Uusimmat

Yhteenveto

28.09.2017 19:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

EVGA:n ensiaskel valmiiden nestejäähdytysratkaisujen osoittautui varmaksi suoritukseksi, mutta todellinen läpimurto jää vielä tekemättä. EVGA:n CLC 280 on tehokas prosessorijäähdytin, mutta tämän kokoluokan lauhduttimella varustetulta coolerilta ei voi edes vähempää olettaa.  Tällä hetkellä markkinoilla on niin paljon jäähdytysratkaisuja, että todelliseen läpimurtoon olisi vaadittu jotain todella poikkeuksellista.

Erikoiset tuulettimet RGB-valaistun blokin kanssa tekevät jäähdytysjärjestelmästä näyttävän kokonaisuuden, ja jäähdytysteho oli kaikissa testeissä noin kymmenen astetta Noctuan NH-D15 tehokkaampi. Samoilla kierrosnopeuksilla CLC 280 oli keskiarvoltaan 11 prosenttia tehokkaampi lämpötilamittauksissa. Jäähdytystehoa riittää selkeästi myös enemmän virtaa kuluttaville prosessoreille, kuten Intelin i9-sarjalle tai AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreille.

Tuulettimien akustiset ominaisuudet eivät täysin vakuuttaneet. Kun käytössä on sama kierrosnopeus, tuottavat testin verrokkina toimineet Noctuan tuulettimet selkeästi miellyttävämmän äänen. EVGA:n tuulettimet tarjoavat kuitenkin enemmän säätelyvaraa, suurimman nopeuden ollessa 2200 RPM.

Tällä hetkellä markkinoilla on noin kymmenen 150 euron hintaluokkaan asettuvaa, 280 millimetrin lauhduttimella varustettua valmis nestejäähdytysjärjestelmää. Näistä EVGA:n malli on näyttävimmästä päästä, ja EVGA:n toimittama ohjelmisto on toimiva ratkaisu ja monille ylikellottajille tutulla tavalla toteutettu.

EVGA CLC 280 on tehokas jäähdytin prosessorille vaativaankin ylikellotuskäyttöön, ja sen asentaminen oli heikosta manuaalista huolimatta todella yksinkertaista.

Hyvää

  • Jäähdytysteho
  • Näyttävä ulkoasu
  • Hyvin toteutettu ohjelmisto
  • Asentamisen helppous

Huonoa

  • Verrattain äänekäs
  • Suppea mustavalkoinen manuaali

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Coolerin asennus
  4. Testikokoonpano ja mittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat