UUSIMMAT

Testissä HP Spectre x360 – erinomaisella akkukestolla varustettu hybridikannettava

13.01.2017 11:15 | Tapio Berschewsky | 4

Kaby Lake -prosessorit ovat juuri tulleet myyntiin desktop-puolelle ja Muropaketti ehti testata sellaisen ensimmäisenä Suomessa, mutta aivan ensiksi Kaby Laket ehtivät kuitenkin kannettaviin. HP:n tarvittaessa tabletiksikin taittuva Spectre x360 13-w000no -kannettava on varustettu Core i5-7200U:lla, joka on tehokkaampien Kaby Lake -mobiiliprosessoreiden keskimmäinen malli.

Intel on Kaby Lake -mallistossaan poistanut Core M -mallimerkinnät ja muuttanut kaikki prosessorinsa paperilla Core i -malleiksi. Tämä tarkoittaa, että Core i -prosessoreissa on nyt tyypillisten i3-, i5- ja i7 -mallien lisäksi myös aiemmissa sukupolvissa Core M -puolelle kuuluneita prosessoreita.

Kaby Lake -sukupolvessa nämä entiset M-mallit erottaa tehokkaammista malleista siitä, millainen tarkempi mallimerkintä prosessorissa on. Perinteiseen tapaan neljällä numerolla ja kirjaimella merkityt mallit, kuten tässä kannettavassa oleva 7200U, kuuluvat samaan sarjaan vanhojen Core i -mobiiliprosessorien kanssa. Mallimerkinnät, joissa on alussa 7Y, ovat sitä sarjaa, jotka aiemmin nimettiin Core M:ksi.

HP Spectre x360 on ensimmäinen Muropaketin testaama Kaby Lake -kannettava ja sen hintaluokka on noin 1 399 euroa. Ennen kuin menemme tarkemmin sen tekniikkaan ja suorityskykymittauksiin, tutustutaan hieman laitteen ulkoisiin ominaisuuksiin.

Esittely ja ominaisuudet

Ulkoasultaan hyvin viimeistelty Spectre x360 on kieltämättä yksi mielenkiintoisimmista 2-in-1-kannettavista tällä hetkellä. Tyylikästä ja mukavaa konetta on miellyttävä käyttää.

Otimme 2-in-1-laitteen testiin pariksi viikoksi ja siirsimme päivittäisestä työnteosta niin paljon kuin mahdollista tälle laitteelle. Kokeilimme sitä niin työnteossa, videoiden pyörittämisessä, selainkäytössä kuin pelikoneenakin.

Koneen näppäimistö on taustavalaistu ja sen painikkeiden tuntuma on kohtalaisen hyvä. Näppäinasettelu sen sijaan harmittaa. Oikeassa reunassa ei ole lainkaan Control-nappia. Sen sijaan vasemman Shiftin ja Z-kirjaimen välissä yleensä sijaitseva pienempi kuin -merkki on asetettu Alt Gr -napin oikealle puolelle. Se häiritsi varsinkin aluksi koneen käyttöä. Myös Enterin ja Backspacen oikealla puolella oleva rivi nappeja aiheutti jonkin verran virhepainalluksia sormien etsiessä molempia nappeja tottuneesti aivan reunasta.

Tasohiiressä on hyvä tuntuma kursoriin, joka liikkuu tarkasti. Erillisiä hiiren nappeja ei ole vaan taso on yksi iso nappi, joka on responsiivisempi alareunasta kuin yläreunasta. Kun tasoa painaa oikeasta alakulmasta muutaman neliösentin kokoiselta alalta, tulkitaan painallus hiiren oikeaksi napiksi.

Koska laite on hybriditabletti, näyttö on tietysti kosketusherkkä. Se tunnistaa kerralla maksimissaan kymmenen sormea. 13,3 tuuman näyttö on resoluutioltaan 1920 x 1080. Sen kuva on värikylläinen ja kirkas. Paneeli ei täytä koko kannettavan kantta, vaan alareunaan ja yläreunaan jää leveä musta reuna. Näytönohjaimena on Intelin sisäänrakennettu HD Graphics 620.

Kun näytön kääntää ympäri, muuttuu laite tabletiksi. Kumitassujen alla olevat magneetit pitävät näytön selän kiinni näppäimistön pohjassa. Näppäimistö ja tasohiiri menevät pois päältä, kun näyttö kääntyy tablettiasentoon, jolloin niihin vahingossa kohdistuvat painallukset eivät häiritse käyttöä. Napit tosin häiritsevät hieman tuntumaa, kun tablettia pitää kädessä.

Näytön voi myös kääntää vain osittain ympäri, jolloin näppäimistöosaa voi käyttää jalustana pöydällä tukemaan näyttöä pystyyn.

Oikeassa reunassa on liitäntöinä kaksi USB 3.1 type-C -porttia, joista toisesta kannettava ottaa virtansa. Lisäksi reunassa on myös kätevä volyymipainike tablettikäyttöä varten.

Vasemmasta reunasta taas löytyy yksi ensimmäisen sukupolven USB 3.1 liitäntä sekä perinteinen 3,5 millin kuulokemikrofoniliitin. Vasemmalla puolella on myös tuulettimen aukko ja virtanappi.

Näin ohueeseen koneeseen ei tietenkään mahdu verkkoliitäntää, mutta mukana tulee pieni USB 3.1 type-C:hen kiinnitettävä verkkosovitin.

Sisältö

  1. Alkusanat, esittely ja ominaisuudet
  2. Katsaus tekniikkaan
  3. Suorituskykymittaukset ja akkukesto
  4. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Olisiko mahdollista, että arvostelija vertailisi arvostelukappaletta saman hintaluokan toiseen tuotteeseen eli vaikka Dellin xps 13? Ihmetystä myös herätti se, että arvostelija kritisoi laitteen peliominaisuuksia. Tällöin pitäisi antaa suora verrokki johonkin toiseen ultrabookkiin, joka hoitaa asian paremmin. Ja toisin kuin arvostelija tässä väittää, HP on tuomassa markkinoille, myös 16 gigan keskusmuistilla varustettuja versioita.

Laitetyyppi ja potentiaalinen kohderyhmä huomioiden suorituskykymittauksia olisi järkevämpää kohdistaa prosessoriin ja muisteihin, kuin niinkään 3d-grafiikkaan, jota tuskin kovin moni suunnittelee koneella pyörittävänsä. Toki jotain huomattavasti kevyempiä pelejä (Sims tms) vois kokeilla, jotta löytyisi se taso mitä kone jaksaa.
Testeinä esim. Javascript, Zip, hd-tune jne ja mielellään jokin vertailulaite mukaan, jotta syntyy jotain perspektiiviä.

Kai ne torxitkin ruuveja on:) mutta siis saako koneen aukoa ilman takuu menetyksiä? Tämmöisellä koneella tosiaan pelitestiin jotain kuten mainittu sims4 tai Minecraft. Rungosta ei mainittu mitään, onko tukeva, saranan jäykkyys, aukeaako yhdellä kädellä. Koneessa näyttää olevan 2 tuuletinta, onko kuinka äänekäs? Kiintolevyn nopeus? Ja ehkä se oleellisin alkaako thortlaamaan kovalla rasitukselle.

Muropaketin uusimmat