Uusimmat

Tuotteen esittely

02.10.2018 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Heti MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trion pakkausta avatessa käy selväksi, että käsillä on erittäin isokokoinen näytönohjain. Kortilla on pituutta 32,7 senttimetriä, paksuutta 5,56 senttimetriä ja syvyyttä 14 senttimetriä. Järkäle painaa himpun verran yli 1,5 kilogrammaa.

Valtavan jäähdytinrivaston läpi työntää ilmaa kolme tuuletinta, joita ympäröi RGB-valaistavat aksentit. Kortin valoja ohjataan MSI:n Mystic Light -sovelluksella, ja valaistuksen saa synkronoitua muiden MSI:n tuotteiden kanssa.

GeForce RTX 2080 -näytönohjainten sydämenä on uuteen Turing-arkkitehtuuriin perustuva TU104-grafiikkaydin, jonka kaverina on kahdeksan gigatavua GDDR6-muistia. Kommunikaatio ytimen ja muistien välillä tapahtuu 256-bittisen muistikanavan kautta. MSI GeFroce RTX 2080 Gaming X Trio -näytönohjaimen grafiikkapiirin peruskellotaajuus on 1515 megahertsiä, ja ilmoitettu boost-kellotajuus 1860 megahertsiä. Käytännössä kuitenkin käyttökellotaajuus vaihtelee näytönohjaimen käyttöolosuhteiden mukaan, ja testejä ajettaessa näytönohjaimen kellotaajuus oli koko ajan reilusti yli 1860 megahertsin.

Näin suurta näytönohjainta hankkiessa on tärkeää huomioida mahtuuko näytönohjain paitsi pituussuunnassa käyttäjän kokoonpanoon, mutta myös kotelon syvyys on hyvä tarkistaa. Testikokoonpano kasattiin Raijintekin Asterion Classic EATX -koteloon, mutta tämänkin kokoluokan kotelossa näytönohjaimen reuna tuli lähes kiinni kylkipaneeliin.

Näytönohjaimen piirilevyn takapintaa suojaa harjattu alumiininen suojalevy, jota on koristeltu MSI:n mustalla lohikäärmelogolla. Suojalevy ei juurikaan auta näytönohjaimen jäähdyttämisessä, vaan toimii enemmänkin suojana piirilevylle ja tuo tyylikyyttä näytönohjaimeen. Harjattu alumiini on tyylikkään näköinen, ja kerää yllättävän vähän sormenjälkiä.

Nvidian referenssisuunnittelusta poiketen MSI RTX 2080 Gaming X Trio käyttää kahta kahdeksanpinnistä virtaliitintä. MSI ilmoittaa näytönohjaimen käyttävän maksimissaan 260 wattia virtaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin Nvidian referenssimallin 175 watin maksimikulutus. Suurempi virrankulutus mahdollistaa korkeammat automaattiset boost-kellotaajuudet ja antaa tilaa korkeammille ylikellotuksille.

Vanhat tutut SLI-liittimet ovat saaneet väistyä uuden NVLink-liittimen tieltä. NVLinkin kautta on mahdollista yhdistää kaksi näytönohjainta SLI-tilassa totuttuun tapaan, mutta uusi NVLink kanava tarjoaa huomattavasti korkeammat tiedonsiirtonopeudet verrattuna SLI-yhteyteen.

Kaikki NVLink-yhteydet eivät kuitenkaan ole tasavertaisia, sillä Quadro-näytönohjainten NVLink-kanava kykenee jopa 150 gigatavun sekuntinopeuksiin käyttämällä kuutta NVLink-linkkiä. GeFroce RTX 2080 -näytönohjaimen NVLink-kanavalla on vain yksi NVLink-linkki, jolloin tiedonsiirtonopeus on 25 gigatavua sekunnissa. NVLink-linkit voivat keskustella kuitenkin samaan aikaan molempiin suuntiin, joten yksi NVLink-linkki voi lähettää ja vastaanottaa tietoa 25 gigatavua sekunnissa. Perinteinen SLI tarjoaa enintään kahteen gigatavuun sekunnissa yltävän tiedonsiirtonopeuden.

MSI RTX 2080 Gaming X Trio on 2,5 korttipaikan paksuinen näytönohjain, mikä vaikeuttaa elämää, jos rakenteilla on kahden näytönohjaimen SLI-kokoonpano tai jos näytönohjainta asennetaan ahtaaseen tilaan. Lisäpaksuus kuitenkin mahdollistaa jäähdytinrivaston huomattavasti suuremman jäähdytyspinta-alan kahden korttipaikan paksuiseen ratkaisuun verrattuna.

Nykyään lähestulkoon kaikki kaupallinen materia, jonka lävitse kulkee virta, on varustettu RGB-valaistuksella. Näytönohjaimen väriteema on pidetty tyylikkään ja hillityn harmaana, mutta näytönohjaimen kyljen suunnittelu ei varsinaisesti houkuta. MSI:n lohikäärmelogokaan ei ole mitään silmäkarkkia, eikä tilannetta helpota uusi kultainen kuosi.

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio on varustettu modernilla kattauksella liitäntöjä. Näytönohjaimella on kolme Displayport 1.4a -liitintää, yksi HDMI 2.0 -liitin ja USB-C-liitin. Näistä jälkimmäinen on uudempi tuttavuus näytönohjaimessa. Sitä on tarkoitus tulevaisuudessa käyttää virtuaalilasien kanssa VirtualLink-teknologian kanssa, jolla saadaan vietyä kuvasignaali sekä tarvittava virta VR-laseille yhdellä kaapelilla.

Testiverrokki EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 -näytönohjain näyttää suorastaan pikkuiselta MSI:n järkäleen rinnalla. MSI GeFroce RTX 2080 Gaming X Trio on joka suunnalta suurempikokoinen verrokkiinsa nähden. Suurin osa lisätilavuudesta on käytetty suuremman jäähdytinrivaston mahduttamiseen. Tämän lisäksi MSI:n muovinen ulkokuorikin on huomattavasti EVGA:n minimalistista runkoa kookkaampi.

Näytönohjaimen mukana toimitetaan hyvin perinteiseen tapaan melkoinen kasa paperia sekä ajurilevy. Näytönohjaimen ajurit tulisi kuitenkin päivittää aina internetin kautta, jotta käytössä on tuoreimmat saatavilla olevat ajurit.

Positiivisen yllätyksen tarjoavat lasinaluset, sekä sarjakuvan muotoon tehty hauska asennusopas.

En ole varma, onko sarjakuvaformaatti kaikista onnistunein ratkaisu näin kalliiden näytönohjainten kohdeyleisö huomioiden, mutta kieltämättä värikäs sarjakuva on houkuttelevampi vaihtoehto kuin mustavalkoinen opas, jonka kansitaiteena komeilee QR-koodi.

Näytönohjaimen mukana toimitetaan myös virta-adapteri kuusipinnisestä liittimestä kahdeksanpinniseksi, sekä tukiteline näytönohjaimelle, jonka avulla järkyttävän painoinen näytönohjain ei roiku niin rumasti. Tukitelinekin on onnistuttu sotkemaan mustan, punaisen ja kullan sävyillä, joten tukiteline löysi lyhyen kokeilun jälkeen tiensä takaisin näytönohjaimen pakkaukseen tunnelmaa pilaamasta.

Valaistuksen esiasetuksilla valaistusaksenteissa pyörivät villisti sateenkaaren väri, mutta tilanne oli helppo rauhoittaa Mystic Light -sovelluksen avulla. Sovellusta voi käyttää myös muiden kuin MSI:n emolevyjen kanssa, mutta vain MSI:n tuotteiden valaistuksen säätäminen on mahdollista.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Turing-arkkitehtuuri ja TU-104 -grafiikkaydin
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat