Uusimmat

Testikokoonpano ja mittaukset

28.09.2017 19:00 Aleksi Pakkala

Testikokoonpano ja mittaukset

Testikokoonpano kasattiin Fractal Designin Define R5 -koteloon ja Intelin Core i7-7700K -prosessori asennettiin Intelin Z270-piirisarjalla varustettuun Asus ROG Maximus IX Formula -emolevyyn. Prosessori sai seurakseen 16 gigatavua 3000 megahertsin nopeudella toimivaa Kingstonin HyperX Fury DDR4 -muistia. Pelitestauksessa kokoonpanoon asennettiin Muropaketin vakioverrokkina tänä vuonna toiminut Asuksen ROG Strix GeForce GTX 1080 -näytönohjain.

Vertailukohtana toimi Noctuan tornijäähdyttimien lippulaivamalli NH-D15 muulta osin identtisessä kokoonpanossa. Testit ajettiin 4,2 gigahertsin vakiokellotaajuuksilla ja 4,9 gigahertsin ylikellotusasetuksilla. Vakiokellotaajuuksilla prosessorin jännite oli 1,270 V, ja kellotaajuuden nostaminen 4,9 gigahertsiin vaati 1,370 V:n jännitteen.

Tuulettimien PWM-nopeuden seuraamiseen ja säätämiseen käytettiin SpeedFan-sovellusta. Melutaso mitattiin 30 senttimetrin päässä kokoonpanosta Velleman DEM201 -desibelimittarilla. Melumittaukset suoritettiin ilman näytönohjainta, ja kokoonpanon muut tuulettimet sammutettiin. Virtalähteenä kokoonpanossa oli passiivijäähdytteinen SilverStonen Nightjar NJ520, joka ei sisällä tuuletinta. Kotelon kylkipaneeli poistettiin ja mittaukset tehtiin ilta-aikaan tyhjässä toimistotilassa, jossa taustamelu oli 36 desibeliä.

EVGA:n jäähdytysratkaisun erottaa selkeimmin kilpailijoistaan tuulettimien erikoinen muotoilu. Lämpötila- ja melumittauksissa oli mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako totutusta poikkeava muotoilu jäähdytystehoon tai melutasoon.

Noctuan tuulettimia pidetään laajalti parhaimpina laitetuulettimina eikä syyttä. Tuulettimien ääni on melko korkeillakin nopeuksilla miellyttävän pehmeää. Tuulettimet eivät täydellä nopeudellakaan aiheuta repivää ääntä, ja pehmeä suhina peittyy helposti peliääniin tai musiikkiin. Alle 1000 RPM:n nopeuksilla tuulettimet ovat käytännössä äänettömät.

Lämpötilamittauksia suorittaessa huoneen lämpötila oli 22 celsiusastetta, ja kaikki testit ajettiin lukitulla 880 RPM:n tuuletinnopeudella. Maksimaalinen lämpökuorma tuotettiin Prime95-sovelluksen ”Small FFT” -testillä ja testattavaksi peliksi valittiin The Witcher 3: Wild Hunt.

Prime95 ”Small FTT” – testi nosti vakiokellotaajuuksilla toimivan prosessorin lämpötilan 70 celsiusasteeseen EVGA CLC 280 -jäähdyttimen alla. Kun prosessorin kellotaajuus nostettiin 4,9 gigahertsiin ja jännite 1,370 volttiin, lämpötilat nousivat 91 celsiusasteeseen. Noctuan NH-D15:n kanssa Prime95-testi nosti prosessorin lämpötilan vakioasetuksilla 81 celsiusasteeseen ja ylikellotettuna rapeaan 99 celsiusasteeseen prosessorin laskiessa kellotaajuuttaan välttääkseen ylikuumenemisen.

On huomionarvoista, ettei prosessori normaalissa pelikäytössä koskaan altistu näin raskaalle lämpökuormalle. Pelikäytössä lämpötilat pysyvät huomattavasti alhaisempina, kuten käytännön pelitesteistä ilmenee.

Witcher 3 on valtava avoimen maailman peli, jossa osat pelimaailman alueista ovat todella raskaita prosessorille. Testin aikana ratsastettiin pelin suurimman kaupungin Novigradin läpi, jolloin prosessorin käyttöaste vaihteli 70 – 90 prosentin välillä.

Vakiokellotaajuuksilla prosessorin lämpötila asettui Noctuan jäähdyttimen alla 66 celsiusasteen tuntumaan, ja ylikellotettuna lämpötila jäi 80 celsiusasteeseen prosessorin toimiessa täydellä 4,9 gigahertsin taajuudella koko testin ajan. Prosessori pysyi verrokkiin nähden kymmenen celsiusastetta viileämpänä vakiokelloilla, kun käytettiin CLC 280 -jäähdytintä. Ylikellotettuna prosessori pysyi sillä neljä astetta viileämpänä.

Melumittauksissa EVGA:n ratkaisusta ei ollut juurikaan vastusta Noctualle. Huomattavasti Noctuan NH-D15:tä huonommat testitulokset johtuvat hyvin pitkälle EVGA:n tuulettimien korkeammasta maksiminopeudesta. Kun molempien jäähdytinratkaisujen tuulettimien nopeudeksi asetettiin 1000 RPM, oli EVGA:n tulos taulukossa hivenen äänekkäämpi. Huomattavasti taulukkotulosta tärkeämpää on kuitenkin subjektiivinen kokemus äänenlaadusta.

Tuhannen minuuttikierroksen nopeuksilla molempien ratkaisujen äänentuotto on helposti peitettävissä, eikä ääntä voi kuvailla häiritseväksi. Noctuan tuulettimien ääntä 1000 RPM:n nopeuksilla voi kuvailla huomaamattomaksi, kun taas EVGA:n tuottama ääni on ”karumpaa” ja selvästi huomattavissa.

Kuitenkin jo 1500 minuuttikierroksen kohdalla molemmat ratkaisut tuottavat huomattavan määrän meteliä, joka häiritsee normaalia pelikokemusta. Näillä nopeuksilla ero EVGA:n ja Noctuan tuulettimissa korostuu entisestään, sillä EVGA:n tuulettimien ääni on jo repivää, kun taas Noctuan tuulettimet tuottavat voimakasta, mutta pehmeää suhinaa. 2200 RPM:n nopeudella EVGA:n tuulettimet alkavat muistuttaa jo pölynimuria, enkä näe käytännön tilannetta, jossa tuulettimia olisi mielekästä huudattaa moisilla kierrosnopeuksilla.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Coolerin asennus
  4. Testikokoonpano ja mittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat