UUSIMMAT

Yhteenveto

02.10.2018 20:00 | Aleksi Pakkala

Yhteenveto

Nvidian uudet RTX-näytönohjaimet olivat henkilökohtaisesti selkeä pettymys. Näytönohjainten suorituskyky nousi kutakuinkin saman verran kuin yleensäkin eri sukupolvien välillä, mutta uusien näytönohjainten hintataso on samalla noussut täysin uusiin luokkiin.

Uudet Turing-arkkitehtuurin muutokset saattavat mullistaa PC-pelaamisen uudelle aikakaudelle tai jäädä Nvidian aikaisempien teknologioiden, kuten PhysX-mallinnuksen, tavoin hetken huumaksi ja harvojen herkuksi. Tässä vaiheessa säteenseurannan suorituskykyä on melko haastavaa arvioida uusilla näytönohjaimilla, sillä saatavilla ei ole yhtäkään peliä, joka tukisi säteenseurannan avulla toteutettuja graafisia ominaisuuksia.

Siirtyminen 3D-grafiikan rasteroinnista säteenseurantaan perustuvaan renderöintiin on kuitenkin lopulta vain ajan kysymys. Uudet GeForce RTX -näytönohjaimet ovat ehdottomasti valtava harppaus kohti tällaista tulevaisuutta. Vielä testihetkellä uudet GeForce RTX -kortit eivät vain yksinkertaisesti ole erityisen hyvä investointi, sillä vielä ei ole saatavilla puolueetonta ja luotettavaaa tietoa säteenseurannan todellisesta toimivuudesta pelikäytössä. Toistaiseksi ei siis ole takeita uusien näytönohjaimien kykenevän maata mullistavien, uusien efektien renderöintiin järkevillä ruudunpäivitysnopeuksilla.

MSI on kuitenkin tehnyt erinomaista työtä näytönohjaimen jäähdytysratkaisun suunnittelussa ja toteutuksessa. Gaming X Trio -näytönohjain pysyy erittäin hiljaisena ja viileänä rankassakin suorituskykytestauksessa. Näytönohjaimen valaistuksen kustomointi on kattavaa.

Kulmikas ja räväkkä ulkomuoto ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta itse näytönohjaimen väritys on onnistuneesti pidetty hillittynä, pientä villiä kultaista lohikäärmettä lukuun ottamatta. Näytönohjaimen ylikellottuminen jätti toivomisen varaa, mutta toisaalta tämä osoittaa vain että näytönohjaimet toimivat jo tehdasasetuksillaan automaattisesti hyvin lähellä suorituskykynsä äärirajoja, mikä on ainoastaan hyvä asia kuluttajan kannalta.

Kaikenkaikkiaan GeForce RTX 2080 -näytönohjaimia on tässä vaiheessa vaikeaa suositella. Kun saataville saapuvat ensimmäiset säteenseurantaa tukevat pelit, ja näiden suorituskyvystä RTX-korteilla saadaan selkeämpää kuvaa, voidaan asiaa tarkastella kriittisesti uudelleen. Kun kirjoitushetkellä halvin GeForce RTX 2080 -näytönohjain maksaa 879 euroa, ja halvin GeForce GTX 1080 Ti noin 740 euroa, on vaikeaa kehottaa maksamaan liki 150 euroa enemmän keskimäärin muutaman prosentin paremmasta suorituskyvystä ja lupauksista säteenseurantagrafiikasta.

Lähivuosien aikana säteenseuranta saattaa yleistyä peleissä niin merkittävästi, että tämän hintaluokan näytönohjainta hankkiessa ei kannata edes harkita muuta kuin Nvidian RTX-mallistoa. Toistaiseksi on kuitenkin aivan mahdotonta arvata, kuinka hyvin Nvidian Turing -arkkitehtuurin säteenseurantateknologiat otetaan vastaan pelistudioiden keskuudessa. Mikäli on kuitenkin päättänyt GeForce RTX 2080 -näytönohjaimen hankkia, on MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio loistava vaihtoehto.

Hyvää

  • Erinomainen jäähdytysteho
  • Melko hillitty ulkoasu

Huonoa

  • Korkea hinta

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Turing-arkkitehtuuri ja TU-104 -grafiikkaydin
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat