Uusimmat

Scythe Fuma

16.08.2016 13:20 Juha Kokkonen

scythe-fuma-1 scythe-fuma-2

Japanilainen Scythe on yksi jäähdytysmarkkinoiden konkareista, sillä sen tarinan alkupiste päiväytyy vuodelle 2002. Scythen matkan varrelle mahtuu lukuisia coolerimalleja, mutta hieman erikoisena seikkana sen mallistosta puuttui vielä hetki sitten kaksitorniseen rakenteeseen perustuva huippumalli. Yritys paikkasi kuitenkin tilanteen viime marraskuussa julkaisemalla uuden Fuma-mallin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole firman ensimmäinen kaksitornimalli, sillä viisi ja puoli vuotta se esitteli Mine 2 -mallin, joka on jo poistunut markkinoilta. Fuma on kuitenkin ikään kuin Mine 2:n seuraaja.

Julkaisun yhteydessä Scythe ilmoitti Fuman verottomaksi suositushinnaksi erittäin edulliselta kuulostavan 39 euroa. Suomen verojen kanssa se tarkoittaa runsasta 48 euroa, joka ei jää kovin kauaksi Suomen markkinoiden edullisimmasta 51 euron hinnasta.

Scythe on pakannut Fuman tummansävyiseen pahvirasiaan, joka on tämän testikolmikon pienikokoisin. Pakkauksen pinnassa on esitelty kattavasti coolerin numeroarvot, mitat sekä keskeisimmät ominaisuudet. Tuotekuvat ovat kuitenkin melko pienikokoisia. Laatikon sisällä coolerin suojaus on jätetty ainoastaan pahvikehysten varaan, jonka huomaa helinänä jo pakkausta käsitellessä. Suojaus ei ole mielestämme riittävä, ja totesimme sen myös käytännössä coolerin yläreunan painuneina jäähdytysripoina.

Pakkauksen sisällä on coolerin ohella tuulettimet, asennusohjelappunen, tuuletinhaaroitin, pieni ruiskullinen lämpötahnaa, pussillinen ruuveja, kiinnitysraudat kolmelle tuulettimelle, pieni kiintoavain sekä kiinnitysraudat Intel- ja AMD-suoritinkannoille (LGA 775, 115X, 1366, 2011, LGA 2011-v3 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 ja FM2+).

scythe-fuma-4

Perusrakenteeltaan Fuma näyttää hyvin tyypilliseltä kaksitorniselta coolerilta, mutta muutamien seikkojen osalta se erottuu kuitenkin kilpailijoista. Ensinnäkin se on monia vastaavaan rakenteeseen perustuvia coolereita sirompi, ja käytetty ripamuotoilu luo illuusion todellista harvemmasta ripajaosta. Scythe kertoo pyrkineensä pitämään Fuman mahdollisimman matalana ja pienenä suorituskykyä uhraamatta, jonka seurauksena pohjan ja rivastorakenteen suunnittelussa on käytetty paljon aikaa.

Fuman ulkomitat ovat 137 x 149 x 130 mm (L x K x S), jotka tekevät siitä kompaktimman ja matalamman kuin useimmat kilpailijansa. Korkeutensa puolesta Fuman pitäisikin sopia myös useimpiin edullisemman pään koteloihin. Painoa kokonaisuudella on 920 grammaa, joka on yleisellä mittapuulla melko paljon, mutta siitä huolimatta useamman sata grammaa vähemmän kuin painavimmat kilpailijansa. Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n PWM-tuuletinta, joiden kierrosalue on laaja 300 – 1400 RPM. Scythen takuu Fumalle kattaa kaksi vuotta.

scythe-fuma-5

Fuman kaksitorninen rakenne koostuu kahdesta identtisestä alumiinirivastosta, jotka ovat mitoiltaan hoikempia kuin monissa kilpailijoissa. Reunoilta rivastojen leveys on noin 39 mm ja keskeltä 30 mm. Molemmissa rivastoissa on 47 lamellia, joiden paksuus on 0,4 mm ja väli tasan kaksi milliä. Lamellit on muotoiltu niin, että rivaston päädyissä ripavali on paikoin kaksinkertainen. Lisäksi joka toisen lamellin etureuna on hammastettu.

Lämpö siirtyy coolerin kuparisesta pohjasta alumiinirivastoihin kuuden kuusi milliä paksun lämpöputken välityksellä, jotka kiinnittyvät rivastoihin molemmista päistään. Lämpöputkien muotoilu on symmetristä, eli pohja sijaitsee coolerin keskellä. Vaikka Fuma on melko matala tornicooleri, jää rivaston ja emolevyn pinnan väliin noin 40 mm:n tila.

scythe-fuma-3

scythe-fuma-7

Scythe toimittaa Fuman mukana kaksi 120 mm:n Slip Stream -tuuletinta, joiden roottorimuotoilussa on keskitytty erityisesti ilmavirran maksimointiin. PWM-ohjattavien tuulettimien kierrosnopeusalueeksi ilmoitetaan laaja 300 – 1400 RPM, jonka myötä syntyy 13 – 28 dBA äänenpaine. Ilmavirtaa yksi tuuletin tuottaa 5,6 – 79 CFM, joka on erittäin hyvä lukema tämän kokoluokan tuulettimelle. Paineentuotoksi ilmoitetaan vastaavasti 0,01 – 1,56 mmH2O.

Tuulettimien kiinnitys cooleriin on toteutettu metallilankakiinnikkein rivaston kyljessä sijaitseviin uriin. Kiinnikkeiden käyttöä on helpottamassa keskelle muotoillut koukut. Mukana toimitetaan kiinnikkeet myös kolmannelle tuulettimelle. Tuulettimet voidaan kytkeä samaan emolevyn nelipinniseen tuuletinliitäntään mukana toimitettavan haaroitusadapterin avulla.

scythe-fuma-6

Fuman pohjaosa on alapuolelta nikkelöityä kuparia ja yläpuolelta alumiinia. Kaikkien kuuden kuparilämpöputken keskikohdat on juotettu tiiviiseen riviin puoliskojen väliin. Pohja on lämpöputkien suuntaisesti täysin tasainen, mutta ristikkäiseen suuntaan selvästi kupera, joka on varmasti tarkoituksellista. Pohjan kontaktipinnan mitat ovat 37 – 42 mm ja valmistaja on viimeistellyt sen peilipinnaksi. Sopivassa valossa pinnassa on havaittavissa hyvin hienojakoisia kaarevia viimeistelyjälkiä, joita ei kuitenkaan ole havaittavissa sormella.

scythe-fuma-8

Fuman asennus (LGA 115x -kannalle) alkaa metallisen taustalevyn asettamisella emolevyn taustapuolelle. Taustalevyssä olevat reiät on asetettava oikeaan kohtaan emolevyssä olevien ruuvinkantojen kanssa. Taustalevyn sakaroissa olevat kumiset tassut estävät metallipinnan kontaktin piirilevyn pinnan kanssa.

scythe-fuma-9

Taustalevyä on pideltävä paikallaan emolevyn taustapuolella samalla kun etupuolelle ruuvataan kiinni korokeosalla varustetut sormiruuvit. Ruuvien ja piirilevyn väliin asetetaan muoviset prikat. Korokeruuvien päälle asetetaan puolestaan mustat metallipalkit, jotka kiristetään paikalleen tavallisilla ristikantaisilla ruuveilla. Tässä kohdassa olisi nähnyt mieluusti käytettävän sormiruuveja.

scythe-fuma-10

Coolerin kiinnitys prosessorin päälle tapahtuu pohjaosan päälle asetettavalla metallipalkilla, joka kiristetään paikalleen molempiin päihin sijoitettavilla ruuveilla. Ruuvit ovat periaatteessa sormiruuveja, mutta niiden hankalan sijainnin vuoksi kiristys on hyvä suorittaa pitkällä ruuvimeisselillä.

Metallipalkki pysyy varsin hyvin oikealla paikallaan pohjan päällä, sillä sille löytyy oma uransa ja lisäksi palkin kyljissä on paikallaan pysymistä helpottavat ”kynnet”. Keskituuletin voidaan kiinnittää cooleriin vasta kiristämisen jälkeen.

scythe-fuma-11

Myös Fuma peittää alleen valtaosan prosessorikantaa ympäröivästä alueesta, vaikka onkin hieman kilpailijoitaan pienikokoisempi. Myös Fuman kiinnitysratkaisun perusperiaate on varsin looginen ja noudattaa samaa kaavaa muiden tämän vertailun coolerien kanssa, mutta myös Scythellä olisi vielä viilaamista yksityiskohtien ja helppokäyttöisyyden suhteen. Asennus olisi ollut melko helppo toteuttaa täysin työkaluvapaaksi, mutta nyt ruuvimeisselin käyttö on lähes pakollista. Myös taustalevyn kannatteleminen oikealla paikalla on hieman hankalaa. Onneksi lopputulos on kilpakumppanien tavoin tukevan tuntuinen.

Yhteensopivuuden kannalta Fuma on tämänkertaisia kilpakumppaneitaan parempi, sillä sen rivasto ei yllä useimmilla emolevyillä muistipaikkojen päällä ja metallilankakiinniteisen tuulettimen asennuskorkeutta voi tarvittaessa säätää reunimmaisen muistikamman korkeuden mukaan.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

  • Asennusohjeet näyttävät ensisilmäyksellä sekavilta, koska seassa on aasiankielistä tekstiä.
  • Asennuksessa tarvitaan ruuvimeisseliä.
  • Taustalevyn pitäminen paikallaan asennuksen alkuvaiheessa saattaa olla hieman hankalaa.
  • Tuulettimien asennuskorkeutta voi säätää.
  • Lopputulos tuntuu tukevalta.
  • Yhteensopivuus muistipaikkojen kanssa on tämän kokoluokan coolerille kohtalaisen hyvä.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Raijintek Tisis
  3. Scythe Fuma
  4. Testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat