Uusimmat

Testissä Asuksen ROG Swift -sarjan pelinäytöt PG27AQ ja PG348Q

09.05.2016 12:00 Leo Milanović

vs2

Viime vuosina pelinäytöt ja näytöt yleensäkin ovat olleet tietynlaisessa murrosvaiheessa. Tämä siirtymävaihe koskee niin näyttöjen paneeleita kuin liitäntöjäkin. Paneelimarkkinoilla TN-, IPS- ja VA-paneelit ovat yhä hallitsevassa asemassa. OLED-paneelit tekevät parhaillaan tuloa markkinoille.

OLED-paneelien tuloa odotetaan ihan syystä, sillä jokainen tämän päivän kolmesta paneelivaihtoehdosta on omalla tavalla ongelmallinen. TN:ssä on heikko väritoisto ja kapeat katselukulmat. IPS:ssä yleisesti suurempi vasteaika, pilveily- ja valovuoto-ongelmat, VA yleisesti kärsii haamu- eli ghosting-ongelmasta. Edellä mainittujen ongelmien näkyvyys on hyvin riippuvainen samaan tekniikkaan perustuvien paneelien laadusta sillä kaikki tiettyä paneelia käyttävät näytöt eivät ole yhtä hyviä tai huonoja.

Meneillään olevaa murrosvaihetta vahvistaa myös liitäntöjen sekavuus. Digitaalisia liitäntävaihtoehtoja on ainakin neljä (HDMI, Display Port, DVI ja Thunderbolt). Kuluttajien painajaiseksi lähes jokaisesta liitännästä on vähintäänkin muutama eri standardiversio, joiden välillä voi olla suuriakin eroja. Niiden lisäksi useammasta liitännästä on olemassa myös eri kokoisia liittimiä.

Tässä artikkelissa tutustumme kahteen Asuksen ROG Swift -tuotesarjan pelinäyttöön. Artikkelissa perehdytään näyttöjen fyysisiin ja teknisiin ominaisuuksiin, väritoistoihin, virrankulutukseen sekä käyttökokemuksiin. Kumpikin näyttö oli käytössä noin kaksi viikkoa. Testaaminen koostui toimisto-ohjelmistojen käytöstä, nettisurffailusta, sekä runsaasta pelaamisesta.

Näyttöjen käyttöönoton yhteydessä mittasimme väritoistot, luminanssit, virrankulutukset sekä input lagit. Käytimme SpectraCal CalMAN 5 Enthusiast -kalibrointiohjelmistoa (DDC-säätöominaisuudella), X-Rite i1 Display Pro -kalibraattoria, SilverCrest Energy Monitor-virrankulutusmittaria ja Leo Bodnar input lag -testeriä.

Ennen mittaustulosten ottamista, palautimme molemmat näytöt tehdasasetuksiin. Kalibrointi suoritettiin asettamalla näyttöjen väriasetukset ”custom”-asetuksiin, jotta RGB-värit olisivat muutettavissa yksitellen. Näytteenotot otettiin mittaamalla 65 mittauspistettä PC 0-255 skaalalta. Tämän jälkeen CalMAN generoi .ICC-väriprofiilitiedoston, jossa ovat värien hienosäädöt, joihin näytön omat asetukset eivät kykene.

kalibrointi

Kalibrointiasetukset

  • D65 (6500K) värilämpötila
  • 120 cd/m² luminanssi
  • sRGB gamma (65 näytteenottoa/sävy)

Päädyimme 120 cd/m² luminanssiin, koska oletamme, että tämän luokan näyttöjä usein käytetään hämärässä valaistuksessa. Oikean luminanssin käyttäminen oikeassa valaistuksessa on käyttäjän kannalta erittäin tärkeää. Liian korkea luminanssi voi aiheuttaa jopa fyysisiä vaivoja, kuten silmien rasitusta ja päänsärkyä.

Testikokoonpano

  • Intel Core i7-4790K @ 4,7 GHz
  • Asus ROG Maximus VII Ranger –emolevy
  • 16 Gt Kingston Savage DDR3-2400 -muistia (2×8 Gt)
  • Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP! -näytönohjain
  • Samunsg EVO 850 1 TB –SSD-asema
  • SuperFlower LEADEX Platinum 1000W –virtalähde

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Asus ROG Swift PG27AQ -näytön esittely ja ominaisuudet
  3. Asus ROG Swift PQ348Q -näytön esittely ja ominaisuudet
  4. Testit ja mittaukset
  5. Käyttökokemukset
  6. Loppuyhteenveto