Uusimmat

Testissä nestejäähdytteinen EVGA CLC 280 -prosessoricooleri

28.09.2017 19:00 Aleksi Pakkala

Muropaketin testilabraan saapui suljettuun kiertoon perustuva EVGA CLC 280 -nestejäähdytysjärjestelmä. Kyseessä on näytönohjaimistaan paremmin tunnetun EVGA:n ensiesiintyminen nestejäähdytteisten AIO-prosessorijäähdyttimien valmistajana.

EVGA:n CLC- eli Closed Loop Cooler -mallisto sisältää 120-, 240- ja 280-mallit, ja niistä jokainen on varustettu nimeään vastaavan kokoluokan lauhduttimella. Testissä vertailemme suurimman CLC 280 -mallin melua ja jäähdytystehoa ilmajäähdytteiseen Noctuan NH-D15 -lippulaivamalliin.

Valmiiksi täytettyjen nestejäähdytysratkaisujen suosio on noussut viime vuosina tasaisesti. Suurin syy on perinteisiä tornicoolereita tehokkaampi suorituskyky. Valmiit nestejäähdytysratkaisut ovat mahdollistaneet käyttäjille vesijäähdytyksen tuomat edut ilman itse rakennettavien järjestelmien haittapuolia, kuten säännöllisiä huoltoja tai korkeaa hintaa.

EVGA CLC 280 -jäähdyttimen kovimpia kilpailijoita ovat pitkään markkinoilla ollut Corsairin H110i, NZXT:n näyttävä Kraken X62 ja Cooler Masterin MasterLiquid Pro 280. EVGA:n CLC 280 asettuu 150 euron hinnallaan AIO-valmissarjojen ylempään hintasegmenttiin, mutta on erittäin kilpailukykyinen muiden 280-millimetrisen kokoluokan esitäytettyjen valmissarjojen kanssa.

Jäähdyttimet testattiin Asuksen ROG Maximus IX Formula -emolevyyn asennetun Intel Core i7-7700K -prosessorin kanssa vakiokelloilla ja ylikellotettuna. Ylikellotuksessa on pyritty käyttämään sellaisia jännitteitä, joilla prosessoria pystyy turvallisesti käyttämään ympärivuorokautisesti.

Jäähdytysjärjestelmään kuuluu 280 millimetrin kokoluokan lauhdutin, kaksi 140-millimetristä EVGA:n erikoisella kehyksellä varustettua tuuletinta, prosessoriblokki sekä siihen kiinnitetty pumppu. Järjestelmä toimitetaan valmiiksi täytettynä eikä se vaadi käyttäjältä säännöllistä huoltoa.

Testissä käymme tarkemmin läpi tuotteen ominaisuudet, asennuksen vaiheet sekä jäähdyttimen suorituskyvyn testikokoonpanossa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Coolerin asennus
  4. Testikokoonpano ja mittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat