UUSIMMAT

Testissä Z270-emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte ja MSI

07.01.2017 12:00 | Tapio Berschewsky

Intelin Kaby Lake -prosessorit julkaistiin tällä viikolla. Muropaketti sai käsiinsä neljä Z270-piirisarjalla varustettua emolevyä, jotka on suunnattu pelaajien kokoonpanoihin. Testasimme emolevyt ja otimme selvää, millainen ero syntyy Kaby Laken ja vanhemman Skylake-prosessorisukupolven välillä erityisesti pelaajalle.

Aiemmin tällä viikolla julkaisimme testin ensimmäisestä kahdesta testilabraamme saapuneesta Kaby Lake -emolevystä ja Intel Core i7-7700K -prosessorista. Niiden testauksessa keskityimme uuteen prosessoriarkkitehtuuriin ja prosessoria kuormittaviin benchmarkeihin sekä vakiokelloilla että ylikellotettuna.

Tässä testissä pyrimme selvittämään, onko päivitys Skylakesta Kaby Lakeen pelaajan kannalta mielekäs vai ei.

Alkuvuodesta 2016 Microsoft ilmoitti, että Kaby Lake -prosessoreille ei tule virallista tukea Windows 10:tä vanhemmille käyttöjärjestelmäversioille. Sama pitää paikkansa myös pian julkaistavan AMD:n Ryzenin kohdalla. Virallisen tuen puute tarkoittaa sitä, että kumpikaan isoista suoritinvalmistajista ei tule julkaisemaan vanhoille Windowseille virallista ajuria uusille prosessoreilleen.

Muropaketti ei ole vielä testannut Kaby Laken toimintaa vanhoilla Windowseilla. Tätä artikkelia varten päätimme keskittyä testaamaan Kaby Lake -prosessoreita vain Windows 10:n ja uuden Z270 -piirisarjan kanssa. Huomionarvoista kuitenkin on, että ainakin AnandTechin testissä Kaby Lake toimi Windows 7 64-bit SP1:n kanssa, vaikka virallista tukea ei olekaan.

On mahdollista, että uudet ominaisuudet – kuten tuki Intelin tuleville Optane-levyille – eivät välttämättä toimi kuin uusimman Windowsin ja virallisen tuen kanssa. Tämä tulee pitää mielessä, kun harkitsee Kaby Laken hankkimista.

Koska Kaby Lake käyttää samaa LGA 1151 -prosessorikantaa kuin aiempi Skylakekin, prosessorit ovat UEFI BIOS -päivityksen jälkeen yhteensopivia myös joidenkin Z170-piirisarjallisten emolevyjen kanssa. Myös tällaisessa kokoonpanossa osa Kaby Laken uusista ominaisuuksista jää sivuun.

Seuraavaksi kerromme lisää testaamistamme neljästä emolevystä ja niiden perässä varsinaisten mittausten kanssa käytössä olleista kokoonpanoistamme. Tämän jälkeen esittelemme hieman graafista suorituskykyä mittaavia testejämme ja annamme lopulta arviomme siitä, onko Kaby Lake pelaajan kannalta merkittävä päivitys vai ei.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät
  3. Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit
  4. Kokoonpanot ja tietoa mittauksista
  5. Suorituskykymittaukset: Kaby Lake peleissä
  6. Yhteenveto