UUSIMMAT

Asus ROG Swift PQ348Q -näytön esittely ja ominaisuudet

09.05.2016 12:00 | Leo Milanović

PG348Q-0

PG348Q on ROG Swift-tuotesarjan kenties erottuvin malli. Kyseessä on 34-tuumainen 21:9-kuvasuhteella varustettu ultralaajakuvanäyttö (ultrawide). Tämän vuoden alussa julkaistu malli yhdistää monia pelaajille tärkeitä ominaisuuksia, kuten 100 Hz:iin ylikellotettavissa olevan IPS paneelin, pienen input lagin sekä NVIDIAn G-Sync-ominaisuuden.

Pakkauksen mustaoranssi väriteema poikkeaa ROG Swift -tuotesarjan perinteisestä punamustasta. Vajaan metrin pitkä pakkaus on varsin kookas ja se painaa sisältöineen yli 15 kg.

Tekniset ominaisuudet

 • Paneelin kuvasuhde: 21:9
 • Värikylläisyys: 100 % sRGB
 • Natiiviresoluutio: 3440 x 1440
 • Paneelin tyyppi: AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching)
 • Virkistystaajuus: 60 Hz (ylikellotettavissa 100 Hz:iin)
 • Pikselinkoko 0,2325 mm
 • Maksimikirkkaus: 300 cd/ m²
 • Kontrastisuhde: 1000:1
 • Katselukulmat: 178°/178°
 • Vasteaika: 5 ms (harmaasta harmaaseen)
 • Näytön kaarevuus: 3800 R
 • Värisyvyys: 1073,7M (10-bittinen)
 • Liitännät: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB 3.0 (4 kpl + sisääntulo), 3,5mm kuulokeliitäntä
 • Kaiuttimet: 2x 2W Stereo RMS

Muita teknisiä ominaisuuksia

 • NVIDIA G-Sync
 • HDCP-tuki
 • Asus GameVisual
 • Asus GamePlus

Fyysiset mitat

 • Leveys: 82,9 cm
 • Korkeus: 55,8 cm (jalustan kanssa)
 • Syvyys/paksuus: 29,7 cm
 • Paino: 11,2 kg

 

PG348Q-01

Oheistavaroita ovat ulkoinen virtalähde virtajohtoineen, liittimien peitelevy, DisplayPort-kaapeli, HDMI-kaapeli, USB 3.0 -kaapeli, pikaohje, tuki-CD sekä takuukortti. Kuvassa näkyvä sisältö saattaa näyttää sekavalta johtuen näytön erikoisesta jalustasta ja sen osista.

PG348Q-1

Tämän artikkelin ensimmäiseen näyttöön verrattuna PG348Q:n ulkonäkö on hyvin erilainen. Hillityn tyylin sijasta Asus on valinnut hyvin futuristisen suuntauksen. Paneelin etuosa muistuttaa muun muassa LG:n, Acerin ja Dellin ultrawide-näyttöjä. Mattapintaista metallia muistuttava alareuna on tehty muovista.

21:9-kuvasuhteella varustettuja näyttöjä on ollut markkinoilla jo vuosia, mutta pelinäyttöjen kohdalla ne ovat vielä kohtalaisen uusia. Syy ultrawide-pelinäyttöjen myöhäiselle ilmestykselle on hyvin todennäköisesti teknisissä rajoituksissa, joihin lukeutuvat muun muassa liitännät ja niiden kaistansiirtokapasiteetit sekä 34-tuumaisten ja 100 Hz:iin kykenevien IPS-paneelien saanti.

21:9-kuvasuhde muistuttaa hyvin paljon elokuvateattereiden kankaiden kuvasuhdetta. Elokuvissa kuvasuhteen ansiosta kuva voidaan piirtää koko pinta-alalle, ilman että kuvassa näkyy mustia palkkeja. Alareunanan kulmikas ulkonäkö saattaa luoda pientä syvyysilluusiota.

PG348Q-6

Monista muista näytöistä poiketen tämän mallin OSD-valikon symbolit on sijoitettu näytön oikealle reunalle ja edestä katsottuna sybolit eivät ole näkyvissä. OSD-valikon näppäimet ovat monien muiden ROG Swift-näyttöjen tapaan piillotettu näytön taakse ja valikkoa hallitaan tattinäppäimellä.

PG348Q-5

Paneelin hillityn etuosaan verrattuna takaosa noudattaa hyvin futuristista tyyliä. Noin puolet takaosan pinta-alasta on koristettu kaiverruskuvioilla. Moniin muihin näyttöihin verrattuna jalustan kiinnityskanta on poikkeuksellisesti pyöreä. Erikoisesta muodosta huolimatta näyttö tukee VESA-jalustakiinnitystä. Jalustan kannassa näkyvät klipsut ovat maadoitus- ja virtaklipsuja jalustan valaistusta varten.

PG348Q-3

Liitinporttien jaottelu on hyvin saman tyylinen, kuin tämän artikkelin PG27AQ:ssa. Jaottelou on looginen ja se helpottaa usein heikosti näkyvien porttien löytämistä. Näytön sisäiset kaiuttimet ovat sijoitettu alareunaan.

PG348Q-7

Ulkonäön osalta näytön ehdottomasti erikoisin osa on peräti seitsemästä osasta koostuva jalusta. Sen ylä- ja alaosassa on auton vaihteiston vinoreunaisia rattaita muistuttavat koristeet. Kuparimaisesta väristään huolimatta ne ovat tehty muovista. Jalusta on hyvin jämäkkä ja suhteellisen painava ja näyttö pysyi hyvin paikallaan.

PG348Q-8

Jalustan suurin puute on kömpelö kaapelinhallinta. Monista jalustoista poiketen, tässä mallissa kaapeleita ei viedä jalustan läpi vaan ympäri. Syy ratkaisulle on jalustan led-valaistus.

Kaapelihallinnan ongelmaksi muodostuvat erittäin kapeat kanavat, joiden sisällä ovat myös kuvissa näkyvät kiinnitysruuvit. Virta-, DisplayPort-, USB-, näppäimistön ja hiiren kaapelit ovat vain osa kaapeleista, joita toivosimme kulkevan jalustan kautta tietokoneeseen. Kaarimaiset peitelevyt ovat valmistettu sen verran heikosta muovista, että emme halunneet testata niiden kestävyyttä, kun läpivientikanavassa on useampi kaapeli.

Tällä kertaa Asus on valinnut tyylin, käytännöllisyyden edelle. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että toimivaa ratkaisua ei ole syytä muuttaa.

PG348Q-10

PG348Q-11

Näytön OSD-valikko on hyvin samanlainen monissa muissa ROG Swift-tuotesarjan näytöissä. Käytännössä eroina ovat lähinnä ylikellotukseen liittyvät valikot.

PG348Q-100hz

Näytön ylikellotus tapahtuu valikon arvoa nostamalla välillä 75–100 sekä halutun virkistystaajuuden valinnalla näytönohjaimen tai käyttöjärjestelmän hallinnan asetuksista. Kokeilimme ylikellottaa näyttöä vielä pidemmälle, mutta tämäkään yksilö ei suostunut toimimaan edes 101 Hz:n taajuudella.

Tarvittaessa ylikellotus on mahdollista kytkeä kokonaan pois käytöstä ja silloin näyttö toimii paneelin natiivivirkistystaajuudella eli 60 Hz:lla. 100Hz:n virkistystaajuus tarkoittaa, että paneeli toimii alkuperäisen suosituksen ylittävällä arvoll ja saattaa heijastua paneelin ikään ja kestävyyteen. OCN-keskstelupalstalla on pienehkö otanta eri omistajien yksilöistä. Listalta voidaan nähdä, että kaikki PG348Q-yksilöt eivät kykene toimimaan 100 Hz:n taajuudella valmistajan lupauksesta huolimatta.

PG348Q on harvoja pelinäyttöjä, jonka kohdalla valmistaja korostaa kahta eri virkistystaajuutta. Käytimme paneelia 100 Hz:lla jatkuvasti, eikä testin aikana ilmennyt minkälaisia oireita tai ongelmia. Valitettavasti noin kahden viikon pituisen testijakson aikana paneelin todellista kestävyyttä on kuitenkin mahdotonta testata.

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Asus ROG Swift PG27AQ -näytön esittely ja ominaisuudet
 3. Asus ROG Swift PQ348Q -näytön esittely ja ominaisuudet
 4. Testit ja mittaukset
 5. Käyttökokemukset
 6. Loppuyhteenveto