Uusimmat

Ominaisuudet ja jäähdytysratkaisu

09.11.2017 20:00 Aleksi Pakkala

Ominaisuudet ja jäähdytysratkaisu

GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimet koostuvat 3584 laskentayksikön GP102-350-grafiikkaytimestä, 11 gigatavusta GDDR5X-muistista ja 352-bittisestä muistikanavasta. MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio toimii Gaming-tilassa 1544 megahertsin peruskellotaajuudella ja 1657 megahertsin boost-kellotaajuudella. Muistit toimivat silloin 11016 megahertsin efektiivisellä kellotaajuudella. OC-tilassa grafiikkaytimen kellotaajuus nousee 1569 megahertsiin ja boost-kellotaajuus 1683 megahertsiin. Silloin muistien efektiivinen kellotaajuus asettuu 11 124 megahertsiin.

Kellotaajuudet ovat identtiset aiemmin julkaistun kahden tuulettimen Gaming X 11G -mallin kanssa. Erona aikaisempaan malliin on suurempi kolmen tuulettimen jäähdytysratkaisu. Aiemman Gaming X 11G -näytönohjaimen paino on 1257 grammaa, kun taas uusi Gaming X Trio on huomattavasti raskaampi – se painaa peräti 1484 grammaa. Testissä verrokiksi valittu Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix painaa 1269 grammaa. Näytönohjaimen painosta valtava osa koostuu alumiinisesta jäähdytinrivastosta, joten suurempi paino tarkoittaa lähes poikkeuksesta parempaa jäähdytystehoa.

Pikkuveljensä tavoin Gaming X Trio on 2,5 korttipaikan korkuinen näytönohjain. Näytönohjain on 32,5 senttimetriä pitkä, 14 senttimetriä leveä ja 4,8 senttimetriä paksu. Jäähdytysratkaisun ulommat tuulettimet ovat läpimitaltaan 100 millimetriä ja keskituuletin 92 millimetriä. Tuulettimet hurahtavat käyntiin, kun grafiikkaytimen lämpötila nousee yli 63 asteeseen, joten kortti on kevyessä käytössä täysin hiljainen.

Näytönohjain on varustettu kahdella kahdeksanpinnisellä virtaliittimellä, joista molemmista saadaan kortille 150 wattia tehoa. Kortin teoreettinen maksimivirrankulutus 16x PCI-e 3.0 -liittimen kanssa on siis 375 wattia. MSI listaa tehokulutuksesi referenssimallin tavoin vain 250 wattia ja suosittelee kokoonpanon virtalähteeksi vähintään 600 watin mallia.

Gaming X Trio on varustettu hyvin perinteisellä liitäntäkattauksella. Näytönohjaimesta löytyy kaksi HDMI- ja Displayport-liitäntää sekä DVI-D-liitäntä.

Jäähdytysratkaisun lisäksi eroa vanhempaan Gaming X 11G -malliin on kattavampi myyntipakkauksen sisältö. Näytönohjaimen mukana toimitetaan kannatinlevy, joka asennetaan koteloon näytönohjaimen alle ja kiinnitetään lisäkorttipaikan ruuveilla koteloon. Kannattimen tarkoituksena on vähentää näytönohjaimen roikkumista, joka johtuu suuresta painosta ja pituudesta. Ohjelaput ovat tavallista veikeämmät: mukana on sarjakuvakirjanen, jossa MSI-lohikäärme näyttää, kuinka uuden näytönohjaimen asennus kokoonpanoon sujuu.

Näytönohjaimen jäähdytysratkaisun purkaminen alkaa taustalevyn irrottamisella. Taustalevy on suojattu muovisella kalvolla, eikä levy tuo minkäänlaista jäähdytyksellistä etua vaan on ainoastaan ulkonäköä parantava tekijä.

Taustalevyn reunassa on näyttävä RGB-viiva, jonka väriä voi säätää Mystic Light -sovelluksella, josta on saatavilla niin työpöytä- kuin mobiiliversiokin. RGB-LEDit piirilevyn takapuolelle kiinnittävä kaapeli on harmillisen lyhyt, mikä hieman hankaloittaa jäähdytysratkaisun purkua.

Näytönohjaimen alumiininen jäähdytysratkaisu koostuu kuudesta jäähdytysputkesta jotka jakavat lämpölastin koko rivastolle. Jäähdytysratkaisussa on vielä kolme muuta liitintä, joista yksi on tuulettimille menevä PWM-liitin ja kaksi muuta ovat näytönohjaimen RGB-LED-valoja ohjaavia liittimiä.

Näytönohjaimen GP102-350-grafiikkaydintä ympäröi muisteja jäähdyttävä metallilevy, joka myös tukee näytönohjaimen rakennetta. Muistien tehokas jäähdytys on osasyy siihen, miksi MSI:n mallin muistit ylikellottuivat yllättävän korkeisiin kellotaajuuksiin.

Virransyötön moduulit ovat kontaktissa alumiinisen jäähdyttimen kanssa lämpöä johtavien pehmusteiden välityksellä. Virransyöttö koostuu kymmenestä vaiheesta, joista kaksi on varattu muisteille ja kahdeksan GP102-350-grafiikkaytimelle.

MSI:n omaan suunnitteluun perustuva piirilevy on lähes tismalleen sama kuin Gaming X 11G -mallissa, mikä ei ole lainkaan huono asia. Kortti ylikellottuu kilpailijoitaan paremmin ja suuren jäähdytysratkaisunsa ansiosta pysyy viileänä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja jäähdytysratkaisu
  3. Kokoonpano, testit ja suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat