Uusimmat

Testissä Mini-ITX-kotelot ja Asus AT3N7A-I

26.02.2010 00:53 Muropaketin toimitus

Mini-ITX on VIA Technologiesin vuonna 2001 esittelemä emolevystandardi pienikokoisille, vähävirtaisille ja hiljaisille tietokonekokoonpanoille. Mini-ITX-standardin mukainen emolevy on kooltaan 17×17 cm ja se käyttää neljää ATX-standardin kanssa yhteistä kiinnityspistettä. Tästä syystä Mini-ITX-emolevyn voi asentaa tarvittaessa myös ATX- tai micro-ATX-koteloon. Ensimmäiset VIA EPIA -Mini-ITX-emolevyt tulivat markkinoille vuonna 2002 ja niistä löytyi integroituna suorituskyvyltään vaatimaton VIA Eden- tai C3-prosessori. Ne saavuttivat suosiota tietokoneharrastajien ja kotelomodaajien keskuudessa ja pienikokoisia EPIA-kokoonpanoja rakennettiin mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin. Myöhemmin myös muut valmistajat innostuivat Mini-ITX-standardin mahdollisuuksista ja markkinoilla on ollut muun muassa Socket 479-, LGA 775- ja LGA 1156 -kantaisia versioita.

Tuorein suuntaus on minikannettavista tutun Atom-pohjaisen kokoonpanon toteuttaminen Mini-ITX-kokoon. Tässä artikkelissa tutustumme nykypäivän Mini-ITX-aatetta edustavaan emolevyyn sekä kahteen nykyaikaiseen Mini-ITX-koteloon. Emolevy valittiin Asuksen mallistosta ja kotelot puolestaan Antecilta ja Acelta. Artikkelin loppupuolella on tarjolla suorituskyky-, lämpötila- ja melumittauksia.

 

Asus AT3N7A-I

Asus AT3N7A-I toimitetaan hauskan pienikokoisessa sinisävyisessä pakkauksessa. Emolevylaatikolle tyypillisesti pinnassa on esitetty kaikki enemmän ja vähemmänkin tarpeelliset ominaisuudet.

Pakkauksen toimitussisältö on melko vaatimaton. Itse emolevyn ohella mukaan on laitettu kaksi SATA-kaapelia, I/O-paneelin suojakehys, ohjekirja sekä ajurilevy.

Aiemmin Mini-ITX-emolevyihin tutustumattomalle AT3N7A-I nostaa helposti hymyn huulille. Kaikki emolevylle tyypilliset piirteet on puristettu miniatyyrimäisiin mittoihin. Mini-ITX-standardin mukaiset mitat ovat 17×17 cm, joka on pinta-alaltaan noin kolmasosa tavallisesta ATX-emolevystä. Piirilevyn väriksi Asus on valinnut ruskeasävytteisen mustan ja jäähdytysratkaisussa sekä liittimissä käytettyjä värejä ovat sininen, punainen, keltainen ja valkoinen. Suomessa Asus AT3N7A-I:n hinta liikkuu noin 130 euron tuntumassa ja testikappaleen toimitti artikkeliin Jimm’s PC-Store.

Asus AT3N7A-I perustuu Intel Atom 330 -prosessoriin sekä NVIDIAn ION-järjestelmäpiiriin, johon on integroitu GeForce 9400 -grafiikkaohjain. Lisäksi emolevy tarjoaa 7.1-kanavaiset ääniominaisuudet, kaksi DDR2-muistipaikkaa, gigabitin verkkoyhteyden, kymmenen USB 2.0 -porttia, yhden PCI-liittimen, kolme SATA-liitäntää sekä HDMI-liitännän.

Piirilevyn alareunasta löytyy ainoa laajennuskorttipaikka eli PCI-liitin. Sen vasemmalla puolella alakulmassa on vihreäpohjaiset liitäntäpinnit etupaneelin ääniliitännöille ja samalla linjalla hieman ylempänä sinipohjaiset liitäntäpinnit etupaneelin USB-liitännöille. 7.1-kanavaisista ääniominaisuuksista vastaa VIAn VT1708S-piiri.

Piirilevyn oikeaan reunaan on sijoitettu kaksi keltaista DDR2-muistipaikkaa, jotka tukevat kaksikanavaisena yhteensä neljää gigatavua DDR2-800-muistia. Muistipaikkojen ja PCI-liittimen välissä sijaitsevat kolme punaista Serial ATA -liitintä, jotka on mahdollista kytkeä toimimaan RAID-0- tai 1-tilaan. Piirilevyn oikeaan alanurkkaan kiinnitysreiän yläpuolelle on sijoitettu vihreä virtaledi, tuuletinliitin ja etupaneelin liittimien pinnit. Miinuksena emolevy ei tue kolmepinnistä virtaledin liitintä, jollainen löytyy esimerkiksi tämän artikkelin Antec-kotelosta. Perinteinen 24-pinninen ATX-virtaliitin on sijoitettu keskelle oikeaa reunaa.

Piirilevyn yläreunassa on hiljaista – pienien pintaliitoskomponenttien lisäksi paikalla on ainoastaan kolme solid-tyyppistä kondensaattoria, yksi tuuletinliitin sekä nelipinninen lisävirtaliitin.

Emolevyn ulkonäköä hallitsee keskelle sijoitettu vaalean siniseksi anodisoitu alumiinisiili. Siili on kiinni kuudella jousitetulla muovitapilla ja lämmön haihtumista on tehostamassa 40 mm:n tuuletin, joka saa virtansa emolevyltä tavallisella kolmepinnisellä tuuletinliittimellä. Tuuletin pyörii noin 4000 kierrosta minuutissa, joten se ei varmasti ole täysin äänetön. Asuksen edustajan mukaan tuuletin oli aiemmin 6000 RPM -malli, mutta se vaihdettiin saadun palautteen pohjalta hiljaisempaan. Lisäksi tuuletin on mahdollista irrottaa äänettömyyden saavuttamiseksi, etenkin jos kotelosta löytyy muuta tuuletusta.

Jäähdytyssiilin alta löytyy Intelin Atom 330 -prosessori ja NVIDIA GeForce 9400M -piiri, jotka yhdessä muodostavat ION-alustan. GeForce 9400M ei tarvitse kaverikseen erillistä southbridgeä, toisin kuin Intelin 945G. Kokoonpanon liitäntöjen lisäksi GeForce 9400M tarjoaa helpotusta Atom-prosessorin työtaakalle, sillä esimerkiksi Full HD -tasoisen videon toistaminen ION-kokoonpanolla pitäisi onnistua moitteetta.

Asuksen valitsema Intel Atom 330 -prosessori on kaksiytiminen ja se tukee Hyper-Threading-teknologiaa, jonka myös se kykenee käsittelemään yhtä aikaisesti neljää säiettä. Diamondville-koodinimellinen Atom 330 toimii 1,6 GHz:n kellotaajuudella ja 533 MHz:n väylätaajuudella. Se valmistetaan 45 nanometrin prosessilla ja sisäänrakennettuna on yksi megatavu L2-välimuistia, joka jakaantuu tasan ytimien kesken. Prosessorin TDP-arvo on kahdeksan wattia.

Asus AT3N7A-I:n I/O-paneeli käsittää liittimiä koko piirilevyn mitalle. Vasemmalta oikealle lueteltuna tarjolla on PS/2-liitin näppäimistölle, kaksi USB-liitäntää, HDMI-liitäntä, D-Sub-VGA-liitin, optinen ja koaksiaalinen S/PDIF-ulostulo äänelle, eSATA-liitin, kuusi USB-liitintä, Bluetooth-lähetin/vastaanotin, gigabitin RJ45-verkkoliitin sekä kuusi analogista 3,5 mm:n ääniliitintä.

Piirilevyn taustapuolelta ei löydy mitään yllättävää. Prosessorin ja GeForce 9400M -piirin kohdista löytyy pienet komponenttikeskittymät.

Sisältö

  1. Testissä Mini-ITX-kotelot ja Asus AT3N7A-I
  2. Antec ISK 300-65
  3. Ace Polly
  4. Testikokoonpano, & mittaukset
  5. Loppuyhteenveto