Uusimmat

Käyttökokemukset

09.05.2016 12:00 Leo Milanović

Asus PG27AQ

Noin kahden viikon pituisen testijakson perusteella PG27AQ jätti melko ristiriitaiset kokemukset. Kyse ei kuitenkaan ole huonosta näytöstä. Fyysisesti se näyttää erittäin tyylikkäältä ja näytön jalusta on jämäkkä ja toimiva.

Näytön paneeli toimi hyvin, emmekä paikallistaneet siitä ainuttakaan kuollutta pikseliä. Monipuolisista ominaisuuksista huolimatta malli on erinomainen osoitus parhaillaan meneillään olevasta murrosvaiheesta. 4K-resoluutio kuulostaa paperilla hyvältä, mutta käytännössä ei niinkään. Pelinäyttönä PG27AQ:n suurin miinus on kuitenkin 60 Hz:n paneeli, jota emme onnistuneet ylikellottamaan edes 1 Hz:n verran. Näyttö käyttää 60 Hz:n paneelia, koska (tällä hetkellä) 4K IPS -paneelit ja nykyiset liitännät (DisplayPort 1.2 & HDMI 1.4) eivät pysty korkeampiin virkistystaajuuksiin.

PG27AQ on tuskin iso myyntimenestys pelaajien keskuudessa sillä 1000 euron hintaluokassa pelinäyttöjen vaihtoehtojen määrä on valtava.

Työpöytäkäyttö

Työpöytäkäytössä 4K-resoluutio ei ole ongelmaton ja Windows 10:n skaalaukset eivät tarjoa kovinkaan suurta helpotusta. Tekstien koot vaihtelevat suuresti eri ohjelmien ja niiden valikkojen välillä. Etenkin selaimissa ja toimisto-ohjelmissa jouduttiin jatkuvasti säätämään skaalauksia eri lukemiin. Ohjelmistojen omat skaalaukset saattavat tuoda pientä helpotusta, mutta yleisesti eri skaalausasetusten ylläpitäminen voi olla työlästä ja kömpelöä. Mikäli näyttöä käyttää useampi henkilö, skaalausasetuksia saatetaan jatkuvasti olla säätämässä. Yksi ratkaisu on näytön tuominen lähemmäksi silmiä. Tätä ratkaisua kannattaa harkita varauksella, sillä se saattaa aiheuttaa silmien ylirasitusta ja päänsärkyä. Allekirjoittaneelle 4K-näytön käyttö työpöytäkäytössä ei perustu pelkästään tämän yksilön testijaksoon. Kokemus 4K-näytöistä perustuu monen kuukauden lähes päivittäiseen käyttöön.

Pelaaminen

3840 x 2160 eli vajaan 8,3 miljoonan pikselin piirtäminen 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella peleissä saa polvilleen tämän hetken markkinoiden nopeimmatkin näytönohjaimet. Testikokoonpanon ylikellotettu GeForce GTX 980 Ti ei pystynyt ylläpitämään maksimiasetuksilla tasaista 60 FPS:ää testissä käytetyissä useissa peleissä.

Toisen näytönohjaimen lisääminen pelikoneeseen voi lieventää ongelmaa, mutta lopputulos ei siltikään ole ongelmaton. Hyvä esimerkki on viime syksyllä ilmestynyt Ubisoftin AAA-luokan peli Rainbow Six: Siege. Peli ei vieläkään ole saanut virallista SLI-profiilia ja sen suorituskyky useammalla grafiikkapiirillä on edelleen surkea. Ainoa toimiva pelastus on grafiikka-asetusten karsiminen. G-syncistä on apua, mutta alhainen ruudunpäivitysnopeus (n. 30-40 FPS) on silti huomattavissa.

Näytön NVIDIA G-sync -ominaisuudesta päätellen se on tarkoitettu GeForce-näytönohjaimia käyttäville pelaajille. Valitettavasti 10-bitin värisyvyys jää monelta käyttäjältä käyttämättä, sillä tällä hetkellä GeForce-näytönohjaimet eivät tue sitä. Lisäksi näytön harmaasävyt olivat kalibroinnin jälkeenkin hivenen vihertäviä. Todennäköisesti tämä johtuu paneelin päällä olevasta kalvosta.

Peleissä ensimmäisten minuuttien aikana 16:9-kuvasuhde muistutti, miksi allekirjoittanut on jo siirtynyt 21:9- eli siis ns. ultrawide-näyttöihin. Etenkin pelinäyttöjen kohdalla immersiolla on suuri rooli koko pelikokemuksessa. Satunnaispelaajan näkökulmasta 16:9-kuvasuhteen pelinäyttönä PG27AQ suoriutui kuitenkin hyvin. 60 Hz:n virkistystaajuus ei välttämättä sovi jokaiselle pelaajille, mutta virkistystaajuuden hitautta voidaan kuitenkin lieventää G-syncillä. Lopputulos on miltei parasta, mitä 60 Hz:n paneelista voi saada irti. Ero G-syncillä ja ilman ei ole suuri, mutta silti huomattavissa. Haamuilua eli ghostingia ei esiintynyt lainkaan, vasteajat ja input lag olivat huomaamattomia. Matalasta FPS:stä huolimatta, pelit näyttivät erittäin hienoilta 4K-resoluutiolla. Kalibroituna näytön värisävyt olivat hyvässä tasapainossa peleissä.

Äänet

Näytön omat kaiuttimet osoittivat jälleen kerran, miksi valmistajien pitäisi luopua koko konseptista tämän hintaluokan näyttöjen kohdalta. 1000 euroa pelkkään pelinäyttöön sijoittavat pelaajat todennäköisesti käyttävät muita äänilaitteita näytön omien kaiuttimien sijasta.

 

Asus PG348Q

Parin viikon pituisen testausjakson aikana PG348Q:ta oli ilo käyttää. Yleisesti PG348Q on erinomainen näyttö ja käytännössä se sisältää kaikki tämän hetken oleellisimmat ominaisuudet, joita pelinäytöltä voi toivoa. Teknisesti näyttö edustaa ultrawide-pelinäyttöjen terävintä kärkeä.

Työpöytäkäyttö

21:9-kuvasuhde ja 3440 x 1440 -resoluutio mahdollistivat kirjaimellisesti laajan työskentelytilan. Näytön pinta-ala on sen verran suuri, että suurimman osan ajasta käytimme eri ohjelmia ikkuna-tiloissa. Suuren leveyden ansiosta työskentelytilaa on paljon ja se saattaa auttaa myös työskentelyn tehokkuuteen. Ainoastaan editointiohjelmistoja, kuten Adobe Lightroomia, käytimme kokoikkunassa. Huomasimme testikappaleessa yhden tumman kuolleen pikselin näytön vasemman yläreunan lähistöllä.

Näytön futuristinen ulkonäkö jakaa varmasti mielipteitä, samoin sen erikoinen jalusta. Jalustan vastustajien iloksi voimme todeta, jalustan olevan melko näkymätön johtuen näytön suuresta paneelista.

Pelaaminen

Pelaaminen 21:9-kuvasuhteella 3440 x 1440 -resoluutiolla sekä G-Syncillä on kokemus, joka jokaisen PC-pelaajan tulisi itse kokea. Kyseistä immersiota on lähes mahdotonta kuvailla kirjoittamalla. Näin suuri ja leveä näköala peleissä saa pelaajan tuntemaan itsensä askeleen lähempänä pelin omaa maailmaa.

100 Hz:n virkistystaajuus ja G-Sync toivat hieman lisää sulavuutta verrattuna 60 Hz:iin, tosin ei kuitenkaan mitenkään dramaattisesti. Kokeilujemme perusteella 30 Hz ja 60 Hz välinen ero on isompi, kuin 60 Hz vs 100 Hz. Testien aikana peleissä ei esiintynyt haamuilua eli ghostingia.

PG348Q ei ole 4K-näyttö, mutta silti se vaatii erittäin tehokkaan tietokoneen ja näytönohjaimen, jotta pelit pyörivät 100 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 100 Hz:n virkistystaajuudella. Näin suurelle resoluutiolle emme suosittele kuin nopeimpien näytönohjaimien käyttämistä tai muussa tapauksessa pelaajan on varaduttava laskemaan pelien grafiikka-asetuksia rankalla kädellä.

Valitettavasti näytön ongelmat ja haasteet eivät pääty tehokkaan tietokoneen tarpeeseen. 21:9-kuvasuhteen tuki peleissä on edelleen vaihteleva, eivätkä monet uudet AAA-luokan pelit eivät virallisesti tue sitä. Yksi esimerkki on tämän artikkelin teon aikana ilmestynyt Dark Souls III. Myöskään testipeleistä UNRAVEL ei tukenut 21:9-kuvasuhdetta, mutta ongelmaan on olemassa epävirallinen korjaus.  Yksinpeleissä tämän ei yleensä pitäisi olla haitallista, mutta monipeleissä esim. .exe-tiedostojen puukotus voi pelaajalle pahimmissa tapauksissa aiheuttaa banneja palvelimilta. Osa peleistä tukee 21:9-kuvasuhdetta vain osittain. Esimerkiksi uusin Call of Duty: Black Ops III:ssa valikot ovat litistettyjä, kun taas itse pelissa kuvasuhde on suhteellisen oikea. Ultrawide-näytön ostoa harkitsevien iloksi voimme todeta, että 21:9-kuvasuhteen tuki ei tule ainakaan heikkenemään nykyisestä.

Elokuvat

21-9_elokuva

Elokuvateatterimaisen kuvasuhteen vuoksi, testasimme näyttöä muutamilla 21:9-suhteessa olevilla trailereilla. Kuten kuvista voidaan nähdä, kuvasuhde ei näytä liian leveältä. Kalibroituna näytön väritoisto oli hyvä myös elokuvissa. Kontrastin ja mustan tason osalta PG348Q ei pärjää esim. OLED-televisioille.

Äänet

Kuten artikkelin ensimmäisen näytön kohdalla totesimme, näytön sisäisistä kaiuttimista on vaikeea löytää mitään hyvää. Tämänkin mallin kohdalla olemme sitä mieltä, että suurin osa tämän näytön omistajista arvostaisi enemmän halvempaa hintaa, kuin näytön sisäisiä kaiuttimia.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Asus ROG Swift PG27AQ -näytön esittely ja ominaisuudet
  3. Asus ROG Swift PQ348Q -näytön esittely ja ominaisuudet
  4. Testit ja mittaukset
  5. Käyttökokemukset
  6. Loppuyhteenveto