Uusimmat

Testissä kuusi hiljaista laitetuuletinta: BeQuiet, Cooler Master, Cryorig, Fractal Design, Noctua sekä SilentiumPC

23.02.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Muropaketin testilabrassa on käynyt melkoinen puhallus, sillä alkuvuodesta työn alle otettiin tuuletintesti. Laitevalikoimaan päätyi kuusi erilaista tuuletinta 120 millimetrin kokoluokassa. Niistä testattiin sekä suorituskyky että melutaso eri nopeuksilla.

Tuuletintarjonta markkinoilla on laaja, ja tuulettimien hinnat vaihtelevat parista eurosta kymmeniin euroihin. Saatavilla on visuaalisesti hillittyjä kokomustia malleja, sekä hyvinkin monipuolisilla RGB LED -valoilla varustettuja ratkaisuja.

Tietokonekoteloihin, jäähdytyssiileihin ja radiaattoreihin tarkoitetut laitetuulettimet voidaan jakaa yksinkertaisesti kahteen kategoriaan: Tuulettimiin, joissa on pulssinleveysmodulaatio-ohjausta (PWM), ja niihin joista ominaisuutta ei löydy. Yleisesti ottaen PWM-ohjatut tuulettimet ovat hieman tavallisia tuulettimia kalliimpia, mutta PWM-ohjaus mahdollistaa tuulettimien nopeuden monipuolisen säätelyn. PWM-ohjatun tuulettimen erottaa tavallisesta helpoiten neljäpinnisestä tuuletinliittimestä, kun taas tavallisen tuulettimen liitin on kolmepinninen.

Tässä testiartikkelissa tutustumme BeQuietin, Cooler Masterin, Cryorigin, Fractal Designin, Noctuan ja SilentiumPC:n tuuletinmalleihin. Tuulettimien suorituskykyä testattiin kiinnittämällä ne Noctuan NH-D15 tornijäähdyttimeen ja ajamalla Prime95:n rasitustestiä small FTT -asetuksilla lämpökuorman maksimoimiseksi. Tuulettimien melutasot mitattiin asettamalla ne kokoonpanon ainoaksi tuulettimeksi. Testeissä verrokiksi otettiin NH-D15:n mukana toimitettava NF-A15 tuuletin.

Testiin valittiin samanlaisilla ominaisuuksilla varustettuja tuulettimia eri laitevalmistajilta. Noctuan NF-A15 lukuun ottamatta kaikki tuulettimet sijoittuvat alle 20 euron hintaluokkaan, ja kuuluvat valmistajien hiljaisten tuulettimien mallistoon.

Testissä tutkimme, kuinka paljon vastinetta rahoilleen saa kalliimpaan malliin sijoittamalla, vertailemme erilaisten moottorimallien tuottamaa ääntä ja tutustumme PWM- ja DC- ohjattujen tuulettimien eroihin, sekä näiden ohjaamiseen ohjelmistoja käyttäen.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Lämpötila- ja melumittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat