Uusimmat

Emolevyt

03.01.2017 19:00 Tapio Berschewsky

Emolevyt

Kumpikin testattu emolevy edustaa valmistajansa tuoretta Kaby Lake -mallistoa. Niissä on molemmissa Intelin Union Point Z270 -piirisarja, joka tukee prosessorien viimeisimpiä ominaisuuksia.

Ulkoisesti Asuksen Maximus IX Formula on jämäkkä ja lähes kauttaaltaan ROG Armor -suojalevyn peitossa. Suoja levittää lämpöä ja samalla tukee emolevyä ja estää sitä vääntymästä. Suojalevy tekee emolevyn käsittelystä miellyttävää, ja se on myös varsin tyylikkään näköinen.

ASRock Z270 Extreme 4:n näyttävä mustavalkoinen teema miellyttää sekin silmää, mutta ROG Armorin kaltaista suojaa ei ole. Varsinkin Asuksen mallin vieressä se saa ASRockin tuntumaan heikkorakenteiselta, vaikka ROG Armorin tyyppiset suojat ovat emolevyissä yhä enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Viime vuosina emolevyissä yleistyneet koristeelliset ledivalaistukset löytyvät molemmista, mutta myös näissä Asus on miellyttävämpi. Sen monipuolisesti konfiguroitava valaistus on jo värejä hitaasti vaihtavalla oletusasetuksilla huomattavasti miellyttävämmän näköistä kuin ASRockin levyn kirkas sininen pulssi. Ei ole epäilystäkään, kumpi näistä näyttää paremmalta uudessa lasikotelossa.

Molemmista saa ylimääräiset ledit toki myös päältä ja niiden väriä ja toiminnallisuutta voi säätää BIOSista haluamansa kaltaiseksi. Tästä huolimatta Asuksessa ledien asettelu ja yleisilme on tyylikkäämpi. Tässä on kuitenkin kyse puhtaasti makuasiasta, joten jätimme ledit omaan arvoonsa lopullisten arvioiden kannalta.

Asuksen levyllä on kuusi SATA 3 -liitäntää, jotka yltävät maksimissaan 6 Gbit/s nopeuteen.

ASRockilla SATA 3 -liitäntöjä taas on kahdeksan kappaletta.

Molemmissa on kaksi kappaletta neljän PCI Express 3.0 -kaistan avulla 4 GB/s siirtonopeuksiin yltävää M.2-liitintä, johon voi kiinnittää pienikokoisen SSD-levyn suoraan emolevyn pinnalle. Asuksessa ensimmäinen M.2-liitin tukee tarvittaessa myös SATA-moodia. Kummassakaan levyssä ei ole U.2-liitäntää.

ASRockin levyllä ensimmäinen M.2-liitin jakaa kaistan ensimmäisen ja toisen SATA-liitännän kanssa ja toinen M.2-liitin jakaa kaistan viidennen ja kuudennen SATA-liitännän kanssa. Jos M.2-liittimiin on asennettu levy, ei vastaaviin SATA-portteihin voi asentaa levyjä ja toisinpäin. Asuksen levyllä ensimmäinen M.2-liitin jakaa SATA-moodissa käytettynä kaistan levyn ensimmäisen SATA-liitännän kanssa ja toinen M.2-liitin jakaa kaistan viidennen ja kuudennen SATA-liitännän kanssa.

Asuksen takapaneelin liitännät ovat omaa luokkaansa. Levyllä on peräti neljä USB 2.0 -liitäntää, neljä USB 3.0 -liitäntää ja kaksi USB 3.1 -liitäntää, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Kuvaulostuloja on HDMI 1.4b ja DisplayPort 1.2. Äänelle on sekä optinen S/PDIF että tyypilliset viisi analogista 3,5 millin liitäntää.

Mukana on myös gigabitin verkkoliitin sekä emolevyllä olevan WLANin ja bluetoothin yhdistelmäradion antennin liitännät. Erittäin tervetulleena ominaisuutena takana on myös nappi CMOSin tyhjentämiselle ja toinen BIOSin päivittämiseen suoraan alimpaan USB 3.0 -liitäntään kiinnitetyltä massamuistilta.

ASRockista löytyy takaa neljä USB 3.0 -liitäntää, ja kaksi USB 3.1 -liitäntää, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Yhtään USB 2.0 -liitäntää ei takana ole. Kuvaulostuloja on HDMI 1.4b, DVI-D, sekä tänä päivänä melko turhaksi käynyt D-Sub. Ääniulostuloina ovat samat optinen S/PDIF ja viisi analogista 3,5 mm liitäntää, mitkä löytyvät myös Asukselta. Myös ASRockissa on gigabitin verkkoliitin. Lisäksi takana on tyhjät paikat erillisenä hankittavaan PCI Express -liitäntään tulevan wlan/bluetooth-yhdistelmäradion antennien liittimille.

Molemmat emolevyt tarjoavat BIOSissaan mukavan määrän ominaisuuksia säädettäväksi. Asus otti kuitenkin valikkonsa yksinkertaisemman rakenteen ja selvemmän jaottelun takia näissäkin pienen kaulan.

Molemmat tarjoavat yksinkertaisen moodin aloittelijan käyttöön ja edistyneen työskentelytilan intoilijoita varten, jotka haluavat säätää jokaisen nippelin kohdalleen. Asuksen Tweaker’s Paradise -valikko on nimensä veroinen ja mahdollistaa prosessorin ja emolevyn hyvin tarkan ja yksityiskohtaisen säätämisen. Testattu BIOS-versio Asuksessa oli 0.222.

Myös ASRockilla saa lähes kaikki samat ominaisuudet muokattua haluamansa kaltaisiksi, mutta asetuksista tarjottava tieto tai niiden jaottelu eri valikoihin ei ole Asuksen tasolla. Testattu BIOS-versio oli ASRockilla L1.25. Kumpikin emolevy testattiin sillä BIOS-versiolla, joka testaushetkellä oli saatavilla.

Asus myös mahdollistaa fyysisillä napeilla koneen CMOSin tyhjentämisen, BIOSin päivittämisen suoraan USB-tikulta ja koneen resetoinnin BIOSin oletusasetuksia käyttäen ilman, että varsinaiset ylikellotusasetukset katoavat. Ylikellottaessa oli myös hyötyä jo pari vuotta Asuksen parhaissa malleissa mukana olleesta ReTry-napista, joka käynnistää koneen uudelleen nopeasti niissäkin tilanteissa, joissa reset-napin painaminen ei enää tee mitään.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Testikokoonpanot
  3. Emolevyt
  4. Suorituskykymittausten asetelma
  5. Suorituskykymittausten tulokset, Skylake vs. Kaby Lake
  6. Suorituskykymittausten tulokset, ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto