Uusimmat

Lämpötila- ja melumittaukset

23.07.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Lämpötila- ja melumittaukset

Kokoonpano ja lämpötilamittaukset suoritettiin Fractal Design Define R5 -kotelossa kotelon kylkipaneeli auki. Prosessorina testeissä oli Intel Core i7 7700K Asuksen ROG Strix Z270-F -emolevylle asennettuna. Kaverina lankulla oli 16 gigatavua 3600 megahertsin nopeudella toimivaa G.Skill TridentZ -työmuistia. Core Frozr XL -jäähdytintä testattaessa toinen kammoista jouduttiin irrottamaan, jolloin työmuistia oli käytössä vain kahdeksan gigatavua. Kokoonpanon näytönohjaimena toimi EVGA:n GeForce GTX 1080 Ti iCX.

Lämpötila- ja melumittaukset suoritettiin 21°C lämpötilassa toimistoympäristössä hiljaiseen ilta-aikaan. Kaikkien jäähdytysratkaisujen kanssa käytettiin Noctua NH-T1 -lämpötahnaa, ja kokoonpanoon oli asennettuna laitetuulettimiksi Define R5 -kotelon mukana toimitettavat kaksi 140-millimetristä Fractal Designin tuuletinta.

Lämpötilamittaukset suoritettiin kaikilla testattavilla malleilla tuulettimien 1000 RPM:n kierrosnopeudella, lukuun ottamatta toista Prime95-testiä joka ajettiin täysillä kierrosnopeuksilla.

Prosessorin lämpötiloja mitattiin molemmilla jäähdytinratkaisuilla sekä synteettisen testin että pelitestin aikana. Synteettisenä testinä toimi Prime95, joka ajettiin tuulettimien pyöriessä 1000RPM nopeudella ja tuulettimien toimiessa täydellä nopeudellaan. Pelitestinä toimi Witcher 3 -pelin Novigrad-kaupungin läpiratsastus, mikä on osoittautunut oivalliseksi peliskenaarioksi prosessorin rasitusta silmälläpitäen.

Prime95 Small FFT -testi ottaa luulot pois jäähdyttimiltä heti kättelyssä. On hyvä muistaa, ettei armoton Prime95 Small FFT -testi kuvasta mitään normaalia käyttöskenaariota, eikä prosessorin lämpötilat nouse koskaan pelatessa tällaisiin lukemiin. Ylikellotettuna Intel Core i7 7700K -prosessori osui lämpötilarajaansa käytettäessä MSI Frozr L -jäähdytintä, ja laski kellotaajuuttaan 200 megahertsillä. Core Frozr XL -jäähdytintä käytettäessä pysyi Intel Core i7 7700K juuri ja juuri 4,7 gigahertsin kellotaajuudessaan. Peruskellotaajuuksilla molemmat MSI:n jäähdytinratkaisut pitivät prosessorin alle 100 asteen lämpötilassa.

 

Seuraavaksi jäähdyttimien tuuletinnopeudet nostettiin sataan prosenttiin. Tuulettimien maksiminopeus riippuu tuuletinmallista, ja MSI:n jäähdyttimien tuulettimet pyörivät noin 1800 RPM:n nopeudella, kun taas Noctuan NH-D15 jäähdyttimen suuremmat 140-millimetriset tuulettimet pyörivät 1500 RPM:n nopeudella. Korkeammat tuulettimien kierrosnopeudet laskivat lämpötiloja selkeästi, ja prosessori pysyi alle sadassa celsiusasteessa molempien jäähdyttimien alla jopa ylikellotettuna. Mikäli kovempi meteli ei ole ongelma, Core Frozr -jäähdyttimien kanssa pysyy viileänä myös ylikellotettu prosessori.

Pelitestissä prosessorin lämpötilat pääsevät normalisoitumaan. Peruskellotaajuuksilla tulokset ovat oikein tyydyttäviä, ja eroa Noctuan NH-D15:n ja MSI Core Frozr XL:n välillä on enää muutama aste. Nostettaessa kellotaajuutta ja jännitettä Core Frozr L ja Core Frozr XL -mallien kanssa prosessorin lämpötila nousee huomattavasti rajummin kuin Noctuan jäähdyttämänä.

Melumittaukset suoritettiin toimistossa ilta-aikaan, ja toimiston ilmastoinnin aiheuttama taustamelu oli 38 desibeliä. 800 RPM:n tuuletinnopeuksilla kaikki tuulettimista olivat käytännössä täysin äänettömiä. Nostettaessa kierrosnopeudet 1000 RPM nopeuteen, olivat Noctua NH-D15 ja Core Frozr L edelleen äärimmäisen hiljaisia, mutta Core Frozr XL piti hyvin pientä ylimääräistä ääntä, joka todennäköisesti johtuu jonkin muoviosan resonanssista.

Nostettaessa kierrosnopeus maksimiin, oli Core Frozr L mallin ja Noctua NH-D15 meteli siedettävää, mutta tuulettimien aiheuttama suhina huomattavaa. Core Frozr XL oli kuitenkin täysin toista maata. Tuulettimien aiheuttama suhina yltyi todella voimakkaaksi, ja ääni oli niin voimakasta että sen peittäminen kävisi ongelmalliseksi.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Lämpötila- ja melumittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat