Testissä Acerin 34″ Predator X34A -pelinäyttö: ”Yksi parhaista vaihtoehdoista”

16.09.2016 08:50 Leo Milanović

acer-x34-000

Acerin Predator X34A -pelinäyttö on 34-tuumaisella kaarevalla IPS-paneelilla varustettu ultralaajakuvanäyttö, jossa on käytössä 21:9-kuvasuhteen 3440×1440-resoluutio. Perehdymme näytön fyysisiin ja teknisiin ominaisuuksiin, väritoistoihin, tehonkulutukseen sekä käyttökokemuksiin netti-, peli- ja toimisto-ohjelmien parissa.

X34A on päivitetty versio saman valmistajan vanhemmasta X34-mallista, joten ostotilanteessa kannattaa olla tarkkana. Päivitetyssä X34A-mallissa on uudistettu jalusta, joka on varustettu kuuloketelineellä ja pivot-toiminnolla eli näyttö on mahdollista kääntää pysty- tai vaaka-asentoon. Vanhemman mallin paneeleilla saattoi olla ongelmia toimia 100 hertsin virkistystaajuudella, mutta uusien mallien paneelit ovat laadukkaampia ja niillä ylikellotus 100 hz:iin ei pitäisi tuottaa ongelmia.

Uuden X34A-mallin hintataso Suomessa on alkaen 1200 eurosta ja vaikka se löytyy jo listattuna useiden jälleenmyyjien valikoimista, sen saatavuus toistaiseksi melko heikko.

Muropaketin edellisen näyttöartikkelin tapaan mittasimme käyttöönoton yhteydessä näytön väritoiston, luminanssin, virrankulutuksen sekä input lagin. Käytimme SpectraCal CalMAN 5 Enthusiast -kalibrointiohjelmistoa (DDC-säätöominaisuudella), X-Rite i1 Display Pro -kalibraattoria, SilverCrest Energy Monitor-virrankulutusmittaria sekä Leo Bodnar -input lag-testeriä.

Ennen mittauksia palautimme näytön tehdasasetuksiin. Kalibrointi suoritettiin asettamalla näytön väriasetukset custom-asetuksiin, jotta RGB-värit olisivat muutettavissa yksitellen. Näytteenotot suoritettiin mittaamalla 65 harmaasävyn pistettä. Tämän jälkeen CalMAN generoi .ICC-väriprofiilitiedoston, jossa ovat värien hienosäädöt, joihin näytön omat asetukset eivät kykene. .ICC-profiilitiedostot ovat vaihdettavissa lennosta esimerkiksi työskentelytilan valaistuksen perusteella.

Tässäkin artikkelissa generoimme v2 .ICC-profiilista paremman yhteensopivuuden takaamiseksi.

x34-kalibrointi

Kalibrointiasetukset:

 • D65 (6500K) värilämpötila
 • 120 cd/m² luminanssi
 • sRGB gamma (65 näytteenottoa/sävy)

Päädyimme 120 cd/m² luminanssiin, koska oletamme pelinäyttöjä käytettävän usein hämärässä valaistuksessa. Oikean luminanssin valitseminen suhteessa työskentelytilan valaistukseen on käyttäjän kannalta erittäin tärkeää. Liian korkea luminanssi voi aiheuttaa jopa fyysisiä vaivoja, kuten silmien rasitusta ja päänkipua.

Testikokoonpano:

 • Intel Core i7-4790K @ 4,7 GHz
 • Asus Maximus Ranger VII –emolevy
 • 16 Gt Kingston Savage DDR3-2400-muistia (2 x 8 Gt)
 • EVGA GeForce GTX 1080 FTW -näytönohjain
 • Samsung EVO 850 1 Tt –SSD-asema
 • SuperFlower LEADEX Platinum 1000W -virtalähde

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Näytön ja ominaisuuksien esittely
 3. Testit ja mittaukset
 4. Käyttökokemukset ja loppuyhteenveto