen johdot. Kumisuojuksin varustettuja johtoläpivientiaukkoja on yhteensä kahdeksan kappaletta emolevyn kolmella sivulla sekä virtalähteen takana. Prosessorikannan taustapuolella sijaitseva asennusaukko on nykytyyliin suurikokoinen. Kylkipaneelin taakse jää 27 mm tilaa johdoille, joskin alaosassa tilaa on jopa 38 mm.

Prosessoricoolerin asennusaukon alapuolelta löytyy parikin mielenkiintoista yksityiskohtaa. Toinen niistä on pieni musta piirilevy, jolla on kuusi kolmepinnistä tuuletinliitäntää. Se on PWM-hubi, joka ottaa ohjaussignaalinsa emolevyltä ja jakaa sen hubiin kiinnitettyihin tuulettimiin. Tuulettimien ei tarvitse olla varustettuja PWM-ohjauksella. Virtansa tuuletinhubi ottaa SATA-virtaliittimen avulla.

Tuuletinhubin oikealta puolelta löytyy Drop-N-Lock SSD-kelkka, johon on mahdollista kiinnittää yksi 2,5 tuuman levy. Kelkka kiinnittyy koteloon ilman työkaluja kelkassa olevien hahlojen ja neljän kumipintaisen tapin avulla. Levy kiinnitetään kelkkaan kyljistä ruuveilla. Levypaikan alapuolelta löytyy kiinnityspisteet myös toiselle kelkalle, mutta jostain syystä Phanteks ei toimita sitä kotelon mukana. Yhden ja kahden levyn kelkkoja on ostettavissa lisävarusteena noin 10 euron hintaan.

Kotelon etuosassa sijaitsevat 5,25 tuuman asemapaikat sekä irrotettavat levykehikot. Kehikoita on kaksi ja ne ovat kiinni ylä- ja alaosastaan kahdella sormiruuvilla. Kehikot voidaan irrottaa kotelosta yhdessä tai erikseen ja myös kotelon pohjalle jäävä kehikoiden kiinnitysalusta on mahdollista irrottaa kotelosta. Kun kehikot irrotetaan kokonaan, jää kotelon etuosaan runsaasti tyhjää tilaa käyttäjän vapaasti hyödynnettäväksi.

Metallirakenteiset levykehikot ovat tuttuja kalliimmista Enthoo-malleista. Ne liukuvat kotelosta ulospäin vetämällä ja kumpaankin kehikkoon mahtuu kolme levyä. Levyt kiinnitetään kehikoihin muovisilla kelkoilla ja 3,5 tuuman levyjen kiinnitys tapahtuu kyljistä pikalukituksen avulla ilman ruuveja. 2,5 tuuman levyt on ruuvattava kiinni kelkkoihin pohjastaan. Levykehikoiden kylkeen on mahdollista kiinnittää 120 mm tuulettimet jäähdytystä tehostamaan. Kuvassa oikeassa reunassa näkyy myös metallinen Drop-N-Lock-kelkka 2,5 tuuman levylle.

Enthoo Pron kylkipaneelit ovat avoimesti saranoituja etureunastaan, eli niitä ei tarvitse liu’uttaa avaus- tai kiinnitysvaiheessa. Kylkipaneelit ovat kiinni sormiruuveilla ja avaamista helpottamassa on takareunaan muotoillut pienet kahvat. Ruuvit eivät valitettavasti pysy kiinni kylkipaneeleissa ja niiden yhteydessä on pienet kumiprikat, jotka menevät irrotettaessa helposti hukkaan.

Vasemman kylkipaneelin takaa avautuva näkymä on Phanteksin koteloille tyypilliseen tapaan varsin siisti ja peitelty. Sekä virtalähde että levypaikat ovat piilossa uteliailta katseilta metallipintojen takana. Virtalähteen peitepaneeli tosin löytyy vain ikkunallisista malleista. Emolevy sijaitsee perinteiseen tapaan ylhäällä kotelon takaosassa ja asema- sekä levypaikat etuosassa. Vakiomuodossaan ilmanvaihto toimii etupaneelista sisään puhaltavan sekä takapaneelista ulos puhaltavan tuulettimen avulla.

Kotelon etuosan levypaikkojen peitepaneeli jatkuu kotelon pohjalta aina kotelon kattoon saakka ja toimii samalla 5,25 tuuman asemapaikkojen toisena kylkenä. Asemapaikkojen lukitusratkaisu on jämäkkä ja se toimii automaattisesti työnnettäessä asema kotelon sisään. Vasta asemaa irrottaessa on painettava lukitussalvassa olevaa nappia. Levypaikkojen peitepaneelin alaosassa sijaitseva Phanteksin logo on käyttäjän irrotettavissa ja vaihdettavissa.

Virtalähteen peitepaneeli irtoaa avaamalla oikean kyljen puolelta kolme ruuvia. Käyttöohjeen mukaan kyseessä pitäisi olla sormiruuvit, mutta ainakin testikappaleessa ruuvit olivat tavallista meisselillä avattavaa mallia. Kun ruuvit on avattu, vedetään peitepaneelia hieman ulospäin, jonka jälkeen se lähtee irti nostamalla. Kotelon pohjalla virtalähteen alla on kuusi kumitassuin varustettua koroketta. Suurehko johtoläpivienti sijaitsee näppärästi heti virtalähteen takana. Pohjalla kotelon etuosassa on paikat kahdelle 120 mm tuulettimelle tai yhdelle 140 mm tuulettimelle. Etummaisen pohjatuuletinpaikan hyödyntäminen vaatii kuitenkin alemman kiintolevykehikon irrottamisen.

Kotelon takapaneelissa on kahdeksan lisäkorttipaikkaa, joiden rei’itetyt peitelevyt ovat kiinni sormiruuvein. Näytöohjaimen maksimipituus on 347 mm levykehikoiden kanssa ja 472 mm ilman levykehikoita. Niiden yläpuolella sijaitseva esiasennettu PH-F140SP-tuuletin on kooltaan 140 mm ja sen speksit ovat 1200 RPM, 82,1 CFM ja 19 dBA. Takatuulettimen sijainti on hienosäädettävissä pystysuunnassa. Kotelon katossa on paikat jopa kolmelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Kotelon kattoon mahtuu myös jopa 360 tai 420 mm pitkät jäähdyttimet. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi asennettuina. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 193 mm, joka riittää mainiosti kaikille nykycoolereille.

Tämän vertailun muiden koteloiden tapaan testasimme myös Enthoo Pron käytännön jäähdytinyhteensopivuutta Alphacoolin NexXxoS ST30 Full Copper -sarjan jäähdyttimillä (paksuus 30 mm). Aloitimme etupaneelista, johon levykehikot poistamalla mahtuu vain 240 mm jäähdytin. Se pieni pettymys, sillä ilman poikkeuksellisen paksua jäähdytintä kehikoiden vapauttamasta tilasta suuri osa menee hukkaan.

Phanteks tarjoaa kuitenkin käyttäjälle mahdollisuuden purkaa kotelon rakenteita tarpeen mukaan, sillä niin kattopaneeli, 5,25 tuuman asemakehikko sekä levypaikkojen peitepaneeli ovat kiinni tavallisilla ruuveilla. Irrotimmekin 5,25 tuuman asemapaikat pois tieltä sovittaaksemme etupaneeliin suuremman jäähdyttimen ja siten onnistuimme kiinnittämään etupaneeliin kolmen 140 mm tuulettimen kennon (420 mm). Mahtuakseen kenno oli asetettava letkuliitäntöjen pääty ylöspäin.

Kotelon pohjalla on kiinnityspisteet vain yhdelle 140 mm tuulettimelle, mutta siitä huolimatta myös kahden tuulettimen 280 mm jäähdytin on mahdollista sijoittaa kotelon pohjalle, kunhan virtalähde ei ole erityisen pitkää mallia (jäähdyttimen ja takapaneelin väliin jäi noin 190 mm).

Kattopaneeliin sopii puolestaan valmistajan lupaama 420 mm kenno ongelmitta, mutta takatuulettimen saattaa joutua irrottamaan kattoon asennettavan kennon ja siihen kiinnitettävien tuulettimien määrästä riippuen. Lisäksi yli 65 mm paksujen yhdistelmien kanssa on huomioitava mahdolliset yhteensopivuusongelmat emolevyn kanssa, sillä tuuletinpaikat sijaitsevat varsin syvällä kotelossa.

Enthoo Pro on sisätiloiltaan testiryhmän tilavin kotelo, etenkin jos tarkastellaan emolevyn ympäristöä. Takapaneelista levypaikkojen peitepaneeliin on 35 cm matkaa, joten emolevyn asennukselle on runsaasti tilaa. Emolevyn asennuskorokkeet ovat valmiiksi paikoillaan ja niiden päähän on muotoiltu pienet kaulukset, joiden avulla emolevyn kiinnitysreiät asettuvat ongelmitta oikeille paikoilleen. Virtalähteen peitepaneeli tekee lopullisesta asennuksesta viimeistellyn näköisen, mutta totesimme sen kiinnityksen hieman hankalaksi, sillä testikappaleessa siihen oli käytetty kolmea tavallista ruuvia. Ikkunattoman version omistajat voivat unohtaa tämän vaivan.

3,5 tuuman levykelkkojen pikakiinnitysratkaisu on toimiva ja helppokäyttöinen. Kelkkojen sovitus kehikkoon on kuitenkin hieman väljä, joka mahdollistaa levyjen aiheuttamien resonanssien voimistumisen. 2,5 tuuman levykelkan pikakiinnitys on näppärä, mutta harmi vain, että levy on kiinnitettävä kelkkaan ruuvein. Oikean kylkipaneelin takaa löytyy runsaasti tilaa johdoille ja myös läpivientiaukkojen suojakumit ovat tukevasti paikallaan. Myös valmiiksi asennetuista tarrapintaisista johtositeistä on apua siistejä johdotuksia tehtäessä.

 

Sisältö

  1. Testissä 100 euron tornikotelot - syksy 2014
  2. Fractal Design Define R5
  3. NZXT H440
  4. Phanteks Enthoo Pro
  5. be quiet! Silent Base 800
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto