Uusimmat

Suorituskykytestit

09.06.2018 20:00 Aleksi Pakkala

Suorituskyky

Business-suuntautuneeksi kannettavaksi Surface Book 2 kätkee sisälleen naurettavan tehokasta rautaa. Intel Core i7 8650U -prosessori on 15 watin vähävirtainen malli, mutta kyseessä on neliytiminen ja kahdeksansäikeinen sisällöntuotantoon soveltuva prosessori. Prosessorin peruskellotaajuus on vaatimattomat 1,9 gigahertsiä ja maksimi turbo-kellotaajuus yhdellä ytimellä 4,2 gigahertsiä.

Yleistasolla Core i7 8650U -prosessori on lähes samalla tasolla 7. sukupolven Core i7 7700HQ -prosessorin kanssa. Näytönohjaimena kannettavassa toimii täysiverinen NVIDIA GTX 1060, jossa on kuusi gigatavua omaa GDDR5-muistia. Kaikki 15 tuuman näytöllä varustetut Surface Book 2 -mallit sisältävät 16 gigatavua 1866 megahertsin LPDDR3-työmuistia.

Muropaketin suorituskykytesteissä testattiin Surface Book 2:n suorituskykyä niin synteettisillä testeillä kuin myös perinteisillä pelitesteillä.

Synteettisten testien tuloksia verrattiin viime kuussa testissä olleen Acer Swift 5 -mallin kanssa. Koneet ovat suorituskyvyltään täysin eri luokassa, ja vertailun onkin tarkoitus osoittaa, millaisissa tehtävissä lisätystä suorituskyvystä on oikeasti huomattavaa hyötyä.

Pelitesteissä pelit testattiin high-esiasetuksilla ja kahdella resoluutiolla. Pelit testattiin näytön täydellä 3240 x 2160 resoluutiolla, sekä skaalaamalla renderöintiresoluutio 50 prosenttiin alkuperäisestä. Kaikki testatut pelit tukivat renderöintiresoluution manuaalista säätämistä. Täydellä resoluutiolla renderöitäviä pikseleitä näytölle kertyy huimat 6 998 400, ja 50 prosentin skaalauksella vain 3 499 200.

50 prosentin skaalaus laskee renderöitävien pikselien kokonaismäärää, eikä suoraan vaaka ja pystypikselien määrää. Vertailun vuoksi Full HD -resoluution näytössä pikseleitä on 2 073 600.

PCMark 10 -testissä Surface Book 2 repäisi 4556 pistettä. Tulos oli 44 prosenttia parempi kuin Acer Swift 5 -kannettavalla. Surface Book 2 siis liitää läpi tavallisista työskenaarioista, kuten tekstinkäsittelystä, webselauksesta ja videopuheluista.

Grafiikan renderöintikykyä mitattiin 3DMark SkyDiver- ja 3Dmark TimeSpy -testeillä. 3DMark SkyDiver -testissä Surface Book 2 oli huimaavat 613 prosenttia Acer Swift 5 ultrabook -kannettavaa nopeampi. Tämä testi osoittaa selkeimmin, kuinka Surface Book 2 eroaa suorituskyvyltään pikkuruisista ultrabookeista.

Vaativaankin 3D-renderöintiin taipuva GTX 1060 -näytönohjain mahdollistaa esimerkiksi sulavat pelikokemukset ja astetta kovemmankin 3D-suunnittelun. 3DMark TimeSpy -testissä Surface Book 2 saa tulokseksi 3627, mikä on linjassa muiden GTX 1060 -näytönohjaimella varustettujen kannettavien kanssa.

Ghost Recon Wildlandsissa kannettavan suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä työkalulla, joka renderöi tavallista pelitilannetta kuvaavan skenaarion. Suorituskykymittaukset suoritettiin pelin ”high”-esiasetuksilla ja näytön 3240 x 2160 natiiviresoluutiolla sekä 50 prosentin resoluutioskaalauksella.

Natiiviresoluutiolla peli ei aivan yllä konsolitasoiseen pelikokemukseen, mutta asetuksia hieman säätämällä ruudunpäivitysnopeus saataisiin kyllä lukittua tasaiseen 30 FPS:n nopeuteen.

50 prosentin resoluutioskaalauksella peli pyörii aivan 60 FPS:n tuntumassa, ja ruudunpäivitysnopeuden keskiarvon ollessa 90 prosenttia parempi. Suurimman harppauksen näkivät kuitenkin minimiarvot, jotka nousivat 145 prosenttia. Tässäkin hieman asetuksista tinkimällä pelikokemus saataisiin lukittua tasaiseen 60 FPS:n nopeuteen.

Seuraavana testikattauksessa on Warhammer 40K: Dawn of War 3. Pelin suorituskykytesti käy läpi pelille tyypillisen taisteluskenaarion, joka rasittaa sekä näytönohjainta että prosessoria. Dawn of War 3 oli testeissä sikäli outolintu, että 50 prosentin resoluutioskaalaus paransi tuloksia poikkeuksellisen vähän. Renderöintiresoluution laskeminen paransi suorituskykyä keskiarvoja mitattaessa vain 58 prosenttia, mikä enteilee sitä, että myös prosessorin suorituskyky rajoitti pelin ruudunpäivitysnopeuksia. Kuitenkin viime vuoden Warhammer 40K oli molemmilla resoluutioilla oikein pelikelpoinen, ja kokemuksesta saisi oikein sulavan vielä hieman asetuksia säätämällä.

Total War: Warhammer 2 on isometrisestä kuvakulmasta kuvattu strategiapeli, joka tarjoaa käytännöllisesti asetuksen renderöintiresoluution skaalaukseen sekä erinomaiset työkalut suorituskyvyn mittaukseen. Yhdistelmä, joka tekee pelistä erinomaisen kandidaatin testikattaukseen. High-asetuksilla peli on lähes pelikelpoinen täydellä resoluutiolla, ja 50 prosentin resoluutioskaalauksella kokemus on oikein miellyttävä. 50 prosentin renderöintiresoluution skaalauksella pelin suorituskyky parani ruudunpäivitysnopeuden keskiarvoja mitattaessa 128 prosenttia.

Surface Book 2:n näyttö ei ole optimaalinen pelaamiseen. Erikoinen 3:2 kuvasuhde aiheuttaa laajalti ongelmia pelien resoluutiota asettaessa, sillä valtava osa peleistä on suunniteltu perinteisille resoluutioille. Lisäksi tuki muille 3:2-kuvasuhteen resoluutioille kuin näytön natiivitarkkuudelle oli melko olematonta. Tämän takia renderöintiresoluution skaalaaminen pelissä osoittautui erinomaisen tärkeäksi ominaisuudeksi.

Toinen pelaajia harmittava puute on tuen puuttuminen NVIDIAn omille, virallisille ajureille. Kannettavassa käytetään kyllä NVIDIA-ajureita, mutta ainoastaan Microsoftin toimittamat ajurit toimivat. Tästä syystä grafiikkaohjaimen ajurien päivittäminen on riippuvaista Microsoftista, ja päivityksiä saapuu huomattavasti harvemmin kuin tavallisille kannettaville.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykytestit
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat