Phanteks Eclipse P400S

07.06.2016 11:59 | Juha Kokkonen | 5

Phanteks Eclipse P400S

phanteks-eclipse-p400s-1

Phanteks teki viitisen vuotta sitten näyttävän sisääntulon prosessoricoolerimarkkinoille julkaisemalla huipputehokkaaksi osoittautuneen PH-TC14PE-mallin. Paria vuotta myöhemmin yritys laajensi kotelopuolelle uudella Enthoo Primo -mallilla, joka ei sekään ollut huono pelinavaus uudelta tulokkaalta. Nyt Phanteksin valikoimista löytyy jo pitkälti toistakymmentä kotelomallia.

Yksi Phanteksin kotelovalikoiman viimeisimmistä lisäyksistä ovat Eclipse P400 -mallit, jotka esiteltiin helmikuun alussa. Eclipsestä on tarjolla ikkunallinen ja ikkunaton versio sekä äänenvaimennusmateriaalilla ja tuuletinsäätimellä varustettu P400S-malli. Me otimme testiin juurikin Eclipse P400S:n. Valmistajan suositushinta P400:lle on väristä riippuen 69,90 ja 79,90 euroa, kun taasen P400S-mallista joutuu maksamaan kympin enemmän. Suomessa perusversio maksaa edullisimmillaan noin 74 euroa ja S-versio noin 80 euroa, joten kyseessä on tämän vertailun edullisin kotelo.

Phanteks on pakannut Eclipse P400S:n ruskeaan pahvilaatikkoon, jonka kyljet on koristeltu mustilla painatuksilla. Pakkauksen kyljistä käy hyvin selville kotelon tärkeimmät ominaisuudet sekä tekniset tiedot. Laatikon päissä on kantamisen kannalta oleelliset aukot. Laatikon sisällä tuote on suojattu muovipussilla sekä styrox-sovitteilla.

Phanteks Eclipse P400S -tuotesivu
Phanteks Eclipse P400 -tuotesivu

phanteks-eclipse-p400s-2

Eclipse P400S:n oheistarvikkeet löytyvät kotelon sisältä pahvirasiaan pakattuna. Kattaus on melko vaatimaton: pussillinen ruuveja, viisi mustaa nippusidettä, pelkistetyt pikaohjeet (kattavammat ohjeet PDF:nä valmistajan sivuilta), takuutiedote sekä kaksi magneettikiinnitteistä pölysuodatinta.

phanteks-eclipse-p400s-3

Muotoilultaan Eclipse P400S on valmistajan mukaan yksinkertaisen elegantti ja se pitää mielestäni melko hyvin paikkaansa. Phanteks ei ole onneksi tyytynyt täysin pelkistettyyn kulmikkaaseen laatikkomuotoiluun, vaan etupaneeliin on saatu aikaan onnistuneita muotoja yksinkertaisella reseptillä. Kotelon rakenne on niin ulko- kuin sisäpinnoiltaankin mustaksi maalattua terästä. Ainoastaan etupaneelin runko sekä kotelon jalat ovat muovia. Muropaketin testikappale edusti P400S:n ikkunatonta versiota.

P400S:n ulkomitat ovat 210 x 465 x 470 mm ja se painaa seitsemän kiloa, joka ei ole äänenvaimennetulle miditornikotelolle hirveän paljon. Kotelo on yhteensopiva E-ATX-(max. 272 mm leveä), ATX-, micro-ATX- ja mini-ITX-emolevyjen kanssa. Kotelossa on kaksi 3,5 ja kaksi 2,5 tuuman levypaikkaa, joiden määrää voi lisätä lisävarusteena myytävillä kelkoilla. Jäähdytyksestä vastaa kaksi 120 mm tuuletinta ja kaikkiaan kotelossa on kuusi tuuletinpaikkaa. Valmistaja tarjoaa viiden vuoden takuun valmistusvirheiden varalle. Värivaihtoehtoja on saatavilla kolme: musta, valkoinen ja harmaa.

phanteks-eclipse-p400s-4

Edestä katsottuna P400S:n etupaneeli on umpinainen ja se ulkonee hieman alaosaa kohden. Etupaneelin ulkopinta on samaa maalattua teräspeltiä kuin muutkin ulkopinnat, joka antaa kotelolle hieman arvokkaamman vaikutelman. Ilmanotto on toteutettu etupaneelin ylä- ja alareunasta, jotta tuulettimien melu ei pääsisi kantautumaan suoraan käyttäjän korviin. Etupaneelin yläosan ilmanottoaukossa on näkyvät ritilät ja alaosan ilmanottoaukkoon valmistaja on toteuttanut LED-valaistuksen, joka hohkaa epäsuorasti tasopinnalle kotelon eteen. Aivan etupaneelin alareunassa on myös valmistajan logo, mutta se jää näkymättömiin, jos koteloa ei katsele samalta tasolta suoraan edestä päin.

phanteks-eclipse-p400s-7 phanteks-eclipse-p400s-8

Etupaneelissa ei ole avattavaa luukkua, mutta se irtoaa kevyesti ulospäin vetämällä. Sen takaa paljastuu kotelon teräsrunko etuosan tuuletinpaikkoineen. Valmiiksi etuosaan on asennettuna yksi sisään puhaltava 120 mm tuuletin, jonka teknisistä ominaisuuksista Phanteks ei ole antanut sen tarkempia tietoja. Tuulettimien kiinnityspisteet ovat kiskomaiset, joka mahdollistaa niiden sijainnin vapaan säätämisen pystysuunnassa. Tuuletinpaikkojen alapuolelle on kiinnitetty valkoinen LED-valopalkki, joka koostuu kymmenestä RGB-pintaliitosledistä. Valojen väriä voi vaihtaa kattopaneelin etureunassa olevasta painikkeesta.

Irtoavan etupaneelin ulkopinta on teräslevyä, mutta runkorakenne muovia. Paneelin sisäpinta on kovera, jotta ilmavirta pääsee liikkumaan vapaasti tuulettimille. Paneelin sisäpintaan on myös liimattu ohut muutaman millin paksuinen vaahtomuovikerros, jonka pinnassa on rei’itetty muovikalvo. Ilmansuodattimet ovat toteutettu hieman erikoisesti pienillä muovisilla suodatinkaseteilla, joille on omat paikkansa etupaneelin ylä- ja alapäädyssä.

phanteks-eclipse-p400s-5

P400S:n painikkeet, merkkivalot ja liitännät sijaitsevat kattopaneelin etuosassa. Kolme teräväliikkeistä painiketta on sijoitettu tyylikkäästi kattopaneelin etureunan alapintaan, jossa ne ovat täysin piilossa. ”Piilopainikkeiden” sijainti ja toiminnot selviävät niiden kohdalle maalattujen pienien merkintöjen avulla. Vasemmanpuolimmaisena sijaitsee tuuletinsäätimen painike, jonka toimintaperiaatteesta ei jostain syystä löyty tietoa edes ohjekirjasta. Tuulettimia kuuntelemalla selvisi, että nappia painamalla säädin kierrättää nopeusasetuksia järjestyksessä ”täysi-keski-pieni-keski-täysi”. Valitulle asetukselle olisi kuitenkin mukava olla esimerkiksi jonkinlaiset merkkivalot.

Oikealta puolelta löytyy jäljellä olevat kaksi nappia, joista keskustan puoleisena sijaitsee valaistuksen värin valintapainike ja sen oikealla puolelle reset-painike. Valaistuksen valintapainike olisi ollut mukava nähdä hieman kauempana reset-painikkeesta virhepainallusten välttämiseksi. Valaistuspainikkeesta käyttäjä voi valita kymmenen eri väriä virtapainikkeen taustavalolle sekä etupaneelin alareunan koristevaloille. Kotelo muistaa valitun värin myös uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Samaan järjestelmään on mahdollista kytkeä myös Phanteksin erikseen myytäviä RGB-valonauhoja. Jostain syystä vaihtoehtona ei ole lainkaan valaistuksen sammuttamista kokonaan. Alareunan koristevalon voi kuitenkin tarvittaessa ”sammuttaa” nyppäämällä piuhan irti.

Kattopaneelin päällipintaan on sijoitettu tuntumaltaan terävä ja reunoiltaan valaistu soikea virtapainike, sen viereen sijoitettu pieni pyöreä valkoinen massamuistien aktiivisuusvalo, oikeaan reunaan sijoitetut kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. On hieman harmi, että nykypäivän kotelossa on etupaneelissa vain kaksi USB-liitäntää.

phanteks-eclipse-p400s-6

P400S-mallin kattopaneeli on varustettu magneettikiinnitteisillä muovisilla peitelevyillä, jonka sisäpinnassa on ohut kerros pehmeää vaimennusmateriaalia. Toteutus on melko näppärä ja peitelevyt tarvittaessa helpot irrottaa. Niiden alta paljastuu ilmanvaihtoaukot kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Halutessaan käyttäjä voi peittää tuuletinpaikat kotelon mukana toimitettavilla magneettikiinnitteisillä pölysuodattimilla.

phanteks-eclipse-p400s-10

P400S:n pohjan kulmista löytyy muoviset korokejalat, joiden pohjassa on pitoa antavat kumiset tassut. Ne nostavat kotelon noin 20 mm irti tasosta, mahdollistaen virtalähteen ilmanoton pohjan takaosassa sijaitsevasta ilmanottoaukosta. Virtalähteen ilmanotto on peitetty muovisella suodatinkasetilla, joka irtoaa kotelon takaosaa kohti vetämällä. Pohjan etupuoliskossa on nähtävissä neljä ruuvia, jotka on avattava kotelon sisällä olevaa kiintolevykelkkaa irrottaessa.

phanteks-eclipse-p400s-9

Eclipse P400S:n takapaneeli ei tarjoa yllätyksiä. Asettelu on hyvin perinteinen – virtalähde alhaalla, korttipaikat keskellä ja emolevyn liitinpaneeli sekä tuuletinpaikka ylhäällä. Lisäkorttipaikkojen toteutustapa on tyypillinen edullisemman hintaluokan koteloille. Peitelevyjä paikallaan pitävät sormiruuvit sijaitsevat kotelon ulkopuolella ja niitä suojaa vielä erillinen kahdella sormiruuvilla lukittava suoja/lukitusmekanismi.

phanteks-eclipse-p400s-13

Molemmat kylkipaneelit ovat taaksepäin liu’uttamalla avattavaa mallia ja irrottamista on helpottamassa takareunaan muotoiltu vetokahva. Lukitus on toteutettu sormiruuvein ja nykyaikaisena ratkaisuna ruuvit pysyvät myös avattuina kiinni paneelissa, joten ne eivät pääse menemään hukkaan. P400S-mallissa kylkipaneelien sisäpintaan on liimattu hyvin ohut äänenvaimennusmatto, joka on käytännössä rei’itetyllä kalvolla pinnoitettua vaahtomuovia. Paksuuden ja tiheyden perusteella arvelimme sen vaimennusominaisuudet jo ennakkoon lähinnä nimellisiksi.

phanteks-eclipse-p400s-11

Kotelon oikeanpuoleisen kylkipaneelin takainen näkymä on nykykoteloille tyypillinen, sillä sitä kautta pääsee käsiksi merkittävään osaan kotelon sisäisistä toiminnoista. Kotelon alaosaan on pääsy ainoastaan tältä puolelta ja siellä sijaitsee virtalähdepaikka sekä irrotettavissa oleva kehikko kahdelle 3,5 tuuman levylle. Virtalähteen maksimipituudeksi ilmoitetaan 270 mm.

Johtotilaa jää väliseinän kohdalle kohtalaisen mukavat 25 mm. Johtoja varten Phanteks on toteuttanut näppärät tarranauhasiteet, jotka eivät ole missään nimessä itsestään selvyys tässä hintaluokassa. Kotelon omassa johtonipussa kulkee mm. SATA-virtaliitin, jonka kautta tuuletinsäädin ja valaistus ottaa virtansa. Tuuletinsäätimeltä tulee vain kaksi kolmepinnistä tuuletinliitäntää, mutta käyttöohjeen mukaan ne on mahdollista jakaa jopa 10 tuulettimelle. Johtoläpivientiaukkoja löytyy emolevyn alapuolelta kolme kappaletta, yläpuolelta pari kappaletta ja pitkältä sivulta kumireunaisena myöskin pari kappaletta.

Prosessoricoolerin asennusaukko on erittäin suurikokoinen ja kattaa käytännössä koko emolevyjen kiinnityspisteiden väliin jäävän alueen. 2,5 tuuman levypaikat sijaitsevat välittömästi kyseisen aukon alapuolella. Niitä on kaksi kappaletta ja käyttävät drop’n’lock-pikakiinnitysratkaisua.

phanteks-eclipse-p400s-12

P400S:n mukana toimitetaan kahdenlaisia levykelkkoja. Kotelon pohjalla sijaitsevaan 3,5 tuuman levykehikkoon on kaksi muovista pikalukittavaa kelkkaa, joihin myös levyjen kiinnitys tapahtuu kyljistä aukeavilla pikalukitusmekanismeilla. Pystyseinässä pikamekanismilla kiinnitetyt metalliset 2,5 tuuman levykelkat vaativat levyn kiinnittämiseen ruuveja. Myös 3,5 tuuman levykelkkoihin voi vaihtoehtoisesti kiinnittää 2,5 tuuman levyn ruuveilla pohjasta.

phanteks-eclipse-p400s-14

P400S:n vasemman kylkipaneelin takainen sisäasettelu on avoin ja melko tyypillinen monille nykypäivän miditornikotelolle. Kotelon alaosa on täysin koteloitu, joten virtalähdepaikka sekä levypaikat jäävät kokonaan piiloon. Välipohja on kuitenkin rei’itetty ilmankierron parantamiseksi. Emolevyn paikka on perinteiseen tapaan takana ylhäällä ja kotelon etuosa on täysin avointa tilaa, sillä ulkoisia asemapaikkoja ei ole ja levypaikat ovat saatavilla vasta lisävarusteena. Tällä on pyritty petaamaan mahdollisimman hyvät tilat nestejäähdytysjärjestelmälle. Vakioilmankierto on toteutettu edestä alhaalta sisään ja takapaneelista ylhäältä ulos periaatteella. Kotelon runko on valmistettu mittaustemme mukaan 0,7 mm vahvasta teräslevystä, joka sallii pienen elämisen tietyissä avoimemmissa rakennekohdissa.

phanteks-eclipse-p400s-15

Kotelon avoimelle etuosalle on tarjolla useampiakin eri käyttötarkoituksia. Välipohjan etuosa irrottamalla etupaneelin sisäpintaan voidaan kiinnittää hyvinkin paksu jäähdytinkenno. Jos välipohjan etuosan peitelevyn jättää paikalleen, on siinä kiinnityspisteet esimerkiksi nestejäähdytyksen pumpulle. Vaihtoehtoisesti väliseinässä olevat peitelevyt ovat irrotettavissa ja niiden kohdalle on mahdollista kiinnittää yhteensä neljä modulaarista levykelkkaa, joita Phanteks myy lisävarusteena noin 10 euron hintaan. Ratkaisu vaikuttaa näppärältä, joten on suorastaan harmi, ettei kotelon mukana toimiteta edes paria modulaarista kelkkaa. Kaiken lisäksi nopean tutkimuksemme perusteella erillisten kelkkojen saatavuus on ainakin Suomessa melko heikkoa.

phanteks-eclipse-p400s-16

Kotelon pituussuunnassa avaraa tilaa riittää ylimäärin, mutta korkeussuunnassa kattopaneelin ja välipohjan väliin jäävä tila on hieman tiiviimpi. Takapaneelin alaosan seitsemän laajennuskorttipaikkaa ovat suojattu ritilällisillä peitelevyillä. Näytönohjaimen maksimipituus on varmasti riittävä 395 mm. Takatuuletinpaikkaan sopii ainoastaan 120 mm tuuletin ja sellainen siinä on myös esiasennettuna puhaltamassa ilmaa ulos kotelosta. Tuulettimen korkeussuuntaista sijaintia on mahdollista säätää.

Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi paikoillaan ATX-emolevyä varten ja lisäksi osasta löytyy keskitysreunus, joka kohdistaa emolevyn reiät tarkalleen tappien päälle. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 160 mm, joka ei välttämättä riitä kaikille markkinoiden korkeimmille tornicoolereille. Kotelon katossa on paikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle, kunhan katon ulkopinnan magneettikiinnitteiset peitelevyt ensin poistetaan ilmavirran tieltä.

phanteks-eclipse-p400s-17 phanteks-eclipse-p400s-18

Tutkimme Eclipse P400S:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön sovittamalla siihen testiksi Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimiä.

Ensimmäisessä kuvassa katon tuuletinpaikkoihin on asennettuna 30 mm paksu 280 mm:n kenno. Kuten kuvasta näkyy, ohut jäähdytin mahtuu kyllä kattoon, mutta sen reuna tulee aivan emolevyn reunan tasalle. Tämän seurauksena tuulettimia ei ole mahdollista kiinnittää (muuta kuin kotelon ulkopuolelle) niiden joutumatta törmäyskurssille emolevyn kanssa. 240 mm kennon kanssa tilaa on hieman enemmän, mutta siitä huolimatta yhteensopivuusongelmat emolevyn kanssa ovat erittäin todennäköisiä. Jostain syystä Phanteks on sijoittanut tuuletinpaikat melko lailla keskelle kattoa, vaikka lähempänä vasenta kylkeä olisi ollut vielä hyvin tilaa. Asennusohjeissa Phanteks ei mainitse kattoa mahdollisena jäähdyttimen sijoituspaikkana.

Alemmassa kuvassa kotelon etuosaan on asennettuna suurikokoinen 60 mm paksu 360 mm:n jäähdytin. Pitkää jäähdytintä (360 mm) varten välipohjan etuosassa sijaitseva peitelevy sekä alaosastossa sijaitseva levykehikko on irrotettava. Peitelevy on kiinni neljällä ja levykehikko kahdeksalla ristikantaisella ruuvilla. Kahden tuulettimen kennoja (240 ja 280 mm) varten peitelevyä ei tarvitse irrottaa. Kuten kuvasta näkyy, paksu 360 mm kenno mahtuu paikalleen hyvin ja sen molemmin puolin mahtuu kiinnittämään vielä tuulettimetkin. Välipohjan etuosan aukko on 120 mm pitkä, eli siihen mahtuu teoriassa jopa 70 mm paksu jäähdytin ja tuulettimet molemmin puolin.

phanteks-eclipse-p400s-19 phanteks-eclipse-p400s-20

Asennusvaihe sujuu Eclipse P400S:n parissa ilman suurempia ongelmia. Emolevyä asentaessa on muutoin runsaasti tilaa, mutta lisävirtaliittimen kytkeminen emolevyn yläreunaan saattaa olla ahtauden takia hankalaa, jos prosessorille on asennettuna suurikokoinen cooleri. Kokoonpanon asentaminen on suositeltavaa aloittaa virtalähteestä, sillä se helpottaa muiden komponenttien asentamista ja johdotusta. Johtojen vetäminen on P400S:ssä varsin helppoa, sillä läpivientiaukkoja on riittävästi ja ylimääräisille johdoille on runsaasti tilaa kotelon alaosassa. Ruuvimeisselin käytöltä ei P400S:n tapauksessa voi välttyä, sillä emolevy, SSD-levyt ja virtalähde kiinnitetään tavallisilla ruuveilla ja lisäksi useimmat sormiruuvit ovat uutuudenkarheuttaan siinä määrin jäykkiä, että niiden avaamiseen tarvitaan työkalun apua. Kuten kuvasta näkyy, vaikka Phanteks ilmoittaa prosessoricoolerin korkeusrajoitukseksi 160 mm, mahtui testikokoonpanon 171 mm korkea Phanteks PH-TC14PE -tornicooleri kylkipaneelia hipoen kotelon sisään.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

 • Pituussuunnassa on runsaasti avointa tilaa.
 • Korkeussuunnassa ylimääräistä tilaa on rajallisemmin.
 • Monet sormiruuvit ovat uutuudenjäykkiä ja vaativat auetakseen työkalua.
 • Sormiruuveista huolimatta myös tavalliselle ruuvimeisselille on monin paikoin käyttöä.
 • Johtojen vetäminen siististi on helppoa.
 • Kotelon alaosassa hyvin tilaa ylimääräisille johdoille.

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Phanteks Eclipse P400S
 3. Thermaltake Suppressor F31
 4. Lämpötila- ja melumittaukset
 5. Yhteenveto
Keskustelu

Hyvää voi siis saada halvalla… Phanteksia kattelin pitkään, mutta päädyin käytettyyn Define R4:ään kun halvalla sai.

Onko yhtäkään hyvää syytä ostaa tota ThermalFakea fractalin tai nanoxian sijaan?

Laquel

Onko yhtäkään hyvää syytä ostaa tota ThermalFakea fractalin tai nanoxian sijaan?

No jos haluaa vielä hiukan enemmän tilaa kotelon sisälle kuin Define R5:ssä, niin sitten ehkä. Ja tietysti Thermaltaken heikkoudet ei saa olla itselle ylitsepääsemättömiä.

Muistaakseni 400S:n valot saa pois päältä pitämällä säätönappia pohjassa jonkun aikaa. Saatan olla toki väärässäkin, en (vielä) omista ko. koteloa.

Lequu

Muistaakseni 400S:n valot saa pois päältä pitämällä säätönappia pohjassa jonkun aikaa. Saatan olla toki väärässäkin, en (vielä) omista ko. koteloa.

Ok, voi olla. Ohjeissa ei ollut oikeastaan mitään tietoa tuuletinsäätimen ja valojen säätönapin toiminnasta. Kotelo on jo pakattuna, joten en nyt enää pääse helposti koittamaankaan tepsiikö tuo pohjassa pitäminen.

Muropaketin uusimmat