Uusimmat

Ergonomia ja äänenlaatu

26.08.2018 10:00 Osku Kannisto

Ergonomia ja äänenlaatu

Corsair HS70 Wireless -kuulokkeet ovat rakenteeltaan erittäin tukevat. Terhakkaan kimmoisat pehmusteet peittävät sisäänsä isotkin korvat ja muovautuvat miellyttävästi pään muotoihin.

Pään päälle tuleva tukipanta ei ole pehmoisuudeltaan mukavimpia, mutta kannattaa luureja tasapainoisesti leveytensä ansiosta. Pehmusteiden synteettinen materiaalia on joustavaa.

Kuulokkeet eivät ole sisäisestä akustaan huolimatta liian painavat, ja niiden paino jakautuu tasaisesti molemmille puolille päätä.

Oikeaan kuulokkeeseen on sijoitettu ainoastaan virtakytkin, joka samalla yhdistää kuulokkeet USB-lähettimeen automaattisesti. Vasempaan kuulokkeeseen saa kiinni mukana tulevan mikrofonin. Sen lisäksi kuulokkeessa on mikrofonin mykistysnäppäin, microUSB-latausliitin sekä pyörösäädin äänenvoimakkuudelle. Yksinkertaisuus suunnittelussa on positiivista, koska näppäimet löytyvät helposti.

Corsair HS70 Wireless -kuulokkeiden rakenteessa on kuitekin muutama pelaajan kannalta olennainen ongelma.

Vasempaan kuulokkeeseen sijoitettu säädin äänenvoimakkuudelle on todella herkkä. Muutaman millin pyöräytyksellä äänenvoimakkuus pomppaa korvia raastavalle tasolle. Säätimeen osuu helposti kuulokkeiden asentoa päässä korjatessa ennen kuin rullaa oppii varomaan tietoisesti.

Toinen ongelma on kuulokkeiden varsin avoin rakenne. Ne poimivat melun ja omat puheet pelitilasta äänimaailmaan turhan helposti, mikä käytännössä pakottaa nostamaan äänenpainetta turhan kovalle. Voimakkuutta riittää kuulovaurioon asti, joten pidemmässä käytössä tulee säätöjen kanssa olla varovainen.

Pidemmässä eli yli tunnin käytössä kuulokkeiden materiaalit alkavat hiostaa korvia. Kuulokkeiden ja korvien välinen tila alkaa selkeästi lämmetä. Lämpötilaa saa laskettua hetkellisesti raottamalla kuulokkeita, mutta lämpö palaa nopeasti. Ongelma ei ole suuri tukevia pelikuulokkeita aiemmin käyttäneille, mutta esimerkiksi ilmavampiin hifi-kuulokkeihin tottuneet huomaavat asian nopeasti.

Kuulokkeille tarkoitettu Cue-hallintaohjelmisto on erittäin selkeä. Yksinkertaisessa käyttöliittymässä näkee pikavilkaisulla akkukeston ja valitun äänitilan. Ohjelmalla valitaan stereo/virtuaalitila sekä halutessa taajuuskorjain. Esivalikoimasta löytyy viisi tilaa esimerkiksi elokuva- ja FPS-käyttöä silmällä pitäen. EQ-kurveja voi luoda listalle itse lisää, eikä niitä ole pakko käyttää lainkaan.

Pikanäppäimiä äänitilan nopeampaan vaihtoon kesken peli ei kuulokkeista löydy, vaan se on tehtävä Cuen kautta. Ohjelma mahdollistaa myös kuulokkeiden firmwaren päivityksen kytkemällä kuulokkeet USB-kaapelilla tietokoneeseen. Operaatioon kului noin viisi minuuttia.

Mikrofoni ansaitsee kiitosta huomaamattomalla, mutta toimivalla toteutuksellaan. Siroudestaan huolimatta mikrofonin kannatuskaapeli kestää erinomaisen tarkasti vääntelyä. Se ei pelin tiimellyksessä siirry eri paikkaan vahingossa vaan pysyy vakaasti juuri siinä asennossa kuin on tarkoituskin. Mikrofonin äänistä poistetaan taustaääntä aktiivisesti. Äänenlaatu riittää hyvin pelichatteihin.

Äänenlaatu ansaitsee kiitosta tasapainosta ja lämmöstä. Kaikki metallinen klingi ja äänten korostettu kirkkaus loistavat poissaolollaan, joten sointi ei rasita korvia pitkänkään kuuntelusession aikana.

Bassot toistuvat mehevän tukevina kuitenkaan hallitsematta äänimaailmaa. Äänessä ei havaittu selkeitä puutteita kuuntelussa. Joskin ääntä voi luonnehtia loudness-efektin kaltaisesti itseään isommalta.

Peleissä on Cue-ohjelmiston kautta valittavissa, haluaako puhtaan stereon vai virtuaalisen 7.1-äänimaailman.

Testeissä 7.1-virtuaalitila onnistui tuottamaan hieman tarkemman äänikuvan eri äänilähteiden sijoittumisen suhteen. Kokonaisuus jäi kuitenkin tunkkaiseksi musiikin sekä muiden taustaäänien osalta. Pirteyttä ja luvattua mukaansa tempaavuutta jäi kaipaamaan. 7.1-tilaääni on käytettävissä vain Windows-koneilla eli PS4-peleissä on tyytyminen stereoon.

Stereotilassa kuulokkeet toimivat luontevammin ja loihtivat yhtenäisemmän äänimaailman, jota varsinkin seikkailupeleissä arvostaa huomattavasti keinotekoista tarkkuutta enemmän. Yksityiskohdat eivät kuitenkaan asetu kohdalleen, vaan äänilähteiden eli vihollisten sijaintia on mahdotonta paikallistaa tarkemmin kuin vasemmalle tai oikealle.

Syvyys jää äänikuvasta puuttumaan molemmissa äänitiloissa pelatessa. Ääni sortuu tummuuteen tukevan basson jyrätessä. Pelien hienot ääniyksityiskohdat eivät toistu tarkasti. Lopputuloksesta pitää moni toimintajyräykseen ja tykitykseen tottunut käyttäjä, mutta neutraalista äänestä ja fiilistelystä pitävä pelaaja pettyy.

Corsair HS70 Wireless -kuulokkeet soveltuvat pelaamisen ohella mainiosti viihdekäyttöön. Eri tyypin musiikit kevyestä musiikista raskaampaan rokkiin toistuvat tyylikkäästi. Musiikista erottaa helposti eri instrumentit ja basso iskee dynaamisen ponnekkaasti pitäen paketin tiukasti kasassa.

Lämpö ja tasapainoisuus tuovat ääneen tunkkaisuutena havaittavan verhon, joka jyrää hienoimmat nyanssit ja haittaa soinnin ilmavuutta. Tämä ongelma oikeuttaa nipotukseen kuitenkin vasta paljon kalliimpiin kuulokkeihin verratessa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ergonomia ja äänenlaatu
  3. Yhteenveto