UUSIMMAT

Kotelo ulkoa

30.12.2015 22:05 Juha Kokkonen

carbide_600q_3

Corsair mainostaa Carbide 600Q:n ulkoista olemusta pelkistetyksi ja elegantiksi. Ainakin ensimmäiseen osaan on helppo yhtyä, sillä kotelon muotoilu koostuu nykytyyliin lähinnä tasaisista umpinaisista pinnoista sekä terävistä kulmista. Muotin rikkovat ainoastaan kattopaneelin pyöristetty etureuna sekä etupaneelin kylkien ilmanottoaukot. Kotelon runko on mustaksi maalattua terästä, kylkipaneelit tumman harmaaksi maalattua terästä ja etu- sekä kattopaneeli tummanharmaalla teräslevyllä pinnoitettua muovia.

Carbide 600Q:n ulkomitat ovat 454 x 260 x 535 mm (S x L x K), joten kyseessä on nykypäivän miditornikoteloksi melko lyhyt, korkea ja leveä tapaus. Valmistajan mukaan painoa 10 kg, joka on melko tyypillinen lukema laadukkaalle äänieristetylle kotelolle tässä kokoluokassa. Carbide 600 -mallit ovat suunniteltu yhteensopiviksi mini-ITX-, micro-ATX-, ATX- ja E-ATX-kokoisten emolevyjen kanssa. Kotelon varustukseen kuuluu kaksi 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa, kaksi sisäistä 3,5 tuuman levypaikkaa sekä kolme sisäistä 2,5 tuuman levypaikkaa. Tuuletinpaikat löytyvät parhaimmillaan kuudelle tuulettimelle 120 mm koossa. Mukana toimitetaan kolme 140 mm tuuletinta. Valmistaja lupaa tuotteelleen kahden vuoden takuun valmistusvirheiden varalta.

carbide_600q_4

Kuten hiljaisuuteen pyrkivälle kotelolle sopii, Carbide 600Q:n ulkopinnoissa on hyvin vähän aukkoja. Sekä kylki- että kattopaneeli ovat täysin umpinaisia ja etupaneelikin on julkisivun puolelta pelkkää tasaista metallipintaa. Etupaneelin kyljistä sen sijaan löytyy 2/3 matkalta sormen mentävät ilmanottoaukot etutuulettimia varten. Etupaneelin yläosaa halkova vaakasauma paljastaa asemapaikkojen peiteluukun olemassaolon. Toisin kuin monet muut valmistajat, Corsair ei ole päättänyt tehdä koko etupaneelista avautuvaa luukkua. Etupaneelin oikeassa alanurkassa on hillitty Corsairin purjelogo.

carbide_600q_5

Etupaneelin yläosassa sijaitsee siis kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa taakseen peittävä pieni luukku, jonka sisäpinnassa on ääntä vaimentavaa tekstiilipintaista materiaalia. Luukku pysyy kiinni magneettien avulla ja on vasemmasta reunastaan kiinni metallisilla kaksoissaranoilla, jotka mahdollistavat luukun aukeamisen hieman yli 90 asteen kulmaan. Luukun sisäpinta tulee aivan asemapaikkojen tasalle, joten nupillisten säätöpaneelien tai muiden kohopintaisten lisälaitteiden asentaminen sen taakse ei ole mahdollista.

carbide_600q_7

carbide_600q_6

Etupaneelin irrottaminen ei onnistu ulkopuolelta käsin, vaan se vaatii molemmissa reunoissa sijaitsevien kolmen muovisen kiinnikekynnen vapauttamisen kotelon sisäpuolelta. Kun kynnet on saatu irti otteestaan, irtoaa paneeli ongelmitta, sillä siihen ei ole kiinnitettynä mitään johtoja. Etupaneelin sisäpinnasta löytyy samaa tiheää kangaspintaista äänenvaimennusmateriaalia, jota on käytetty myös kotelon kyljissä ja katossa. Asemapaikkojen peitelevyjen sisäpinnassa on näppärät klipsit, joiden avulla niiden irrottaminen on helpompaa.

Etupaneelin takaa paljastuu magneeteilla sekä kynsillä runkoon kiinnitetty muovinen pölysuodatin, joka peittää taakseen kotelon etutuulettimet. Oletuksena etutuulettimista toinen on asennettuna paikalleen ja toinen kotelon mukana toimitettavassa pahvirasiassa. Tuulettimet ovat mallia AF140L ja kooltaan 140 x 140 x 25 mm. Valmistaja ilmoittaa niiden teknisiksi tiedoiksi 1000 RPM ja 67,4 CFM. Pölysuodattimen irrotus voisi olla toteutettu hieman helpommin niin, että se onnistuisi etupaneelin ollessa paikallaan.

carbide_600q_8

Painikkeet, liitännät ja merkkivalot on sijoitettu kattopaneelin vasemman reunan etuosaan, joka on käytännöllinen ratkaisu siinä tapauksessa, jos kotelon sijoituspaikka on lattialla. Aluetta kehystää kiiltävän musta koristetausta. Liitäntäpuolella tarjolla on kuuloke- ja mikrofoniliitännät, kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä kaksi USB 2.0 -liitäntää. Tuulettimien ohjaamiseen kotelo tarjoaa kolmiasentoisen tuuletinsäätimen, johon on mahdollista kytkeä kolme tuuletinta. Virtapainike ja reset-painike ovat tuntumaltaan miellyttävän teräväliikkeisiä ja ne ovat sijoitettu selkeästi kauas toisistaan. Kiintolevyjen aktiivisuusvalo sekä virtapainikkeeseen sijoitettu virtavalo ovat väriltään valkoisia.

carbide_600q_10

Kotelon pohjan jokaisesta kulmasta löytyy muoviset korokejalat, jotka nostavat kotelon rungon 32 mm irti tasosta. Korokkeiden pohjassa on kumipinta kotelon liukumisen estämiseksi. Kotelon pohjasta noin puolet on ilmanvaihtoaukkojen peitossa. Hunajakennoritilällä toteutetut aukot sijaitsevat sivusuunnassa epäkeskeisesti ja sisältävät kiinnityspisteet 120 ja 140 mm tuulettimille. Ilmanvaihtoaukkojen edessä on magneettikiinnitteinen muovinen pölysuodatin, joka estää pölyn pääsemisen lattialta kotelon sisään.

carbide_600q_9

Koska Carbide 600Q on käänteistä sisäasettelua käyttävä kotelo, on myöskin takapaneelin asettelu ylösalaisin. Toisin sanoen virtalähdepaikka sijaitsee kotelon yläosassa, laajennuskorttipaikat takapaneelin keskellä ja takatuulettimen ilmanpoistoaukko sekä emolevyn I/O-paneeli alhaalla. Korttipaikkojen vieressä on suurikokoinen rei’itetty ilmanpoistoaukko. Virtalähdepaikka on varustettu sormiruuvein kiinnitetyllä kehyksellä, joka mahdollistaa virtalähteen asentamisen koteloon takapaneelin kautta.

carbide_600q_11

Molemmat kylkipaneelit ovat kiinni sormiruuveilla ja niiden takareunaan on muotoiltu irrottamista helpottava kahva. Kylkipaneelit ovat 600Q:ssa taaksepäin liu’uttamalla irtoavaa mallia. 600C-mallissa ikkunakylki on saranoitu takaosastaan ja varustettu etuosaan sijoitetulla lukituskahvalla. 600Q:n molempien kylkipaneelien sisäpintaan on asennettu ohut noin kolmen millimetrin paksuinen äänenvaimennuskerros, joka on kankaalla päällystettyä tiheää vaahtokumimaista materiaalia.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
  2. Kotelo ulkoa
  3. Kotelo sisältä
  4. Jäähdyttimien sovitus & kokoonpanon asennus
  5. Testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto