UUSIMMAT

Testissä high-end-luokan ilmajäähdytteiset haastajacoolerit: ”Yksi positiivinen yllättäjä houkuttelevaan hintaan”

16.08.2016 13:20 | Juha Kokkonen

Ilmajäähdytteisten high-end-luokan prosessoricoolerien markkinoilla on vallinnut jo useamman vuoden ajan hieman seisahtunut tilanne, sillä esimerkiksi viisi vuotta sitten julkaistu Phanteksin PH-TC14PE -malli kuuluu edelleen markkinoiden terävimpään kärkeen. Toisin sanoen kehitys on jäänyt polkemaan hieman paikalleen, eikä miltään valmistajalta ole nähty merkittäviä innovatiivisia ratkaisuja ja niiden kautta parannusta jäähdytystehoon.

Testasimme high-end-prosessoricoolereita Muropaketissa viimeksi runsaat pari vuotta sitten. Tuolloin totesimme Noctua NH-D15 -mallin niukasti tehokkaimmaksi testaamaksemme ilmajäähdytteiseksi cooleriksi. Ero edellä mainittuun Phanteksiin oli kuitenkin hyvin pieni. Koska kyseisestä vertailusta on kuitenkin vierähtänyt jo pari vuotta, päätimme tehdä katsauksen markkinoiden tämän hetken tarjontaan.

kaikki-haastajat-1

Valitsimme testiin high-end-coolerit kolmelta eri valmistajalta ja päätimme asettaa ne haastajiksi Noctua NH-D15:lle. Mukaan pääsivät mallit Cooler Masterilta, Raijintekiltä ja Scytheltä. Tarkoituksena on tutustua markkinoille viime aikoina saapuneisiin malleihin ja tutkia, onko niiden teknisissä ratkaisuissa tapahtunut mitään kehitystä vanhempiin kärkimalleihin nähden.

Tutustumme tässä artikkelissa coolereiden teknisiin ominaisuuksiin ja rakenneratkaisuihin sekä vertailemme niiden jäähdytyssuorituskykyä Noctua NH-D15:een tehokkaan suorittimen avulla. Mukana ovat luonnollisesti myös melumittaukset ja -arviointi.

HUOMIO! Havaitsimme coolerien lämpötilatesteissä Cooler Master MasterAir Maker 8:n kohdalla epänormaaleilta vaikuttaneita mittaustuloksia ja ajoimme testit uudelleen ilman merkittävää muutosta. Olimme asiasta yhteydessä valmistajaan, joka pyysi testikappaleemme tutkittavaksi ja coolerin arvostelun sekä kirjaamamme testitulokset hyllytettäväksi, kunnes valmistaja on saanut tutkittua testicoolerin vikojen varalta. Päivitämme MasterAir Maker 8:n osuuden artikkeliin mahdollisesti myöhemmin ja ilmoitamme siitä erillisellä uutisella.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Raijintek Tisis
  3. Scythe Fuma
  4. Testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto