Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit

02.12.2016 12:40 Juha Kokkonen

Testikokoonpano ja -metodit

testikone

Testialustana käytettiin lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Kokoonpanon suorittimena toimi Intelin Core i7 950 -malli, jonka lämmöntuotto on korkeampi (TDP 130 W) kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz:n kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi.

Näytönohjaimena käytimme Gigabyten Radeon R9 285 -mallia, jonka Windforce 2X -jäähdytysratkaisu ei puhalla lämmintä jäähdytysilmaa suoraan ulos kotelosta. Useimmat nykypäivän näytönohjaimet ovat varustettuja juuri vastaavalla jäähdytysratkaisulla. AMD ilmoittaa Radeon R9 285:n TBP-arvoksi (Typical Board Power) 190 wattia. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä SSD- ja kiintolevy. Virtalähteenä käytimme Silverstonen modulaarista 750 watin Strider Gold S -mallia.

hafx

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi “sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg.

Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään.

HAF X:ssä jäähdytysilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Silverstonen Strider Gold S -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä.

Verrokkina käytetty ilmajäähdytteinen Noctua NH-D15 asennettiin niin, että se liikutti ilmaa vaakatasossa kotelon pituussuuntaisesti. Nestecoolerit asennettiin puolestaan niin, että jäähdytin sijoitettiin kotelon katon etuosaan ja tuuletin puhalsi ilmaa kennon läpi ulos kotelosta.

noctua-nh-d15

Verrokiksi valitsimme Noctuan NH-D15-mallin, jota pidämme omien testiemme perusteella tämän hetken tehokkaimpana ilmajäähdytteisenä prosessoricoolerina. NH-D15 voitti Muropaketin high-end-coolerivertailun toissakeväänä.

NH-D15:n ulkomitat ovat 160 x 150 x 161 mm (K x L x S), ja se painaa muhkeat 1320 grammaa. Se on varustettu kahdella NF-A15 PWM -tuulettimella, joiden speksit ovat 300 – 1500 RPM, 24,6 dBA (max) ja 82,5 CFM. Suomessa NH-D15 maksaa edullisimmillaan vajaat 90 euroa, joten kyseessä on varsin arvokas cooleri.

antec-kuhler-920

Toiseksi verrokiksi valitsimme hieman iäkkäämmän Antec Kühler H2O 920 -mallin, joka oli Muropaketin testattavana viitisen vuotta sitten. Se edustaa edelleen valmisnestecoolereiden mittapuutta 120 mm kennollisten mallien järeämpää päätä. Sen jäähdytin on 49 mm paksuisena poikkeuksellisen järeä ja lisäksi kennon molemmin puolin on kiinnitetty 120 mm tuulettimet, jotka pyörivät 600–2400 RPM kierrosalueella. Kraken X42:n tapaan myös Kühler edustaa Asetekin suunnittelemaa tekniikkaa, joskin muutamaa sukupolvea vanhempana versiona.

Intelin vakiocooleria ei otettu mukaan verrokiksi, sillä se ei pysty jäähdyttämään testikokoonpanon lämpökuormaa, vaan nostaa lämmöt testatusti yli 100 asteen ja aiheuttaa prosessorin throttlaamisen.

Lämpötahnana käytettiin Noctua NT-H1:tä. Coolereita ajettiin PWM-ohjattuna tuulettimien valmistajien ilmoittamilla maksimi- ja miniminopeuksilla tai lähimmillä mahdollisilla asetuksilla. Tuulettimien nopeussäätö toteutettiin ohjelmallisesti PWM-ominaisuutta hyödyntäen SpeedFan-sovelluksen avulla.

      • Intel Core i7-950 3,8 GHz (23 x 165 MHz, 1,25 V)
      • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
      • 3 x Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt
      • Seagate 600 Pro 200 Gt SSD
      • Silverstone Strider Gold S 750W -virtalähde
      • Gigabyte Radeon R9 285
      • Cooler Master HAF X -kotelo
      • NZXT Kraken X42, Antec  Kühler H2O 920 (verrokki), Noctua NH-D15 (verrokki)
      • Windows 7 Professional
      • Prime95 28.9 (Small FFTs, 8 worker threads)
      • CPUID HWMonitor 1.28
      • Intel Extreme Tuning Utility 6.0.2.8
      • SpeedFan 4.51

lampomittari

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor- sekä Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmilla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen huippulämpöjen keskiarvo. Prosessoria lähimmän muistikamman pinnan sekä emolevyn virransyötön jäähdytysprofiilin lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään puoleen asteeseen. Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 22 asteessa.

Sisältö

  1. Johdanto ja paketin sisältö
  2. Coolerin tekninen toteutus ja ominaisuudet
  3. Coolerin asentaminen
  4. CAM 3.2 -ohjelmisto
  5. Testikokoonpano ja -metodit
  6. Melumittausten tulokset
  7. Lämpötilamittausten tulokset
  8. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat