Uusimmat

Ominaisuudet

09.06.2018 20:00 Aleksi Pakkala

Ominaisuudet

Microsoft Surface Book 2 on Microsoftin kannettavien tietokoneiden lippulaivamalli. Se on suunnattu vaativille käyttäjille ja ammattilaisille, jotka tarvitsevat työssään tinkimätöntä suorituskykyä. Kannettava soveltuukin poikkeuksellisen hyvin sisällöntuotantoon.

Surface Book 2 on varustettu erinomaisella kosketusnäytöllä, joka tukee erikseen ostettavaa Surface Pen -styluskynää. Kannettavan prosessorissa ja näytönohjaimessa riittää hyvin tehoa vaativaan videoeditointiin, Illustratorin ja Photoshopin kaltaisten työkalujen toimien kannettavalla kuin unelma. Adoben sisällöntuotannon työkalujen lisäksi Microsoft Officen tuotteet tukevat Microsoft Ink -rajapinnan ominaisuuksia saumattomasti. Microsoft Ink on rajapinta, jolla sovelluksiin saadaan tuotua todella tarkkoja piirto-ominaisuuksia. Microsoft Storesta on saatavilla kymmeniä Ink-rajapinnan avulla toteutettuja sovelluksia.

Kannettavan näytön yläreunaan on 1080p -resoluution videota tallentavan etukameran lisäksi sijoitettu IR-lähetin kasvojentunnistusta varten. Surface Book 2 tukee Windows 10 Hello -kirjautumista. Kirjautuminen omilla kasvoilla on huomattavasti salasanan syöttämistä nopeampaa. Kasvojentunnistuksen käyttö on kannettavalla lisäksi huomattavasti luontevampaa kuin esimerkiksi puhelimella. Kasvojentunnistus toimii infrapunan avulla myös pimeässä, ja on tavalliseen kuvavertailuun perustuvaa tunnistautumista turvallisempi, juurikin infrapunatunnistuksen ansiosta.

Microsoft Surface Book 2:sta on saatavilla kolmea eri malliversiota. 13,5-tuumaisesta mallista on saatavilla kaksiytimisellä Intel i5 7300U -prosessorilla varustettu versio, jossa ei ole erillistä näytönohjainta. Lisäksi on saatavilla 13,5 tuuman näytöllä varustettu malli, jossa on Intel i7 8650U -prosessori ja GTX 1050 -näytönohjain kahden gigatavun muistilla. Muropaketin testissä oli Surface Book 2 -malliston lippulaivamalli, 15 tuuman näytöllä ja Intel i7 8650U -prosessorilla varustettu malli, jonka näytönohjaimena toimii tehokas NVIDIA GTX 1060 kuuden gigatavun muistilla.

Laitteen takakansi on tyylikkään pelkistetty. Keskellä on kiiltävä Windows-logo, ja yläkulmassa kahdeksan megapikselin takakamera sekä mikrofoni. Surface Book 2:n runko on alumiinista työstetty, ja laitteen yleistuntuma on todella laadukas.

Kannettava on paksuimmasta kohdastaan 23 millimetriä paksu. Se on suorastaan huomattavan paljon. Samankokoisella näytöllä varustettu Macbook Pro on ainoastaan 15,5 millimetriä paksu. Ero on siis huomattava. Suurin syy poikkeukselliseen paksuuteen on Surface Book 2:n erikoinen saranamekanismi. Ohuimmasta kohdastaan 15 tuuman näytöllä varustettu Surface Book 2 on vain 15 millimetriä paksu.

Odotukset näppäimistöstä eivät olleet kovin korkealla. Oletukseni oli, että erikoisen 2-in-1-tekniikan mahdollistamiseksi olisi jouduttu tekemään uhrauksia näppäimistön ja tasohiiren suhteen. Tästä on nähty varoittavia esimerkkejä muun muassa Surface Pro -tablettitietokoneen kanssa, jonka näppäimistö ja varsinkin tasohiiri ovat valitettavan huonoja.

Enpä olisi voinut olla enempää väärässä Surface Book 2:n näppäimistön ja tasohiiren suhteen.

Microsoft Surface Book 2:n näppäimistö on paras kannettavan näppäimistö, jolla olen kirjoittanut. Aiempi suosikkinäppäimistöni on ollut 2015 mallin Macbook Pro -kannettavassa, vaikka olen käyttänyt paljon myös uudempia Macbookkeja ja esimerkiksi  Dell XPS 15 -malliston kannettavia. Microsoftin näppäintuntuma on erinomainen: jokainen painallus tuntuu selkeästi, ja tarvittava painallusvoima on juuri sopiva. Ainoa kritiikki tulee nuolinäppäimistä, sillä ylös- ja alas-nuolet ovat vain puolen näppäimen korkuisia.

Liitännät jättävät toivomisen varaan. Kannettavan kaikki liitännät, kuulokeliitäntää lukuunottamatta, on sijoitettu kannettavan näppäimistö-osaan. Kannettavan oikealla reunalla on liitännät laturille, sekä yksi USB-C-liitäntä, joka ei valitettavasti tue Thunderbolt 3 -tekniikkaa. On todella hämmentävää nähdä, ettei yli 3000 euron hintaiseen kannettavaan ole toteutettu alati yleistyvää ja olennaista teknologiaa. Thunderbolt 3 -tekniikkaa kun voi käyttää esimerkiksi ulkoisten näytönohjainten tai korkearesoluutiosten näyttöjen kytkemiseen.

Microsoft Surface Book 2:ssa ei ole yhtäkään käyttövalmista videoliitäntää, vaan ainoa mahdollisuus ulkoisen näytön liittämiseksi on erikseen hankittava USB-C – HDMI -adapteri (hinta noin 40 euroa). Mikäli kannettavan haluaa kotona liittää ulkoiseen näyttöön, on ylimääräiseltä investoinnilta mahdotonta välttyä. Tämä on erityisen harmillista ottaen huomioon, että aikaisemmat mallit ovat sisältäneen Mini DisplayPort -liitännän.

Kannettavan toiselta reunalla sijaitsee kaksi perinteistä USB-A 3.1 Gen 1 -liitintä, jotka tukevat tiedonsiirtoa viiden gigabitin sekuntinopeuksilla. Näiden viereen on sijoitettu perinteinen SD-kortinlukjia. Kannettavan 3,5 millimetrin audioliitäntä on sijoitettu näytön yläreunaan, mikä aiheuttaa ongelmia. Lyhyemmät kuulokejohdot jäävät roikkumaan näytön eteen, mutta liitin on toisaalta ollut välttämätöntä sijoittaa nykyiselle paikalleen, jotta näyttöä voisi käyttää tablettina esimerkiksi elokuvien katseluun.

Surface Book 2:n sarana on todellakin poikkeuksellinen. Teoriassa useammasta nikamasta koostuva sarana mahdollistaa näytön asettamisen mihin tahansa kulmaan, mutta käytännössä näyttö ei pysy tarpeeksi vakaasti missään asennossa. Tavallista käyttöä varten sarana on tarpeeksi tukeva, mutta kosketusnäyttöä käyttäessä käsin tai kynällä näyttö heiluu todella ärsyttävästi.

Erikoinen saranaratkaisu oli todennäköisesti välttämätön näytön irrottamisen mahdollistamiseksi, mutta mielestäni saranan suhteen on jouduttu tekemään liikaa uhrauksia. Suljettuna näytön ja näppäimistön väliin jää todella paljon tyhjää tilaa, näyttö heiluu liikaa ollakseen miellyttävä kosketusnäyttönä käytettäväksi ja sarana on kuitenkin niin tiukka, ettei kannettavan kannen avaaminen onnistu yhdellä kädellä.

Surface Book 2:n erinomainen näppäimistö on myös taustavalaistu. Näppäinten merkinnät ovat läpinäkyvät, joten sinertävän sävyinen valkoinen taustavalo pääsee paistamaan näppäimistä läpi.

Myös tasohiiri on todella laadukas, joskin nykypäivän standardeilla hieman pieni. Useat laitevalmistajat ovat Applen innoittamana alkaneet sijoittaa huomattavasti aikaisempaa suurempia tasohiiriä kannettaviinsa. Microsoft Surface Book 2:n lasinen tasohiiri on todella tarkka ja käyttää Windows Precision -ajureita, joten monenlaiset eleet ovat myös tuettuna.

Tasohiirellä ei ole erillisiä painikkeita, vaan sitä voi painaa mistä tahansa kohdasta. Mikäli on tottunut uudempien Macbookien erinomaisiin ”Force Touch” -tasohiiriin, saattaa pettymys olla melko karvas. Painallukseen tarvittava voima vaihtelee klikattavasta kohdasta riippuen, ja tasohiiri painuu selkeästi alaspäin painettaessa.

Kannettavan mukana toimitetaan todella laadukkaan oloinen 95 watin latauslaite, joka on  varustettu ainoastaan Surface-laitteisiin sopivalla liitännällä. Toisaalta olisin mieluummin nähnyt esimerkiksi USB-C-liitännällä varustetun laturin, mutta toisaalta käytetty liitäntä on oikein laadukas, yhteensopiva aikaisempien Surface laitteiden kanssa ja varustettu magneettisella päällä.

Laturissa on myös 5 watin USB-A-liitäntä esimerkiksi puhelimen latauskaapelille. Tämä on oikein mukava lisäominaisuus, jonka näkisi mielellään useammassakin laturissa.

Irrotettuna Surface Book 2 -näyttöä voi käyttää tablettina, joskin aivan järjettömän suurena sellaisena. 15-tuumainen näyttö soveltuu melko kömpelösti tablettikäyttöön, mutta esimerkiksi piirtokäytössä irtonaisesta näytöstä on huomattavaa hyötyä.

Poikkeuksellinen toiminnallisuus on saavutettu asettamalla i7 8650U -prosessori kannettavan näyttöön akun kanssa. Kannettavan näppäimistöosaan on sijoitettu toinen suurempi akku sekä erillinen NVIDIA GTX 1060 -näytönohjain. Koska eniten lämpöä tuottavat komponentit – siis prosessori ja näytönohjain – on sijoitettu kahteen eri jäähdytysympäristöön, pysyvät kannettavan pinnat yllättävän viileinä. Testejä ajettaessa näppäimistöosa kuumeni hieman, mutta ei niin paljoa, että käyttö olisi äitynyt epämiellyttäväksi.

Surface Book 2:n näyttö irtoaa näppäimistöalustasta nappia painamalla. Tälle omistettu painike vilkkuu hetken, kun kannettava tekee tarvittavat toimet komponenttien irrottamiseksi. Kun toimenpide on valmis, päästää näyttöosa pienen mekaanisen äänen, kun saranan lukitus aukeaa ja näyttö on valmis irrotettavaksi.

Päivittäisen käytön kannalta olisi erinomaisen tärkeää, että kuvailtu operaatio toimisi saumattomasti joka kerta, mutta testijakson aikana näytön irrotuksen kanssa oli toistuvasti ongelmia. Kannettava valitteli, että osa Windowsin omista prosesseista, kuten lukitusnäytön toimintaa ohjaava sovellus, estäisivät näytön irrotuksen. Tällöin jouduttiin jokaisella irrotuskerralla sulkemaan prosessit tehtävienhallinnasta ennen kuin näyttö suostui irtoamaan.

Näyttöosan liitäntä on fyysisesti erinomainen. Suljettuna liitos ei ole lainkaan hutera, vaan todella tiukka. Näyttöä käännettäessä sarana ei anna liitoskohdasta lainkaan periksi. Irrotusmekanismin avattua lukituksen näyttöosa notkahtaa hieman taaksepäin ja irtoaa sen jälkeen nostamalla. Mekaanisesti toimenpide on todella toimiva, ainoat ongelmat ovat ohjelmiston puolella.

Kannettava soveltuu sisällöntuotantoon erinomaisen näyttönsä ja suorituskykynsä puolesta loistavasti. Testiä varten ei valitettavasti toimitettu Surface Pen -styluskynää eikä Surface Dial -moduulia, joten näiden käyttöä laitteen kanssa ei päästy testaamaan. Ilmankin näitä laitteita Surface Book 2 on oivallinen kumppani esimerkiksi Adoben sisällöntuotanto-ohjelmille. 4K-materiaalin videoeditointi ja valokuvien käsittely Ligthroom- ja Photoshop-sovelluksilla eivät tuottaneet mitään ongelmia.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykytestit
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat