Yhteenveto

09.06.2018 20:00 | Aleksi Pakkala

Yhteenveto

Microsoft Surface Book 2 on erittäin poikkeuksellinen laite.

Sen yleistuntuma on erinomainen, ja tuote tarjoaa täysin poikkeavia ominaisuuksia samassa paketissa erinomaisen suorituskyvyn kanssa. Valitettavasti kokemusta hieman raahaa laitteen toiminnallisuuksien pikkuviat. Näytön irrottamisen tulisi toimia jokaisella kerralla täysin ongelmitta, ja testijakson aikana koetut ohjelmistoviat tuntuvat lastentaudeilta, jotka pitäisi tässä vaiheessa tuoteperheen elämänkaarta olla jo siloteltu pois.

Surface Book 2:n erikoisen toiminnallisuuden eteen on jouduttu tekemään melko paljon uhrauksia. Poikkeuksellisen toiminnallisuuden takia hinta on naurettavan korkea kilpailijoiden vastaavasti varusteltuihin kannettaviin verrattuna.

Sinänsä tyylikäs sarana aiheuttaa myös melkoista päänvaivaa, kun näytön ja näppäimistön väliin jää huomattava rako, mikä tuo kannettavaan huomattavasti lisää paksuutta sen ollessa suljettuna. 2-in-1-laitteen hankintaa miettiessä kannattaakin vakavasti harkita, tarvitseeko omassa käytössään irrotettavaa ja käännettävää näyttöä. Vastaavan tasoisella raudalla varustettuna on saatavilla todella laadukkaita laitteita huomattavasti halvemmalla ilman erikoista toiminnallisuutta, esimerkiksi uuden Razer Blade 15 -kannettavan muodossa.

Mikäli yleistuntuman ja näytön laadusta on valmis tinkimään, tarjoavat Asus, Msi ja Acer pelikannettaviaan vastaavalla suorituskyvyllä, mutta lähes kaksi tuhatta euroa halvemmalla. Testissä ollut 512 gigatavun NVMe -asemalla varustettu Surface Book 2 -malli maksaa kirjoitushetkellä noin 3400 euroa, ja halvin 15 tuuman näytöllä varustettu malli 256 gigatavun asemalla maksaa noin 2900 euroa.

Surface Book 2 on kuitenkin käytännössä erinomainen valinta vaativaan sisällöntuotantoon, 3D-suunnitteluun, ja niiden ohessa tapahtuvaan pelailuun. Pelkästään pelikoneeksi Surface Book 2 ei taloudellisesti ole järkevä ratkaisu, sillä halvemmalla saa huomattavasti paremmin pelaamiseen soveltuvia kannettavia.

Surface Book 2 ei siis ole kannettava kaikille. Todella korkea hinta asettaa sen tavoittamattomiin suurimmalle osalle mahdollista ostajakuntaa, ja suurelle osalle niistä joilla laitteeseen olisi rahaa, on tarjolla paremmin toteutettuja kokonaisuuksia huokeammalla hinnalla. Mikäli raha ei ole ongelma, ja kannettavan käyttö muodostuu sisällöntuotannosta ja pelailusta, muuttuu Surface Book 2 15 tuuman malli todella houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Vastaavalla rahalla saa 15 tuuman Macbook Pron, joka voi olla parempi vaihtoehto sisällöntuotantoon, tai käsittämättömän tehokkailla komponenteilla varustetun pelikannettavan, kuten Asus ROG G703VI -mallin.

Surface Book 2 on kannettavien tietokoneiden kehitystä eteenpäin vievä konseptituote. Erityinen toiminnallisuus ja kannettavan rakenteen loistava laatu, yhdistettynä vaikuttavaan suorituskykyyn erottavat Surface Book 2:n kannettavan kaikista kilpailijoista. Jo pelkästään laitteen hinta osoittaa, ettei konsepti ole vielä valmis tässä muodossa suuren yleisön käyttöön. Kaikki jotka näkivät kannettavan käytössä ihmettelivät uutta ja erikoista toiminnallisuutta, ja yksi tuttavistani kommentoi laitteen olevan ”kuin suoraan tulevaisuudesta”. Ja sitä Microsoft Surface Book 2 onkin, konseptikannettava tulevaisuudesta.

Hyvää

  • Erinomainen yleistuntuma
  • Vaikuttava suorituskyky
  • Soveltuvuus erilaisiin työtehtäviin

Huonoa

  • Tähtitieteellinen hinta
  • Ongelmat näytön irrottamisen kanssa
  • Näytönohjaimelle ei ajureita suoraan NVIDIAlta

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykytestit
  4. Yhteenveto