Uusimmat

Testissä Logitechin mekaaniset G513 Carbon -pelinäppäimistöt

06.04.2018 19:00 Antti Voutilainen

 

Näppäimistössä kytkimet ovat ratkaisevassa roolissa tuntuman luomisessa. Huippunäppäimistöjä onkin usein saatavana useilla eri kytkinvaihtoehdoilla. Logitechin uudesta G513-mallista on siitäkin tarjolla kaksi versiota, joiden Romer-G-kytkimet ovat mallista riippuen joko Linear tai Tactile.

Logitechin uudet G513-näppäimistöt kuuluvat hinnoittelullaan kalliimpien kastiin, sillä niiden hinta asettuu noin 170 euron luokkaan. Samasta hintaluokasta löytyy useampiakin kilpailevia näppäimistöjä. Esimerkiksi Asuksen ROG Strix Flare, Kingstonin HyperX Alloy Elite RGB ja Logitechin G910 Orion Spark RGB.

Mekaanisten näppäimistöjen kohdalla yksi merkittävimmistä valintakriteereistä on näppäimistössä käytettävät kytkimet. Eri käyttötarkoituksiin löytyy omat kytkintyyppinsä. Kirjoittaville löytyy omansa, pelaajille löytyy omansa, ja niiden välimaastosta löytyy kompromissiratkaisu, joka soveltuu hyvin pelaamiseen ja kirjoittamiseen.

Kilpailu kytkinten välillä on kovaa. Markkinoilta löytyy pari suurempaa peluria, jotka valmistavat kytkimiä, mutta niiden rinnalla myös oheislaitevalmistajat ovat kehittäneet omia kytkinmalleja.

Cherry MX on kytkinvalmistajista tunnetuin, ja todennäköisesti myös markkinajohtaja. Toinen tunnettu kytkinvalmistaja on Kaihua, jolta löytyy Kailh-kytkimet. Näiden lisäksi Razer on kehittänyt näppäimistöihinsä omat kytkimensä.

Omiin kytkimiin on päätynyt myös Logitech. Testinäppäimistöistä löytyviä Romer-G -kytkimiä ei löydy ainakaan toistaiseksi muiden valmistajien näppäimistöistä.

Käyttäjän kannalta hyvä asia on se, että suurimpien valmistajien (Cherry MX ja Kaihua) kytkinmallit on värikoodattu yhtenevällä logiikalla. Mustat ja punaiset kytkimet ovat lineaarisia kytkimiä ilman tuntopistettä. Ruskeaksi värikoodatuista kytkimistä löytyy selvä tuntopiste, joka kertoo painalluksen rekisteröitymisestä. Sinisissä kytkimissä tuntopiste on yhtä selkeä, mutta lisäksi painalluksen palautteeksi saa selvän klikkausäänen. Siniset kytkimet ovatkin kytkimistä kaikkein äänekkäimpiä.

Kaikki kytkintyypit soveltuvat hyvin pelaamiseen, mutta yleisesti ottaen lineaariset kytkimet – mustat ja punaiset – ovat suosituimpia. Pelatessa näppäimen painalluksen palaute havainnoidaan enemmän ruudun kautta, joten tuntopisteen hyöty pelikäytössä jää häilyväksi. Loppujen lopuksi käyttäjän oma sormituntuma kertoo parhaiten, mikä kytkintyyppi tuntuu parhaalta. Kaikkia kolmea eri kytkintyyppiä (Linear, Tactile ja Clicky) kokeilleena on vaikea nostaa yhtä muiden yläpuolelle.

Kytkinten lisäksi näppäimistöjen väliset erot muodostuvat esimerkiksi ylimääräisistä multimedia- tai makronäppäimistä. Tämän vuoden trendiksi tuntuu muodostuvan näppäimistöjen mukana toimitettavat rannetuet. Ranteiden lepuuttaminen rannetuella pelatessa tai kirjoittaessa lisää käyttömukavuutta huomattavasti, ja se voikin muodostua ratkaisevaksi valintakriteeriksi. Rannetuki on siis muuttumassa välttämättömästä pahasta mukavuusvarusteeksi.

Tällä kertaa Muropaketin testattavaksi otettiin Logitechilta G153 Carbon -näppäimistöt Romer-G Linear- ja Tactile -kytkimillä. Testissä tutustutaan kytkimien välisiin eroihin, Lightsync-ominaisuuteen ja käyttömukavuuteen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat