Uusimmat

Testissä ”maailman ohuin kannettava” – onko hieno HP Spectre myös hyvä?

26.10.2016 21:38 Sampsa Kurri

spectre000

HP Spectre on isolta ja perinteiseltä PC-valmistajalta poikkeuksellinen tuote. Valmiskoneiden ja kannettavien massavalmistajaksi profiloitunut yritys on lanseerannut tuotteen, jossa se hehkuttaa olevan käytössä artisaanimateriaaleja, käsityötä ja teknisiä innovaatioita. Lähin kilpailija lienee tietyissä piireissä design-ikonin mainetta kantavan Applen MacBook Air -kannettava.

Otimme Muropaketin testiin HP:n 13-tuumaisella näytöllä ja Core i5 -prosessorilla varustetun Spectre-kannettavan, mutta hienojen markkinointipuheiden sijaan perehdymme tässä artikkelissa siihen teknisestä näkökulmasta.

Testiin saapui Suomessa myynnissä oleva noin 1500 euron malli, jossa on käytössä Skylake-sukupolven Core i5-6200U -prosessori ja 256 gigatavun SSD-asema.

Laite ulkoa

spectre17

HP Spectre on varustettu 13-tuumaisella ja Full HD -resoluution IPS-näytöllä, josta kuitenkin puuttuu kosketusominaisuus. Näyttöä suojaa älypuhelimista tuttu Gorilla Glass -suojalasi ja katselukulmat ovat kohtalaisen hyvät.

Vaikka markkinoilla on isommallakin resoluutiolla varustettuja saman kokoluokan kannettavia, käytettävyyden kannalta Full HD -resoluutio on riittävä 13-tuumaiselle näytölle.

spectre15

Kannettavan mukana toimitetaan musta nahkainen suojatasku, jonka päälle on kirjailtu retrohenkisesti ja juuriaan kunnioittaen, että yritys on perustettu vuonna 1930 Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Spectren laturi ei valitettavasti ole aivan yhtä elegantti, kuin itse läppäri, vaikka se käyttääkin Type-C-mallista USB-liitäntää.

HP Spectreä markkinoidaan maailman ohuimpana kannettavana ja ohut se myös on. Laite on hieman yli sentin, tarkkaan ottaen 10,4 millimetrin paksuinen ja painaa 1,1 kilogrammaa. Mitta myös pitää aidosti paikkaansa, sillä laite on koko pituudeltaan saman paksuinen, eikä rakenteeltaan kiilamainen. Näyttöosa on noin viiden millimetrin paksuinen.

spectre11

Näyttö on kiinni rungossa kahdella saranalla, joiden mäntämäinen mekanismi piilottaa saranan suljettuna rungon sisään. HP:n mukaan se sai saranaan inspiraation korkealuokkaisista huonekaluista. Vaikka saranamekanismi on visuaalisesti elegantti, kovin tukevasta ratkaisusta ei kuitenkaan ole kyse.

Painavahko näyttöosa heiluu jonkin verran, kun laitetta heiluttaa käsissä tai matkustaa autossa.

Päällipuoli ja näytön tausta on alumiinia ja pohja on valmistettu kevyestä ja kestävästä hiilikuidusta. Näytön saranat aukeavat yhtenäisen alumiinisen päätykappaleen sisältä, joka on värjätty kiillotetun kuparin sävyiseksi. Laite tuntuu käsissä laadukkaalta ja materiaalit yhdistyvät toisiinsa lähes saumattomasti.

Kuorten väritys on harmaan ruskea (HP:n mukaan Dark Ash) ja yhdistettynä kiillotetun kuparin väriseen alumiinipalaan, lopputulos on uniikin näköinen ja hillityn tyylikäs kokonaisuus. Sormenjälkiä on kuitenkin syytä varautua puhdistamaan tasaisin väliajoin, sillä alumiininen päällikansi ja takaosa suorastaan imevät niitä puoleensa.

Kaikki liitännät on sijoitettu laitteen taakse. Tarjolla on laitteen henkeen sopivasti minimalistinen kattaus eli kolme kappaletta Type-C-mallisia USB-liittimiä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Laitteen lataus onnistuu kaikkien kolmen USB-liittimen kautta ja kaksi on varustettu Thunderbolt 3 -tuella. Mukana toimitetaan USB-adapteri, jolla perinteiset USB-laitteet ja muistitikut saa kytkettyä Spectreen.

spectre04

Näppäimistö on taustavalaistu ja valaistuksen saa kytkettyä pois päältä. Näppäimet on sijoiteltu väljästi ja ne ovat matalaprofiiliset. Näppäinten liikerata on 1,3 mm ja niiden käyttöön vaadittava painallusvoima on 65 grammaa.

Näppäimistöä oli omasta mielestäni kohtalaisen miellyttävä käyttää ja näppäimet tuntuivat sopivan jämäköiltä ja antoivat minimalistisesta liikeradasta huolimatta hyvän vasteen.

Näppäimistön alapuolella on lasinen tasohiiri, jonka alanurkat toimivat hiiren nappeina. Nappien painamisesta kuuluva ääni on pehmeä, eikä häiritsevä napsahdus. Tasohiiri tukee peruseleitä, kuten kahdella sormella ruudun vierittämistä ja zoomausta.

spectre03

Näppäimistön molemmilla puolilla on muotoillut ritilät, joiden alta löytyy Bang & Olufsenin kaiuttimet.

Kuten arvata saattaa, kyseessä on lähinnä markkinointikikka, sillä kovin vakuuttavaa äänentoistoa ja bassoja ultrakannettavalta tuskin kukaan edes odottaa. Äänentoisto on kuitenkin todennäköisesti niin hyvällä tasolla, kuin tässä kokoluokassa on saavutettavissa.

Laite sisältä

 

Vaikka Spectreä mainostetaan ensisijaisesti maailman ohuimpana kannettavana, HP on kunnianhimoisesti käyttänyt sen sisuksissa Intelin suorituskykyisempiä Core i5- ja i7-mobiiliprosessoreita tehottomampien Celeron-, Pentium- ja Core m -prosessoreiden sijaan.

Testikappaleen sisuksista löytyy Intelin 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettava 6. sukupolven Core i5 -prosessori, joka perustuu Skylake-arkkitehtuuriin. Tarkemmin ottaen kyseessä on vähävirtaisiin laitteisiin suunnattu Skylake-U-variantti, jonka TDP-arvo on 15 wattia.

Core i5 6200U on kaksiytiminen ja tukee Hyper-Threading-ominaisuudella yhtäaikaisesti neljää säiettä. Prosessori toimii maksimissaan yhden ytimen rasituksessa 2,8 GHz:n kellotaajuudella, mutta useamman ytimen rasituksessa kellotaajuus oli rasitusasteesta riippuen 2700 tai 2100 MHz. Keskusmuistina käytössä on kahdeksan gigatavua DDR3-1866-muistia varsin löysillä 14-17-17-40-muistiasetuksilla ja käytössä on parhaimman suorituskyvyn saavuttamiseksi kaksi muistikanavaa.

HP on hiljattain päivittänyt Yhdysvalloissa markkinoilla olevien Spectre-mallien sisuksiin Intel uudet Kaby Lake -koodinimelliset 7. sukupolven Core i5- ja i7-mobiiliprosessorit, joiden etuna ovat lähinnä korkeammat kellotaajuudet ja päivitetyt grafiikkaominaisuudet.

Tallennustilasta on vastuussa Samsungin NVMe-protokollaa tukeva PCI Express -väyläinen M.2-formaatin SSD-asema (MZVL256HCP), jonka kapasiteetti on 256 gigatavua. CrystalDiskMarkin perättäisessä lukutestissä nopeudeksi mitattiin 1307 Mt/s, mutta kirjoitusnopeus noin 300 Mt/s tuntumaan.

spectre18

Kurkistimme laitteen sisuksiin irrottamalla hiilikuitupohjasta viisi ruuvia ja repimällä pohjan irti paikoiltaan. Spectressä on 4-kennoinen litiumioniakku, jonka kapasiteetti on 38 wattituntia. Kennot on sijoiteltu ohuuden ehdoilla laitteen sisuksiin rinnakkain. Laitteen akku kesti testissämme sekalaista käyttöä noin seitsemän tuntia.

spectre09

Alumiinisen päätypalan pohjasta löytyvät lämpimän ilman ulostuloaukot. Tuulettimet imevät hiilikuitupohjan rei’istä viileää jäähdytysilmaa laitteen sisuksiin. Täydessä rasituksessa ulostuloilma tuntuu lämpimältä, mutta ei kuumalta eikä kannettavan runkokaan tunnu näpeissä tai sylissä polttavalta.

spectre19

HP Spectre käyttää ylipainejäähdytystekniikka, jossa viileää ilmaa imetään laitteen sisään sen sijaan, että lämmintä ilmaa pelkästään puhallettaisiin ulos.

Tuulettimet ja piirilevy on eristetty pohjaa vasten vaahtomuovilla, jotta piirilevyn toiselle puolelle prosessorille muodostuu ylipainekammio ja viileää ilmaa kierrätetään prosessorin päälle asennetun lämpöputken ja jäähdytysrivaston kautta ulos laitteesta.

Sisältö

  1. HP Spectre: laitteen ominaisuudet ja esittely
  2. Lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset, suorituskyky ja loppuyhteenveto