UUSIMMAT

Testissä MSI B250 Gaming M3 -emolevy ja Intel Core i5-7600 -prosessori

25.01.2017 13:00 | Tapio Berschewsky | 15

Muropaketti testasi tammikuun alussa uusien Kaby Lake -prosessorien i7-sarjan huippuyksilöä yhteensä kuudella eri Z270-piirisarjallisella emolevyllä kahdessa eri artikkelissa. Ensimmäisessä artikkelissa fokuksessa oli Core i7-7700K:n suorituskyky kahden uuden emolevyn kanssa. Toisessa artikkelissa verrattiin neljää pelaajille suunnattua Z270-emolevyä keskenään.

Labraamme saapui nyt tammikuussa myös Intel Core i5-7600 -prosessori ja MSI:n B250-piirisarjalla varustettu Gaming M3 -emolevy. Testasimme emolevyn ja ajoimme prosessorilla kaikki samat suorituskykymittaukset kuin aiemmissakin testeissä.

MSI:n emolevy on ensimmäinen Muropaketin testaama B250-piirisarjallinen emolevy. Siinä missä Z270 on Intelin uuden Union Point -piirisarjamalliston parhaiten varusteltu malli, joka on tarkoitettu erityisesti huipputason kuluttajakokoonpanoihin, B250 on Intelin mukaan suunnattu yrityksille työkäyttöön. Mikään ei tietenkään estä rakentamasta siitä myös kuluttajaratkaisuja, kuten MSI on tehnyt tämän pelaajille suuntaamansa emolevyn kohdalla.

Isoimpana käytännön erona peruskäyttäjän kannalta B250- ja Z270-piirisarjojen välillä on PCIe -väylien, massamedian liitinten ja USB-liitäntöjen maksimimäärä.

Siinä missä Z270 tukee jopa 24 PCIe-väylää, B250:ssä tuki on vain 12:lle PCIe-väylälle. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että B250 ei kelpaa kaikkein tehokkaimpiin pelikokoonpanoihin. Se kun ei PCIe-väylien määrän vuoksi tue kahta NVIDIAn näytönohjainta SLI-tilassa.

SATA 3 -väyliä on molemmissa maksimissaan kuusi, mutta SATAe- ja M.2 -liitäntöjä voi kumpiakin olla Z270:n kanssa kolme kappaletta ja B250:n kanssa vain yksi. USB-portteja on Z270-piirisarjallisissa emolevyissä maksimissaan 14, joista kahdeksan on USB 3.0 -standardin mukaisia. B250-piirisarjallisissa emolevyissä kokonaismäärä on maksimissaan 12, joista kuusi on USB 3.0 -standardin mukaisia.

MSI:n emolevyn kanssa testaamamme prosessori i5-7600 on uusien Kaby Lake prosessorien i5-sarjan paras kerroinlukittu malli. Neliytimiset i5-suorittimet eivät tue Hyper-Threadingia, joten tämä prosessori selviää maksimissaan neljästä yhtäaikaisesta säikeestä.

Testissämme halusimme selvittää, miten paljon parempi huipputason i7-prosessori on verrattuna tähän i5-prosessoriin. Samalla pyrimme ottamaan selvää, voiko pelaaja tyytyä B250-piirisarjaan vai onko Z270-piirisarja välttämätön Kaby Lake -pelikonetta varten.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI B250 Gaming M3
  3. Testikokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: prosessorin kuormitus
  5. Suorituskykymittaukset: pelitestit
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Pelitestit ajettu 4K-resoluutiolla jossa näytönohjain täysin pullonkaulana, yllättäen kaikilla prossuilla samat tulokset. :rolleyes:

On kyllä melko komeasti romahtanut artikkeleiden taso. Mielenkiinnolla ajattelin vilkaista, miten i5 7600 pärjää peleissä, mutta eipä noista testeistä muuta näe kuin miten GTX 1080 pyörittää pelejä 4K-resoluutiolla. Mitähän testaaja on tuossa ajatellut :facepalm:

Todella asiantunteva ja hyvä artikkeli! Hyvä, että Muropaketin taso pysynyt maailman huipulla, vaikka toimituksen väki vaihtunut!

"The stock base frequency is rather low at 3.5 GHz. Under a heavy load, though, all four of the Core i5-7600's cores can maintain 3.9 GHz via Turbo Boost technology." Eikö kellot pysy ylhäällä tuolla emolla? Ja sama kysymys myös 7700K:n suuntaan. Sen pitäisi pysyä 4,4GHz vakiona 4core turbolla.

Eikö tuolla emolla pysty käytään ollenkaan AMD:n näytönohjaimia?

[​IMG]
Onpas suttuset kuvat biossista. Ihan kuin kameralla otettu..
Eikö kuvankaappaus F12:sta rämpyttämällä onnistunut :confused:

Mitä näppäimiä nvidian-sli vaatii emolevyltä? Jotain mennyt ohi, vai mennyt artikkelit vielä pahemmin matonalta vedetyksi euron jonneviritelmäksi. Hävetkää…..
"Intoilijalle B250 Gaming M3 on silti heikko valinta. Se ei mahdollista kahden NVIDIA-näytönohjaimen SLI-ratkaisuja. Toisaalta levyllä ei myöskään ole mitään nappeja sen hallintaan, debug-näyttöä tai muitakaan erityisiä lisäominaisuuksia."

Miksi näitä artikkeleita ei enää muokata yhtään julkaisun jälkeen? Aikaisemmin jos lukijat osoittivat, että jokin on ilmaistu epäselvästi tai jossain on virhe, muokattiin artikkelia verrattain nopeasti. Eikö Otava salli tätä enää vai mikä mättää? Pitäisikö muokkaaminen "tilata" erikseen, joka taas maksaisi ja sellaista rahaa ei ole. Nämä artikkelit ovat nyt vähän sitä tasoa, että varmaan olisi parempi siirtyä suosiolla testaamaan niitä imureita ja jääkaappeja.

1. Emolevy maksaa 160€
2. Rajoitettu muisti tuki vain 2400MHz
3. Huono ylikellotettavuus. Kuka oikeasti ajaa 7600k vakiokellotaajuudella?

Kallis ja huono emolevy.

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

F[r]iend

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

Tai ottaa testeihin mukaan pentium g4560 halvimman b250-emon kanssa ja julistaa kalliimmat turhiksi. Tulisi varmasti jatkossakin 300€:n emolevyjen arvostelukappaleita tarjolle :D

Kiitos testistä, meikä tykkäs. Jos tulokset eivät miellyttäneet poikia, niin itse olen enemmän kuin tyytyväinen siihen tietoon, että saako prosessorin tehoja lisäämällä potkua peleihin lisää. Testi oli hyvin valaiseva tältä osin.

Mutta, kun tuo testi ei kerro sitä. Tuo kertoo, että GTX 1080 ei riitä 4k pelaamiseen jos haluaa, että pelit rullaavat yli 60 FPS korkeilla asetuksilla. 7700k ja 7600k välinen ero jossain peleissä on nykyään jo aika suuri.

selvää on ja on ollut kauan että prossua ei kannata vaihtaa enää,gpu vaihtoon 5-7 vuoden välein niin ok.

6700 ja 7700 turhia tekeleitä.

ja,gtx 1080 riittää 4k pelaamiseen

….

hmm,miksi ei prossuja testattu samalla kellotaajuudella? esim. vaikka 4.2 tai 4.0 :llä?

silloin olisi ollut helpoin nähdä erot..jos niitä sitten on edes. mutta ainakin lämpötila erot olis selviä.

nyt kaikki prossut on eri kelloilla joten voi vain arvailla ja oletta erot.

toisalta pelitestit osoittaa selkeästi että uudet prossut,on ne sitten intelin tai amd:N eroja ei ole vanhoihin.

Lämpötilamittausten osalta kiinnostaa, että oliko tässä käytössä joku kotelo?

Muropaketin uusimmat