Uusimmat

Suorituskykymittaukset

21.11.2021 10:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Muropaketin suorituskykymittaukset ajettiin tällä kertaa kahdella eri kokoonpanolla, jotka käyttivät samaa Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC -näytönohjainta. Intel Core i7-12700KF -prosessorin suorituskykyä vertailtiin kestosuosikkiin muutaman vuoden takaa, AMD Ryzen 3900X -prosessoriin. Ryzen 3900X on vuonna 2019 julkaistu AM4-kantainen 12-ytiminen prosessori. Kyseistä prosessoria on parin vuoden ajan käytetty Muropaketin testikokoonpanon prosessorina näytönohjaimia ja DDR4-muisteja testattaessa.

Intel Core i7-12700KF -prosessori oli asennettu Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevylle ja työmuistina oli 32 gigatavun Kingston Fury Beast DDR5 -muistikitti, joka koostuu kahdesta 4800 megahertsin nopeudella toimivasta 16 gigatavun muistikammasta. Kyseiseen muistikittiin tutustutaan vielä tarkemmin Muropaketin tulevassa artikkelissa. Verrokkikoneen muistina oli 32 gigatavua 3000 megahertsin nopeudella toimivaa DDR4-muistia.

Kaikki suorituskykymittaukset ajettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos laskettiin yksittäisten tulosten keskiarvosta. Kaikki testit ajettiin Windows 10 -käyttöjärjestelmällä.

3DMark Time Spy -suorituskykytesti mittaa kokoonpano suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käytettäessä. Time Spy -testistä ajettiin ainoastaan prosessorin suorituskykyä mittaava osuus, ja kaaviossa on esitetty 3DMarkin mittaama CPU score -tulos.

Time Spy -testissä saimme parhaan maistiaisen siitä, kuinka paljon nopeampi uunituore prosessori voi olla DDR5-muistin kanssa pari vuotta vanhaan kokoonpanoon verrattuna. Intel Core i7-12700KF -prosessorilla varustettu kokoonpano oli hurjat 42 prosenttia nopeampi kuin Ryzen 3900X -prosessorilla varustettu kokoonpano.

DirectX 11 -rajapintaa käyttävässä 3DMark Fire Strike Extreme -testissä kokoonpanojen suorituskyvyn ero kapeni, mutta Core i7-12700KF kokoopano oli 18,6 prosenttia nopeampi.

Cinebench R15 -testi mittaa prosessorisuorituskykyä 3D-skenaariota renderöitäessä kaikkia ytimiä käyttäen. Tässä testissä osuimme ensimmäisiin isoihin ongelmiin Windows 10 -käyttöjärjestelmän ja Intel Core i7-12700KF -kokoonpanon kanssa. Suorituskykymittausten ensimmäiset tulokset olivat nimittäin noin 500 pisteen tuntumassa. Syynä oli se, että jostakin syystä suorituskykymittausta ajettiin vain energiatehokkaita E-ytimiä käyttäen ja tehokkaat P-ytimet odottelivat mielenkiintoisempaa laskettavaa.

Kun Cinebench R15 saatiin hiostavan hienosäädön jälkeen käyttämään Cinebench R15 -suorituskykymittausta ajettaessa P-ytimiä, oli Core i7-12700KF -kokoonpano 8,2 prosenttia AMD-kokoonpanoa nopeampi.

POV-Ray-suorituskykymittausten ajaminen ei myöskään ollut ongelmatonta. Testien ajo alkoi ongelmitta mutta noin 20 sekunnin jälkeen prosessorin kuorma siirrettiin E-ytimille, mikä vaikutti negatiivisesti suorituskykymittaukseen. Aktivoimalla uudelleen POV-Ray-ikkunan, siirtyi kuorma takaisin tehokkaammille P-ytimille. Tämä noin sekunnin mittainen kuormanjaon sekoilu vaikutti kuitenkin Intel Core i7-12700KF -kokoonpanon tulokseen, ja sinisen tiimin kokoonpano oli vain prosentin verran nopeampi.

7-Zip-tiedostojenhallintaohjelman suorituskykytesti mittaa kokoonpanon suorituskykyä tiedostoja pakatessa ja purkaessa. Tässä testissä suuresta ydinmäärästä on suurta hyötyä, mikä näkyy selvästi testituloksissa. Tässä kohtaa 24 säikeellä varustettu Ryzen 3900X -vanhus on vielä noin 3 prosenttia nopeampi kuin uudenkarhea Core i7-12700KF.

Intel Core i7-12700KF -prosessorin suorituskykyä testattiin kahdessa pelissä, joista ensimmäinen oli Deus EX: Mankind Divided. Pelin suorituskykymittaukset ajettiin DirectX 11 -rajapintaa, 1080p-resoluutiota ja ultra-esiasetuksia käyttäen.

Deus Ex: Mankind Divided -pelitestissä Intel Core i7-12700KF -kokoonpano oli keskimääräisessä ruudunpäivitysnopeudessa selkeästi AMD-kokoonpanoa nopeampi 11 prosentin erolla. Huomattavasti suurempi ero nähtiin kuitenkin alimmissa ruudunpäivitysnopeuksissa, jotka olivat Intelillä 33 prosenttia korkeammat. Mahdollisimman korkeat alimmat ruudunpäivitysnopeudet vaikuttavat pelikokemukseen merkittävästi ja tässä Intelillä on todella selkeä etulyöntiasema.

Shadow of the Tomb Raider -pelin suorituskykymittaukset ajettiin DirectX 12 -rajapintaa käyttäen. Suorituskykymittaukset ajettiin hieman tavallisesta poikkeavalla 1920 x 1200 pikselin resoluutiolla, sillä tämä oli alin resoluutio, jolla Nvidian DLSS-ominaisuus oli käytettävissä.

Suorituskykymittaukset ajettiin pelin korkeimmilla graafisilla asetuksilla DLSS-tekniikkaa hyödyntäen. Shadow of the Tomb Raider on erinomainen esimerkki siitä, kuinka paljon nopeampi uusi Intel Core i7-12700KF -prosessorilla varustettu kokoonpano voi olla pari vuotta vanhaan, saman tasoiseen kokoonpanoon verrattuna. Intel Core i7-12700KF -kokoonpano oli noin 40 prosenttia Ryzen 3900X -kokoonpanoa nopeampi ruudunpäivityksen minimi- ja keskiarvoja tarkasteltaessa.

Suorituskykymittausten tulokset olisivat todennäköisesti erilaiset Windows 11-käyttöjärjestelmällä, johon paneudutaan tarkemmin Muropaketin tulevissa artikkeleissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat