Uusimmat

Käyttökokemukset

06.04.2018 19:00 Antti Voutilainen

Käyttökokemukset

Näppäimistöt ovat verraten ohuesta rakenteestaan huolimatta erittäin vankkarakenteisia. Etupuolen harjattu viimeistely miellyttää silmää. LED-valaistus ei heijastu näppäimistön pinnalle rajaten valaistuksen aidosti pelkästään näppäinhattuihin. Näppäimistö ei myöskään liiku alustallaan helposti, siitä on huolehtimassa kuusi kumitassua.

Näppäimistön selkeäksi vahvuudeksi muodostuu mukana toimitettava rannetuki. Pehmeä alusta ranteille on miellyttävä pelatessa ja erittäin miellyttävä kirjoittaessa, kun kummatkin ranteet lepäävät tuen päällä. Pehmustetta on sen verran reilusti, ettei kova pohja tunnu lepuuttaessaan ranteita pehmusteen päällä.

Se, ettei rannetukea saa kiinni itse näppäimistöön, on hankalampi asia.

Jotkut epäilemättä arvostavat sitä, että tuen saa aseteltua mieleisellä tavalla. Toisaalta kiinnitysmekanismin puute voi häiritä, jos näppäimistöä siirtää esimerkiksi pelisession kesken optimaalisen asennon löytämiseksi. Rannetuen erillinen siirtely on toki olemattoman pieni toimenpide, mutta sen voi kokea häiritseväksi varsinkin keskellä kiivaimpia pelihetkiä.

Näppäimistöjen toinen vahvuus on niiden hiljaisuus. Näppäimistöt ovat kytkintyypistä riippumatta erittäin hiljaisia. Verrattuna Cherry MX -kytkimillä varustettuihin näppäimistöihin ero on hyvin selkeä. Verrokkina toimivat Cherry MX Black- ja Blue -kytkimet.

Hiljaisuus lienee näppäinhattujen kiinnitysmekanismin ansiota. Näppäinhatut kiinnittyvät itse kytkimiin neljällä ohuella tapilla. Tappien hento rakenne herättää epäilykset niiden kestävyydestä. Huolimattomasti asentaessa tapin tai tappien murtuminen on mahdollista.

Käyttötuntumaltaan kummatkin kytkimet olivat erittäin miellyttäviä. Kirjoittamisessa Tactile-kytkinten tuntopiste oli miellyttävä etu. Näppäintä ei tarvitse painaa pohjaan asti, koska tuntopiste kertoo painalluksen aktivoitumisesta.

Virhepainalluksia tuli enimmäkseen Linear-kytkimillä pelatessa. Virheet sijoittuivat testijakson alkupuolelle, eli sormituntuma ei ollut vielä tottunut matalampaan rekisteröintipisteeseen. Virhepainallukset realisoituivat epätoivottuina pelihahmon liikkeinä.

Yleisellä tasolla kumpikin kytkinmalli soveltuu erinomaisesti pelaamiseen sekä kirjoittamiseen. Paljon kirjoittavat epäilemättä arvostavat hieman enemmän Tactile-kytkinten tuntopistettä.

Edeltäjämallista poiketen G513 Carbon -näppäimistöissä on RGB LED -valaistus, jonka säätäminen tapahtuu Logitechin Gaming Software -ohjelman kautta. LED-valaistusta joutuu käyttämään päällä heikossa valaistuksessa, koska näppäinten merkinnät eivät erotu käytännössä ollenkaan ilman valoja. RGB-valaistuksen ansiota on toki se, että käyttäjä saa valittua valaistukseen mieleisensä värin.

Valaistuksen rinnalle on kehitetty Lightsync-tekniikka, joka eläytyy peleihin. Se on kiva lisä, mutta merkittävää lisäarvoa se ei kuitenkaan tuo. Esimerkiksi CS:GO -pelissä näppäinten valaistus käyttäytyy sen mukaan, kummalla puolella pelaa. Lisäksi numeronäppäimet vilkkuivat punaisena, kun hahmon terveys oli alhainen. Totuus on kuitenkin se, ettei pelaajalla ole hirveästi luppoaikaa ihailla näppäimistönsä valoefektejä kesken pelaamisen.

Pelitesteissä käytetyt pelit olivat Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Warhammer: Vermintide 2, Battlefield 1, CS:GO ja Escape from Tarkov.

Näppäimistön asetukset ja hienosäätö tapahtuvat Logitech Gaming Softwaren kautta. Ohjelmiston avulla pystyy hallinnoimaan kaikkia Logitechin oheislaitteita samanaikaisesti. Täten ydintoiminnoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimevuotisen G413 Carbon -näppäimistön jäljiltä.

Gaming Software jakautuu neljään päänäkymään, joiden kautta tehdään kaikki olennaiset säädöt näppäimistölle. Kotinäkymästä pääsee siirtymään peliprofiilikohtaisiin säätöihin. Näkymän kautta pystyy määrittämään pelikohtaisesti hiiren ja näppäimistön näppäinasetukset.

Valaistusasetukset ovat odotetusti hyvin kattavat, tehosteiden ollessa jaettu neljään eri osioon: Vapaa-osiossa näppäimistöön saa määritettyä yksittäisille näppäimille omat värinsä mielensä mukaan.

Vyöhykkeet-osiossa näppäimistö on jaettu vyöhykkeisiin, joille pystyy määrittämään mieleisensä värit. Selvästi helpompi vaihtoehto kuin asetella värit näppäinkohtaisesti.

Tehosteet-osion kautta pääsee valitsemaan valaisutehosteen. Alasvetovalikosta löytyy seitsemän eri tehostetta. Tehosteesta riippuen värit ja tehosteen nopeus ovat valittavissa.

Tehosteesi-osiossa jatketaan valotehosteiden rintamalla. Tehosteita on tällä sivulla valittavissa 17 kappaletta. Mikäli olemassa olevat tehosteet eivät miellytä, vaihtoehtona on oman tehosteen luominen ja käyttäminen. Tehosteista Datafall oli miellyttävin kevyellä Matrix-viittauksellaan.

Viidennessä kohdassa määritetään, mitkä näppäimet haluaa poistaa käytöstä painamalla näppäinyhdistelmää FN ja F8. Deaktivoidut näppäimet pystyy määrittämään myös pelikohtaisesti.

Viimeisestä osiosta löytyy tallennustoiminne useimmin painetuille näppäimille. Ohjelma siis tallentaa näppäinten painallukset ja tallennuksen päätyttyä se muodostaa raportin näppäinkohtaisesta aktiivisuudesta. Tallennustoiminto on mielenkiintoinen lisä, mutta sen tuottamaa hyötyä on vaikea keksiä.

Lightsync-ominaisuuteen pääsee käsiksi Sovelmat-osion kautta. Näppäimistö tukee pelilaajennusta kirjoitushetkellä Assetto Corsa, CS:GO ja Dota 2 -peleille. Näiden lisäksi Discord-ohjelmalle on oma pieni laajennus, joka saa näppäimistön reagoimaan Discordissa tapahtuviin asioihin.

Audio Visualizer -laajennus saa näppäimistön valaistuksen eläytymään musiikin ja äänien mukaan. Audio Visualizer oli laajennuksista kaikkein miellyttävin erityisesti musiikkia kuunnellessa, jolloin tunnelmointiin saa myös ripauksen visuaalista virikettä.

Screen Sampler -laajennus on tarkoitettu enemmänkin Logitechin G560-kaiuttimille, mutta myös G513 Carbon -näppäimistö tukee laajennusta. Laajennuksessa valaistus pyrkii myötäilemään näytöllä näkyviä värejä, eli jos näytöllä on paljon punaista, näppäimien värit myötäilevät näkymää vaihtamalla värinsä punaiseksi. Näppäimistö reagoi hämmästyttävän nopeasti näytöllä tapahtuvaan värivaihteluun. Hieman hölmö ominaisuus laajennusta käyttäessä on se, että käynnissä olleessaan sovellus ajaa muiden valaisusäätöjen yli.

Lightsync-ominaisuuden hyödyt eivät ole varsinaisesti mullistavia, mutta kuitenkin selkeä kehitysaste oheislaitteiden reaktiivisuudessa. Vaikka pelatessa ominaisuuden hyödyt jäivät hieman ontoiksi, elävöittiAudio Visualizerin värihekuma mukavasti musiikin kuuntelua.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat