UUSIMMAT

Testissä Asuksen ROG Swift -sarjan pelinäytöt PG27AQ ja PG348Q

09.05.2016 12:00 | Leo Milanović | 11

vs2

Viime vuosina pelinäytöt ja näytöt yleensäkin ovat olleet tietynlaisessa murrosvaiheessa. Tämä siirtymävaihe koskee niin näyttöjen paneeleita kuin liitäntöjäkin. Paneelimarkkinoilla TN-, IPS- ja VA-paneelit ovat yhä hallitsevassa asemassa. OLED-paneelit tekevät parhaillaan tuloa markkinoille.

OLED-paneelien tuloa odotetaan ihan syystä, sillä jokainen tämän päivän kolmesta paneelivaihtoehdosta on omalla tavalla ongelmallinen. TN:ssä on heikko väritoisto ja kapeat katselukulmat. IPS:ssä yleisesti suurempi vasteaika, pilveily- ja valovuoto-ongelmat, VA yleisesti kärsii haamu- eli ghosting-ongelmasta. Edellä mainittujen ongelmien näkyvyys on hyvin riippuvainen samaan tekniikkaan perustuvien paneelien laadusta sillä kaikki tiettyä paneelia käyttävät näytöt eivät ole yhtä hyviä tai huonoja.

Meneillään olevaa murrosvaihetta vahvistaa myös liitäntöjen sekavuus. Digitaalisia liitäntävaihtoehtoja on ainakin neljä (HDMI, Display Port, DVI ja Thunderbolt). Kuluttajien painajaiseksi lähes jokaisesta liitännästä on vähintäänkin muutama eri standardiversio, joiden välillä voi olla suuriakin eroja. Niiden lisäksi useammasta liitännästä on olemassa myös eri kokoisia liittimiä.

Tässä artikkelissa tutustumme kahteen Asuksen ROG Swift -tuotesarjan pelinäyttöön. Artikkelissa perehdytään näyttöjen fyysisiin ja teknisiin ominaisuuksiin, väritoistoihin, virrankulutukseen sekä käyttökokemuksiin. Kumpikin näyttö oli käytössä noin kaksi viikkoa. Testaaminen koostui toimisto-ohjelmistojen käytöstä, nettisurffailusta, sekä runsaasta pelaamisesta.

Näyttöjen käyttöönoton yhteydessä mittasimme väritoistot, luminanssit, virrankulutukset sekä input lagit. Käytimme SpectraCal CalMAN 5 Enthusiast -kalibrointiohjelmistoa (DDC-säätöominaisuudella), X-Rite i1 Display Pro -kalibraattoria, SilverCrest Energy Monitor-virrankulutusmittaria ja Leo Bodnar input lag -testeriä.

Ennen mittaustulosten ottamista, palautimme molemmat näytöt tehdasasetuksiin. Kalibrointi suoritettiin asettamalla näyttöjen väriasetukset ”custom”-asetuksiin, jotta RGB-värit olisivat muutettavissa yksitellen. Näytteenotot otettiin mittaamalla 65 mittauspistettä PC 0-255 skaalalta. Tämän jälkeen CalMAN generoi .ICC-väriprofiilitiedoston, jossa ovat värien hienosäädöt, joihin näytön omat asetukset eivät kykene.

kalibrointi

Kalibrointiasetukset

 • D65 (6500K) värilämpötila
 • 120 cd/m² luminanssi
 • sRGB gamma (65 näytteenottoa/sävy)

Päädyimme 120 cd/m² luminanssiin, koska oletamme, että tämän luokan näyttöjä usein käytetään hämärässä valaistuksessa. Oikean luminanssin käyttäminen oikeassa valaistuksessa on käyttäjän kannalta erittäin tärkeää. Liian korkea luminanssi voi aiheuttaa jopa fyysisiä vaivoja, kuten silmien rasitusta ja päänsärkyä.

Testikokoonpano

 • Intel Core i7-4790K @ 4,7 GHz
 • Asus ROG Maximus VII Ranger –emolevy
 • 16 Gt Kingston Savage DDR3-2400 -muistia (2×8 Gt)
 • Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP! -näytönohjain
 • Samunsg EVO 850 1 TB –SSD-asema
 • SuperFlower LEADEX Platinum 1000W –virtalähde

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Asus ROG Swift PG27AQ -näytön esittely ja ominaisuudet
 3. Asus ROG Swift PQ348Q -näytön esittely ja ominaisuudet
 4. Testit ja mittaukset
 5. Käyttökokemukset
 6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

"PG27AQ:n ulkonäkö on hyvin minimalistinen."

En ihan tuota allekirjoittaisi :) Paljon löytyisi karsimista ja yksinkertaistamista tuon näytön muotoilussa, että sitä voisi kutsua edes minimalistiseksi, saati sitten hyvin minimalistiseksi. Konstruktivismi kuvaisi ehkä tyyliä enemmän.

/rant ;)

Hyvä artikkeli @escalibur ! Muro kaipaa näitä näyttöihin ja muihin oheislaitteisiin liittyviä artikkeleita :)

Omalle kohdalle varman tuo PG279Q olisi paras vaihtoehto vaikka katson elokuvia jonkin verran.
4k ei ole harkinassa kun se ei tarjoa muuta kun hitampaa pelikokemusta.
Tietysti Oled näytöt ovat tulossa mutta hinnat tulevat olemaan korkeat ja varman niistäkin löytyy puutteita ensimmäisten mallien kohdallla ja myös plasma televisioiden kinnipalaminen koskee oled näyttöjä jos olen ymmärtänyt asian oikein.

Tässä artikkelissa olisi voinut mainita vertailua Acerin Predator X34 näyttöön. Ominaisuuksiltaan täysin samanlainen vempele kuin tuo Asuksen malli, paitsi 200€ halvemmalla hintalapulla. Toisaalta jossei moista ole teidän labrassa käynyt, niin paha sitä on vertailla. Kuitenkin mielestäni näissä artikkeleissa voisi mainita näitä suoria kilpailijoiden tuotteita.

Nyt pitää alkaa säästämään! Maistuisi tuommoinen 34" vekotin ja parit tulevat GTX 1080:t siihen pikseleitä murskaamaan.

Nuo appa-king mainitseva acerin näyttö on ollut ulkomaisten sivujen arvosteluissa ja oli saanut hyvän arvosanan.
Suurin ero on että se on kaareva ja sisältää 1kpl hdmi ja 1kpl dp littimen.
Ainoa valituksen aihe oli hinna lisäksi valikossa selaminen mutta sekin on usein kertaluontoineen asia monelle käyttäjälle.
Hinta on suomessa 1300€ tuntumassa
http://www.tomsguide.com/us/acer-predator-x34,review-3364.html
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2496666,00.asp
http://techgage.com/article/acer-predator-x34-curved-g-sync-gaming-monitor-review/
http://hothardware.com/reviews/acer-predator-x34-curved-g-sync-monitor-review

Marti77

Nuo appa-king mainitseva acerin näyttö on ollut ulkomaisten sivujen arvosteluissa ja oli saanut hyvän arvosanan.
Suurin ero on että se on kaareva ja sisältää 1kpl hdmi ja 1kpl dp littimen.
Ainoa valituksen aihe oli hinna lisäksi valikossa selaminen mutta sekin on usein kertaluontoineen asia monelle käyttäjälle.
Hinta on suomessa 1300€ tuntumassa
http://www.tomsguide.com/us/acer-predator-x34,review-3364.html
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2496666,00.asp
http://techgage.com/article/acer-predator-x34-curved-g-sync-gaming-monitor-review/
http://hothardware.com/reviews/acer-predator-x34-curved-g-sync-monitor-review

Asus PG348Q on yhtälailla kaareva. Käyttävät samaa LG:n paneelia.

X34:ssä on laatuongelmia enemmän – irvistävää näytön kehystä keskellä alhaalla, enemmän valovuotoja, nitisevä kehys, surkea valikko, jne.. Kyllä sen hintaeron ymmärtää.

Acer Predator X34 ollut käytössä julkaisusta lähtien ja voin suositella, itsellä ollut täysin ongelmaton yksilö ja joitain vanhempia yksilöitä vaivanneet ongelmat on lukeman perusteella pääosin korjattu. Parempaa tässä X32:ssa Asuksen vastaavaan verrattuna ainakin näytön omat tähtäimet (jos joku tarvitsee) vs Asuksen, jotka ovat jälkimmäisessä täysin käyttökelvottomia. Laittaa vaikka sen säästyneen 200€ tehokkaampaan näytönohjaimen, nimittäin sitä näytöonhjaimelta vaaditaan. ;)

PG27AQ on ollut nyt vajaa 3 kk käytössä, enkä vaihtaisi enää pois. Kuvanlaatu 4K-resolla on aivan huikea, ja stutterointia g-sync päällä en ole havainnut vielä kertaakaan edes nopeissa ajosimuissa. Loisto-ostos, vaikka hinta kirpaisikin. :comp:

Hyvä yleispätevä artikkeli molemmista näytöistä. Olen tuota Asuksen PG348Q:ta silmäillyt ja odotellutkin, joko tulisi kunnolla Suomeenkin pikkuhiljaa. :comp:

Muropaketin uusimmat