UUSIMMAT

Testissä Asus ROG Strix GL502VM -pelikannettava

17.07.2017 19:00 | Joonas Koivisto | 3

Otimme Muropaketin testiin Asuksen Republic Of Gamers -tuoteperheeseen kuuluvan ROG Strix GL502VM -pelikannettavan.

Asus on rakentanut ROG Strix GL502VM:sta hieman tavallista ohuemman ja kevyemmän, mutta silti tärkeimmillä ominaisuuksilla varustetun pelikannettavan.

Testaamastamme mallista löytyy täysiverinen NVIDIA GeForce GTX 1060 -näytönohjain, 15,6 tuuman FullHD-näyttö G-Sync-teknologialla, Intel Core i7-7700 HQ -prosessori, 16 gigatavua 2133 megahertsin DDR4-keskusmuistia, 256 gigatavun SSD-asema sekä teratavun mekaaninen kovalevy. Suomessa kannettava tällä varustelulla maksaa noin 1800 euroa.

Intel Core i7-7700 HQ -prosessori on Intelin mobiililaitteiden Kaby Lakeista lähes kärkipäätä ja jää jälkeen ainoastaan i7-7820- ja i7-7920 -malleille. Core i7-7700 HQ:n TDP-arvo on 45 wattia.

Kilpailijoiden keskeiset mallit, joista löytyy GeForce GTX 1060 -näytönohjain, mahtuvat tähän samaan hintaluokkaan. MSI:llä on tarjolla GT62VR 7RD, jossa on myös G-Sync-näyttö. Acerilta löytyy tähän hintaluokkaan Predator 15 G9-593-53EZ, josta ei kuitenkaan löydy G-Sync-ominaisuutta. Jopa hieman halvemmalla voi saada HP:n Omen-sarjan 17-w103no-kannettavan, joka on kuitenkin jo 17,3 tuuman kokoluokkaa. Myös HP:lta löytyy tarjota tähän hintaluokkaan G-Sync-teknologialla varustettu pelikannettava.

Asus markkinoi ROG Strix GL502VM:ää kevyenä pelikannettavana, joten se otettiin näkökulmaksi testikäyttöä varten.

Kannettavan pelikokemukseen otettiin tuntumaa käytännössä, ja suorituskyky testattiin peleillä että synteettisillä testeillä. Lisäksi kurkistettiin kannen alle siltä varalta, jos haluaa päivittää koneensa osia. Verrokkina suorituskykytesteissä oli vanhemman sukupolven Asus ROG Strix GL502 -malli, jossa oli kuitenkin näytönohjaimena pykälän tehokkaampi GeForce GTX 1070.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Käyttöominaisuudet
  3. Prosessori ja lämpötilat
  4. Pelisuorituskyky
  5. Yhteenveto
Keskustelu

Plussaa pohjan aukaisusta, nyt sai paremman kuvan päivitettävyydestä ja jäähdytysratkaisusta.

  • Tuulettimen ääni kovassa käytössä

Kuinka suuresta melutasosta siis puhutaan? Tältä osin mittaukset puuttuvat.

  • Prosessori throttlaa todella aggressiivisesti, kun lämmöt nousevat

Miksi ei ole kerrottu, että mitkä ne lämpötilat sitten ovat? Mittaukset puuttuvat prosessorin osalta kokonaan ja näytönohjaimelle annettu vain yksi lämpötila, ilmeisesti pelikäytössä(?).

Ei hyvää päivää nämä "artikkelit" nykyään mutupaketissa.

Unohtui vielä sanoa tuosta aiemmasta, että tässä kannettavassa on ilmeisesti myös akku? Akkukestosta ei puhuttu artikkelissa mitään, eikä siitä putoaako suorituskyky jos laite on pelkän akkuvirran varassa. Miksei mukana ole testejä akkukestosta? Kuitenkin aika olennainen osa kannettavia tietokoneita.

Lisäksi nuo suorituskykyvertailut KAHDEN (2) laitteen välillä ovat onnettoman suppeat. Miksi tuossa ei ole enemmän vertailukohteita, koska tällä hetkellä tuo otos jää todella vaatimattoman pieneksi? Kaiken lisäksi tässä on testattu ainoastaan pelisuorituskykyä, joten täytyy kysyä että miksi hyötyohjelmia ei testata ja minkä vuoksi mitään prosessoripainotteisia testejä ei ole mukana? Artikkelin alussa mainitaan, että verrokkikannettavassa on eri prosessori, niin noiden kahden prosessorin (edes noiden kahden) välisiä eroja olisi mukava tietää tarkemmin.

Vilkaisin aikaisempaa kannettavia koskevaa artikkelia, joissa annoin kritiikkiä huonoista ja epäselvistä graafeista, joissa kuvattiin prosessorin lämpötiloja. Onko ratkaisunne tähän asialliseen ja rakentavaan kritiikkiin todellakin jättää nuo kritiikin kohteena olevat osiot pois? Edellisessä artikkelissa oli mukana myös akkukeston testit, miksi ne puuttuvat nyt tästä?

Oliko tätä artikkelia tarkoitus täydentää myöhemmin, koska nyt tämä on selvästi julkaistu keskeneräisenä ja puutteellisena?

Omalla kohdalla kannettavan tietokoneen laittaminen on ajankohtaista ja on ikävää, että tätä sivustoa joutuu nykyään käyttämään vain välietappeina lisätiedon hakemiseen – niin uutisten kuin testiartikkeleidenkin osalta. Aikaisemmin ostopäätöksen pystyi hyvinkin tekemään pelkästään Muropaketin testiartikkelin perusteella.

Tuskin tähänkään palautteeseen kukaan reagoi mitenkään.

Muropaketin uusimmat