Uusimmat

Käyttökokemukset ja testit

19.01.2018 14:00 Antti Voutilainen

Käyttökokemukset ja testit

Hiiren käyttöönotossa ensimmäinen positiivinen yllätys oli vastaanotinta varten kehitetty teline. Teline auttaa siis vastaanottimen pysymistä halutussa paikassa pöydällä ilman erillistä painoa tai pöytään teippaamista.

Telineen pohjassa on kumikaistaleet, jotka estää vastaanottimen liikkumisen pöydällä. Kevyestä rakenteestaan johtuen telinettä ei kuitenkaan saa asettumaan pöydälle aivan halutulla tavalla, varsinkaan jos USB-kaapeli on vahvasti kierteellä. Vastaanottimen toimivuuteen teline ei kuitenkaan vaikuta. Merkittävin hyöty jääkin kosmeettiseksi, sillä telineen kanssa vastaanotin sulautuu helpommin osaksi kokonaisuutta.

Erityiskiitoksen Lanceheadissa ansaitsee sen rulla, joka pyörii todella pehmeästi, mutta silti sen porrastus antaa tarpeeksi palautetta kierityksestä.

Kylkinäppäimet tuntuivat ensimmäisillä klikkauksilla hyvin jäykiltä, mutta se mennee siirtymäkauden piikkiin. Testijakson aikana kylkinäppäimet alkoivat tuntua miellyttäviltä, ja ne antoivat hyvän vastineen painalluksille. Rullan taakse asetetut, ensisijaisesti herkkyyden säätöön tarkoitetut näppäimet palvelevat hyvin tarkoituksessaan. Näppäimiä ei tule painaneeksi vahingossa, missä auttaa niiden pieni koko ja sijoittelu.

Hiiren ergonomia on kaikkiaan erittäin miellyttävä. Etu- ja keskisormi asettuvat miellyttävästi pääkytkinten päälle. Sormien levätessä näppäinten päällä ei virhepainalluksia esiintynyt.

Hiiren pohjasta löytyvän luukun alta paljastuu pieni tila hiiren mukana tulevalle USB-vastaanottimelle. Vastaanotin asettuu tilaansa hyvin, eikä se pääse liikkumaan sille varatussa paikassa. Pieni ominaisuus, mutta hiirtä mukanaan kuljettavalle ihmiselle varsin tervetullut sellainen.

Lanceheadin pohjaan on myös sijoitettuna näppäin, jolla vaihdetaan hiiren sisäiseen muistiin tallennetusta profiilista toiseen. Profiilit värikoodataan Razerin ohjelmistossa ja hiiren pohjassa oleva pieni LED-valon värin pitäisi näyttää vastaava väri valinnan mukaan. Testeissä väri hiiren pohjassa ei kuitenkaan suostunut vaihtumaan.

Razer ei ota tarkemmin kantaa hiiressä käytettävään akkuun. Akulle arvioidaan 24 tunnin kestoa käytettäessä LED-valaistusta. Tälläkään kertaa testaajalla ei ollut mahdollisuuksia suorittaa 24 tunnin yhtäjaksoista käyttötestausta. Hiiren akkukestosta saatiin riittävän hyvä tuntuma lataamalla akkuun täysi lataus, ja tämän jälkeen jatkamalla käyttöä langattomasti.

Ensimmäisellä kerralla hiiressä pidettiin valmistajan oletusasetukset virransäästölle ja LED-valaistukselle. Tällöin akku kesti noin kolme vuorokautta. Aktiivista käyttöaikaa tuona aikana oli arviolta 22 tuntia.

Akun kannalta oudointa oli se, että koneen sammuessa hiiri jäi pitämään omaa valoshow’taan 10-15 minuutiksi. Toisella kerralla LED-valaistus poistettiin käytöstä ja hiiri määritettiin menemään lepotilaan nopeammin (viiden minuutin käyttämättömyyden jälkeen). Näillä toimenpiteillä akkukesto venyi neljään vuorokauteen. Aktiivista käyttöaikaa tuo piti sisällään noin 25 tuntia.

Akkukestoa mitattaessa hiirtä käytettiin niin työpöytäkäytössä kuin pelikäytössäkin. Akkuvarauksen käydessä pieneksi hiiren rullan ledit alkoivat vilkkumaan. Ohjelmallista ilmoitusta akun varauksesta ei tullut.

Valmistajan oma arvio akkukestosta vaikuttaa saavutettavalta. Kuitenkin 24 tunnin yhtäjaksoisen käyttöajan saavuttaminen vaatinee ainakin LED-valoista tinkimistä.

Lanceheadin käytössä langallisena ja langattomana ei esiintynyt mainittavaa eroa. Pitkä USB-kaapeli sallii johdon asettelun niin, että hiirtä voi liikutella vapaasti suuremmallakin hiirimatolla.

Hiiren sensoria ja langatonta tiedonsiirtoa testattiin pelikäytössä sekä työpöydällä. Sensoria ei saanut sekoamaan isoilla ja nopeilla liikkeillä missään tilanteessa. Kursori ei pomppinut odottamattomasti kertaakaan. Pelitesteissä alustoina toimivat Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege, Rising Storm 2: Vietnam, Battlefield 3 sekä Battlefield 1. Näissä peleissä hiiren sensorin tarkkuudeksi oli määritetty 1600 DPI.

Suurempaa 4000 DPI:n tarkkuutta kokeiltiin Titanfall 2 -pelissä, jossa pelin tempo on edellä mainittuja korkeampi. Hiiri toimi erittäin luotettavasti kaikissa peleissä, eikä pelimenestyksestä voinut syyttää ainakaan hiiren toimintaa.

Pelitestien aikana Lancehead jumitti yhden ainoan kerran niin, ettei hiiri rekisteröinyt liikkeitä. Jumitus kesti vain muutaman sekunnin, jonka jälkeen toiminta palautui ennalleen. Jumitus oli ainoa häiriö, joka ilmeni hiiren toiminnassa reilun kahden viikon käyttöaikana.

Mousetesterin tulokset eivät tarjoilleet yllätyksiä. Hiiren suoriutuminen graafien valossa on jatkumoa käyttötesteille, joissa hiiren toiminta oli moitteetonta.

Hiiren hallinnointiin tarvittava Razer Synapse -ohjelma ei suoriudu niin hienosti kuin itse hiiri. Ohjelma vaatii kirjautumisen ja tunnusten luomisen, mikäli aiempia tunnuksia ei ole. Ohjelmasta itsestään löytyy omat osiot hiiren näppäinten asetteluun, suorituskyvylle, valaistukselle, hiirimaton määritykselle sekä akkukestolle.

Hiiren käyttämän alustan konfigurointi osoittautui mahdottomaksi. Yritykset päätyivät kerta toisensa jälkeen virheilmoitukseen ja ennen tätä ohjelma ilmoitti, että hiiren liike on liian nopeaa.

Valaistuksen säätö ohjelmassa on kaksiosainen.

Lightning-osiossa määritetään kirkkaus ja valojen sammumisen aikataulu. Chroma Studio -osiossa säädetään käytettävät valaisuefektit. Valittavana on kahdeksan eri tehostetta. Näiden lisäksi käyttäjä voi valikoida mieleiset värinsä sekä toistojen tahdin yms. Valaistusten säätöyritykset päätyivät useampaan otteeseen virheilmoitukseen ohjelman kaatumisesta. Pienempi säätövara riittäisi, jos se vain toimisi luotettavasti.

Parhaimmillaan hiiren kyljissä olevat LED-valoraidat loivat silmää miellyttäviä efektejä. Miellyttävän efektin löytäminen ja aktivoiminen oli kuitenkin turhauttavaa ohjelman temppuilusta johtuen.

Ohjelman avulla saa määritettyä pelikohtaisesti, mikä profiili aktivoituu pelin käynnistyessä. Ominaisuus on varmasti tervetullut heille, jotka tykkäävät käyttää eri herkkyysasetuksia pelikohtaisesti. Ohjelman kautta on myös mahdollista tallentaa makroja.

Razer Synapse -ohjelman heikkoudeksi voidaan laskea vaatimus tilin luomisesta sekä sen taipumus kaatuilla. Ohjelma kaatui testijakson aikana kerran itsekseen, tykittäen ruudun täyteen virheilmoituksia. Razerin mukaan ohjelma oli testihetkellä vielä beta-asteella, joten on toivottavaa, että lopullinen versio on vakaampi. Ohjelmasta ei puuttunut käytön kannalta mitään olennaisia toimintoja.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Käyttökokemukset ja testit
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat